To nejlepší z Marrákeše + CASABLANCA + KRÁLOVSKÁ MĚSTA MAROKA (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Po stopách marockých králů… Objevíte nejkrásnější paláce Marrákeše i tajemné římské město. Budete se toulat uličkami feské mediny a orientálními zahradami. Ochutnáte tradiční mátový čaj. Nakouknete do mauzolea rodu Alavítů v Rabatu i proslulé mešity v Casablance. Zažijte královské Maroko z první ruky – s průvodcem, který je tu doma!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: malé kabinové zavazadlo o hmotnosti do 8 kg a max. rozměrech 55 x 35 x 25 cm, včetně držadla, postranní kapsy a kol (toto zavazadlo jde na palubu letadla)

Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

kontinentální snídaně v hotelu
v blízkosti hotelu možnost občerstvení v restauracích
během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek

Ubytování: hotel ***

3* hotel v Casablance, Meknesu, Fesu a v Marrákeši
pokoje s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Čeká nás odlet z Prahy do Marrákeše a případný program.  Dle letových řádů odlet z Prahy (let s přestupem), přílet na letiště do Marrákeše. V závislosti na letových řádech možný program, případně návštěva zahrad Menara.
2. den: Dnes si užijeme Marrákeš. Navštívíme palác Dar el Pasha a projdeme se k mešitě Kutubíja. Poznáme, jak vzniká marocké zlato – arganový olej. Večer se vydáme na náměstí Jamaa el Fna. Dnes se celý den budeme věnovat červenému městu Marrákeš . Prohlídku začneme u paláce Dar el Pasha , který sloužil rodině Glaoui během jejich správy města v 19. století. Nevynecháme ani  hrobky dynastie Sáadovců ze 16. století. Dále se podíváme do zahrady slavné mešity Kutubíja  a v berberské lékárně nás zasvětí do tajů tradiční přírodní medicíny , ale i do marocké kuchyně a jejího koření. Dozvíme se také vše o způsobu výroby marockého zlata – arganového oleje, jejž bude možné si zakoupit. Večer si pak užijeme na hlavním náměstí Jamaa el Fna s jeho spontánním programem s kejklíři, vyprávěči a prodavači šnečí polévky .
3. den: Celodenní výlet do pohoří Atlas, kde vyrazíme k působivému vodopádu a poté bude možná ochutnávka berberské kuchyně. Po návratu do Marrakéše navštívíme zahrady Anima. Pohoří Atlas je nejvyšším v severní Africe a jeho zasněžené vrcholky lze vidět již z Marrákeše. Cestou do pohoří uvidíme tradiční berberské vesničky v údolí Ourika , kde se jídlo dosud vaří v hliněných tadžínech na uhlících. Zájemci se budou moci svézt na velbloudu či vystoupat k nedalekému  vodopádu . Zde je nutné mít na nohou pevnou obuv, kolem vodopádu je mokro a vlhko. U řeky Ourika bude možné ochutnat  speciality berberské kuchyně . Cestou do Marrákeše navštívíme rovněž pitoreskní  zahradu Anima . Individuální volno v Marrákeši, možná návštěva impozantního paláce z 19. století, paláce Bahía s nádherným nádvořím a zachovalým harémem či  zahrady Majorelle , která kdysi patřila módnímu návrháři Yves Saint-Laurentovi a je pýchou města.
4. den: Dnešek bude věnován poznávání Casablancy. Začneme mešitou Hassana II., pokračovat budeme v místních uličkách a zahradách. Po snídani se vydáme poznávat krásy města Casablanca. Pozornost budeme věnovat zejména veledílu krále Hassana II – stejnojmenné mešitě , která byla postavena na sklonku 90. let a řadí se mezi největší na světě .  Mešita Hassana II. v Casablance se řadí mezi pět největších mešit na světě. Mešita je tak velká, že pojme 25 tisíc věřících. To ale není vše – během měsíce Ramadán se na jejím nádvoří může shromáždit až 80 tisíc lidí ke společným modlitbám. Mešita má navíc druhý nejvyšší minaret na světě – vysoký 210 metrů . Prohlídka interiéru mešity nás zavede do hlavní modlitebny, k mihrábu a minbaru mešity, jakož i do prostor, jež slouží k rituálnímu omývání věřících.
5. den: Celodenní objevování krás Maroka… Nejprve si prohlédneme královské město Meknés, pak ruiny římského města Volubilis a pak vyrazíme do malebné vesnice Moulay Idrís. Po snídani se vydáme do vnitrozemí do královského města Meknés  (UNESCO) , kde zhlédneme královský komplex Moulaye Izmaela (zvenku), včetně královských stájí, rozsáhlého náměstí Hedím a brány Bab al-Mansur.  Poté se přesuneme do římského města Volubilis  (UNESCO) , které je ukryté v olivových hájích podhůří Rífského Atlasu. Naše prohlídka Volubilis nás zavede ke Caracallově bráně, do veřejných římských lázní a kupeckých domů s unikátní podlahovou mozaikovou výzdobou.  Naší další zastávkou při putování Marokem bude malebná vesnice Moulay Idrís , která se rozprostírá na úpatní mezi dvěma kopci a zdejší minaret je jediný svého druhu v zemi, je totiž kulatý. Uličky tohoto místa, kde se psaly dějiny islámu i marocké říše, na vás dýchnou přátelskou atmosférou. 
6. den: Ráno vyrazíme ke královskému paláci ve Fesu a do Židovského města. Pak už budeme bloudit v uličkách jedné z největších medin na světě a navštívíme mimo jiné i slavnou feskou koželužnu. Dnešek strávíme celý ve Fesu a jeho dechberoucí středověké medině (UNESCO) , která je největší urbanistickou plochou a pěší zónou na světě. Feská medina má až devět tisíc uliček , z nichž většina končí u dveří domů jejích obyvatel. My se po snídani vydáme nejprve ke královskému paláci a do Židovského města , abychom pak následně strávili zbytek času právě v již zmíněných uličkách! Fes je městem uměleckých řemesel, a proto zhlédneme ruční práci hrnčířů, koželužníků, tkalců, kovotepců a tesařů . V rámci prohlídky se podíváme do slavných feských koželužen , jedné z náboženských škol – medres , jakož i na vyhlídku, u které budeme mít celou medinu jako na dlani.
7. den: Dnes nás čeká hlavní město Rabat, kde uvidíme mauzoleum současné královské rodiny Alavítů a projdeme se uličkami středověké Kasby Oudaya. Královská rodina Alavítů je v Maroku u moci nepřetržitě u moci již od 17. století. Její původ ale není marocký. Zakladatelé rodu se do Maroka dostali na pozvání místních šejků někdy ve 13. století z území dnešní Saúdské Arábie, a hlásí se k rodu proroka Muhammada. Právě tento vznešený původ je jedním z pilířů tvořících stabilitu vlády této dynastie. Mauzoleum královské rodiny  v Rabatu  (UNESCO) je moderním pojetím dechberoucí tradiční marocké architektury. Po návštěvě tohoto impozantního místa zamíříme do Kasby Oudaya  – původního středověkého města Rabat, z níž budeme nejenom mít krásný výhled na Atlantický oceán a sousední město Salé, ale rovněž se projdeme po úzkých uličkách kasby zdobených obchody, kavárnami a obchody se suvenýry.
8. den: Odlet z města Rabat zpět do Prahy. V případě příznivého letového řádu možný program s průvodcem, poté společný transfer na letiště a odlet zpět do Prahy.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Marrákeš a Rabat – Praha s přestupem
  • kabinové zavazadlo dle podmínek let. společnosti
  • transfery a doprava dle programu
  • 7x ubytování
  • 7x snídaně
  • průvodce po celou dobu (od odletu do návratu, mimo volný program ve městě)

Cena nezahrnuje

  • vstup do památek
  • bakšišné (50 EUR/os.) a doporučené kapesné
  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 5 500 Kč