To nejlepší z Rigy + OKOLÍ (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Nádherných pět dní v Pobaltí s průvodcem, který vás provede nejkrásnějšími místy Rigy a okolím jako nikdo jiný. Projdete se secesním Starým městem, zhlédnete Rižský dům a posedíte v kavárničkách. Pohodově naladěni se pak vydáte za krásami „lotyšského Švýcarska“ a do národního parku Gauja. Cestujte s námi bez starostí a zažijte Lotyšsko, na které se nezapomíná!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo za příplatek 1 800 Kč: odbavované zavazadlo o hmotnosti do 20 kg a max. rozměrech 100 x 50 x 80 cm (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy, přílet do Rigy v odpoledních hodinách. Objednaným transferem odjezd na hotel a ubytování. Odpolední program v historickém centru.  Přejezd na ubytování. Podle času příletu bude následovat večerní procházka městem.
2. den: Dnes nás čeká celodenní prohlídka Rigy. Projdeme se Starým městem, čeká nás prohlídka nádherného secesního centra Rigy. Večer můžeme posedět v kavárnách a restauracích.  Dnešní den budeme věnovat celodenní prohlídce hlavního města Lotyšska. Prohlídku začneme ve Starém městě, které je zapsáno na seznamu UNESCO a je známé především díky své nádherné secesní architektuře . Během prohlídky navštívíme nádhernou budovu - tzv. dům Černohlavců. Původní budova byla postavena v první třetině 14. století pro bratrstvo Černohlavců , cech svobodných německých kupců v Rize. Za druhé světové války byla budova zcela zničena, v roce 1999 byla znovu postavena.  Dále navštívíme Rižskou Katedrálu (Rigas Doms), dříve katolickou, dnes luteránskou. Katedrála byla založena v roce 1211 a je největším středověkým kostelem v Pobaltí. Poklidné křížové chodby jsou vítaným odpočinkem od ulic Rigy zaplavených turisty. Po návštěvě katedrály se vydáme středověkým centrem s kamennými domy k radnici (Ratslaukums). Historická budova radnice byla zničena za druhé světové války a kompletně nově postavena v roce 2003. Na náměstí před radnicí stojí socha svatého Rolanda, patrona města . Prohlédneme si i známý Kočičí dům (Kaku nams). Kočičí dům je z roku 1909 a neobyčejným se stal díky legendě. Jeden bohatý obchodník z Rigy se rozzlobil na členy Velkého cechu (do jejich spolku patřili kromě obchodníků také státní úředníci a duchovenstvo). Na věžičky svého domu nechal umístit dvě bronzové kočky tak, aby na cechovní dům ukazovaly své zadní části.  Poté se vydáme kolem Rižského hradu, který dnes slouží jako oficiální sídlo lotyšského prezidenta, ke Švédské bráně . Klenutá brána byla vystavěna do středověkých hradeb města v roce 1698, když zde vládli Švédové, a je jediná, která se ze Staré Rigy zachovala.  Po prohlídce budete mít možnost nákupů, posezení v příjemných restauracích a kavárnách, nebo se můžete jen tak toulat úzkými uličkami Starého města a obdivovat krásu historických budov.  Návrat na hotel společně s průvodcem nebo později individuálně. 
3. den: Dnes se vydáme na fakultativní výlet, během kterého uvidíme přírodní rezervaci, pobřeží, lázeňské město a staré hrady.  Dnes je připravený celodenní fakultativní výlet autobusem do okolí Rigy. Nejprve se vydáme na místo zvané Sigulda , kterému se přezdívá „lotyšské Švýcarsko“ .   Toto jedinečné místo, které je vstupní bránou do údolí řeky Gauja, je obklopené legendárními jeskyněmi a středověkými hrady. Poté bude následovat lehká turistika v nejrozsáhlejším lotyšském Národním parku Gauja. Projdeme se Turiadskou rezervací s hradem a vyslechneme si legendu o Turiadské růži. Na závěr se přesuneme do Jurmaly – největšího lázeňského města v Lotyšsku, které se nachází v Rižské zátoce (25 kilometrů od Rigy). Jurmala je 32 kilometrů dlouhá řada propojených obcí, rozkládajících se podél krasné pláže se světlým pískem. V lázeňském městě budeme mít dostatek času na zrelaxování a odpočinek. Návrat na hotel ve večerních hodinách.
4. den: Dnes nás čeká opět prohlídka nádherného centra Rigy. Čeká nás muzeum čokolády Laima, lotyšský parlament nebo jeden z národních symbolů Lotyšska, Památník svobody. Odpoledne nás čeká procházka kolem nádherných vodních kanálu v centru Rigy nebo můžeme navštívit jeden z největších trhů v někdejších leteckých hangárech.  Po snídani se vydáme opět do malebného centra Rigy. Jako první navštívíme muzeum čokolády Laima . Výrobna, kterou v roce 1921 založil Vilhelms Kuze, proměnila celý národ v milovníky čokolády.  Poté si prohlídneme kamenné domy Tři bratři. V Tallinnu stojí Tři sestry , a Riga tedy nazvala tři své staré kamenné domy Tři bratři. Tyto architektonické klenoty stojí v praktické fotogenické řadě a představují rozmanitost architektonických slohů historické Rigy. Dům s číslem popisným 17 je starý víc než 600 let, a je tak nejstarší obytnou budovou ve městě.  Dále se projdeme kolem budovy Lotyšského parlamentu (Saeima) . Tento původně Dům livonských rytířů postavili lotyšský architekt Jánis Blaumanis, autor mnoha budov v 19. století, a Robert Pflug, který projektoval i ruský pravoslavný chrám Kristova narození. Ten najdeme v sousedství Pomníku svobody. Dále uvidíme Rižský pomník Svobody , místními s láskou přezdívaný "Milda", se tyčí na městem v místech, kudy prochází hranice mezi Starou Rigou a centrálním městským obvodem. Památníku dominuje měděná socha Svobody v podobě ženy držící v rukou tři zlaté hvězdy. Milda bylo v Lotyšsku kdysi běžné dívčí jméno, a proto pomník získal tuto přezdívku).  Odpoledne se vydáme procházkou kolem bývalého vodního příkopu starého města , který kdysi chránil středověké hradby před nájezdníky. Dnes tato strž tvoří součást úzkého pásu překrásných parků, jenž odděluje historickou čtvrť od centrálního městského obvodu. Severní břeh říčky kopíruje majestátní třída Raina Bulvaris, které se přezdívá "Velvyslanecká ulice".  Pro zájemce je možné navštívit i klasické trhy v někdejších leteckých hangárech . Staré německé hangáry Zeppelinu v čtvrti Maskavas jsou zapsány ve světovém seznamu UNESCO. Čtyři ohromné budovy vybudovali Němci během 1. světové války. Sloužily jako hangáry na Zeppeliny. V roce 1930 se z nich staly tržištní haly. Dnes zde soukromníci prodávají ovoce, zeleninu, maso, ryby, houby, zkrátka vše, nač si vzpomenete.  Návrat na hotel společně s průvodcem nebo později individuálně.
5. den: Poslední den bude věnován především individuálnímu programu a případnému nákupu suvenýrů. Podle letového řádu se přesuneme na letiště a odletíme zpět do Prahy. 

květen 2024

04.05. - 08.05.24 sobota - středa
snídaně letecky
21 990 Kč
cena za 5 dní

červenec 2024

03.07. - 07.07.24 středa - neděle
snídaně letecky
20 990 Kč
cena za 5 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha-Riga-Praha se všemi poplatky
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • transfer letiště-hotel-letiště
  • služby průvodce (mimo individuální volno)
  • 4x ubytování
  • 4x snídaně
  • fakultativní výlet do Siguldy, NP Gauja a lázeňského města Jarmula (doprava)

Cena nezahrnuje

  • zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • přesuny MHD v Rize
  • vstupné na místě
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 000 Kč