To nejlepší z Říma nejen pro 65+ a POMPEJE + NEAPOL (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Eurovíkendy

Jedinečný eurovíkend s průvodcem, během kterého uvidíte to nejzajímavější z Říma a Neapolského zálivu. Proniknete do samotného dějiště gladiátorských her, vhodíte minci do Fontány di Trevi, spatříte majestátní Vesuv a z krásy Pompejí vás zamrazí. Vypravte se s námi do Věčného města i do krajiny vonící cypřiši a poznejte Řím, Neapol a Pompeje!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 40 x 20 x 25 cm (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 20 cm a max. hmotnosti 10 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)

Zavazadlo za příplatek 2 600 Kč:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 20 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Vstupné: Tyto vstupenky do vybraných památek a případné fakultativní výlety si můžete před zájezdem u nás přiobjednat. S možností prohlídky je počítáno v programu zájezdu. Klienti, kteří se prohlídky nezúčastní, mohou tento čas využít např. vlastním volným programem:

Koloseum + Forum Romanum

Dospělý 600.00 Kč
Dítě 1.00 Kč
Student 200.00 Kč

Galerie Doria Pamphilj

Dospělý 600.00 Kč
Dítě 50.00 Kč

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy a přílet do Říma. Ubytování a možná procházka po okolí. Přílet do Věčného města – Říma, ubytování, organizační schůzka s průvodcem. Dle času příletu možnost procházky Římem s průvodcem.
2. den: Dnešek bude v duchu památek v samotném srdci Říma, uvidíme dominanty jakými jsou Kapitol, Forum Romanum či Koloseum. Dopoledne si půjdeme společnou pohodovou procházkou prohlédnout pahorek  Kapitol , na němž již po staletí sídlí římská samospráva. Z pahorku uvidíme  Forum Romanum  jako na dlani. Forum Romanum bylo v dobách antického Říma centrem všeho dění. Poté se vydáme na prohlídku  Kolosea , kde se odehrávaly nejen gladiátorské zápasy. Práce na Koloseu začaly za vlády císaře Vespasiána kolem let 70-72 n. l. , ale stavbu dokončil až jeho syn Titus v roce 80 . Inaugurační hry pak trvaly nepřetržitých 100 dní.  Naše kroky budou vést také ke  Španělským schodům , známým také jako Andělské schody. Schody byly postaveny na popud někdejšího papeže. Zajimavostí je, že schody postavili Francouzi, nikoliv Španělé či Italové. Od  Španělských schodů proslulých módními přehlídkami  pokračujeme  k nejslavnější fontáně –  Fontána di Trevi, kterou proslavil F. Fellini ve svém Dolce Vita, vhodíme minci do fontány, abychom se znovu někdy vrátili do Říma. Později si prohlédneme jeden z nejzachovalejších antických chrámů  Pantheon ,který nám stále připomíná moc a bohatství římské říše. Římský monument nechal postavit Marcus Vipsanius Agrippa během svého konzulátu v letech 29 až 19 př.n.l. Ale svou dnešní podobu získal až během několika století. Od roku 609 byla stavba zasvěcena Panně Marii a mučedníkům a stala se tak křesťanským chrámem. Díky tomu se Pantheon vyhnul osudu tolika jiných římských chrámů, které byly křesťany zničeny. V okolí Pantheonu se nachází spousta kaváren a restaurací. K večeru se vydáme zpátky na hotel.
3. den: Vyrazíme z Itálie do státu Vatikán, kde navštívíme překrásnou baziliku s kupolí, nakoukneme do papežské krypty a poté se vydáme kochat uměním v galerii nebo si vychutnáme italskou kávu na náměstí. Dopoledne si prohlédneme nejmenší stát světa,  Vatikán . Vatikán má rozlohu pouhých 44 ha a je suverénním vnitrozemským městským státem. Zároveň je také sídlem římskokatolické církve. Ve Vatikánu slouží tzv. švýcarská garda . Je to ta nejmenší armáda světa. Švýcarská garda je pozůstatkem dnes už zapomenuté vojenské jednotky sestavené výhradně z elitních žoldáků. Jejich typická barevná uniforma byla navržena samotným Michelangelem.  Projdeme si  náměstí sv. Petra  a  chrám sv. Petra , kde byl podle pověsti ukřižován a pohřben apoštol Petr. Prozkoumáe interiér baziliky a zájemci budou moci vystoupat až do kupole baziliky. Prozkoumáme uličky Říma a najednou se ocitneme u Galerie Doria Pamphili . Galerie ukrývá nespočet vynikajících děl známých umělců, například od Rubensova a Tizianova umělecká díla, zdobený nábytek a tapiserie v pokojích paláce z 18. století.  Po celodenních toulkách po Římě si vychutnáme skvělé těstoviny nebo pizzu , tak ať Itálii zažijeme i skrze jídlo.  
4. den: Vydáme se na celodenní výlet do Kampánie, naštívíme překrásné Pompeje, které mají svou děsivou historii a poté vyrazíme do energií nabité Neapole. Ráno objednaným transferem odjedeme do   Pompejí. Pompeje byly zasypány při výbuchu Vesuvu v roce 79 a díky tomu zůstalo město zakonzervováno až do dnešních dnů. Pompeje na své objevení čekaly až do 18. století a později se místo stalo archeologickým místem. V místech nálezu byly nalezeny staré budovy, fresky, sádrové odlitky a lidské ostatky. Roku 1997 byly Pompeje zapsány na seznam UNESCO .  Zde budeme mít čas si celé místo projít s krásným výhledem na činnou sopku Vesuv, která tuto zkázu způsobila.  Poté se pojedeme podívat do jednoho z nejstarších měst světa – Neapole . Neapol nám nabídne pohled na jedno z nejkrásnějších pobřeží v Itálii. Neapol je také proslulá  pizzou Margherita . Pizza byla takto pojmenovaná po královně Markétě, manželce Umberta I. Královna v roce 1889 projevila přání ochutnat pizzu, která do té doby na královský dvůr rozhodně nepatřila – jednalo se totiž o pokrm pro chudé. Pizzaiolo Raffaele Esposito tehdy připravil tři druhy pizzy, z nichž královně nejvíce zachutnala ta, která měla barvy italské trikolory. Byla to právě pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou.  V Neapoli se vydáme do historického centra města , kde je v blízkosti přístaviště, malé obchůdky a výtečné kavárny.  Návrat do Říma ve večerních hodinách.
5. den: Návrat zpět do ČR.  Po snídani dle možností letového řádu procházka s průvodcem Římem nebo odjezd transferem na letiště, odlet do Prahy .

21.11. - 25.11.24 čtvrtek - pondělí
snídaně letecky
23 990 Kč
cena za 5 dní

Cena zahrnuje

  • letenku Praha-Řím-Praha
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • transfer letiště-hotel-letiště
  • 4x ubytování v hotelu
  • 4x snídaně
  • doprava do Neapole a Pompejí
  • služby místního průvodce v Pompejích
  • služby průvodce (mimo individuální volno)
  • tištěný průvodce městem zdarma

Cena nezahrnuje

  • zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • vstupné do Pompejí, které se platí na místě - přibližně 20 EUR
  • jízdné po Římě
  • vstupenky na místě
  • doporučené kapesné 250 EUR (včetně vstupného a dopravy na místě)
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 600 Kč