Liparské ostrovy - Vulcano


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

ostrov Procida – Liparské ostrovy: Vulcano – Lipari – Panarea – Stromboli – Alicudi – Filicudi – Salina – sopka Solfatara

Ostrov Vulcano se objevuje již ve světě klasických antických bájí jako sídlo boha ohně. Homér do jeho blízkosti poslal svého hrdinu Odyssea, aby na ostrově Lipari navštívil vládce větrů Aeola. Řekové ve starověku pokládali Vulcano za svatý ostrov a jeho ničivé erupce děsily námořníky. Sopka naposledy explodovala na konci 19. stol. a od té doby jen klidně pokuřuje. Svým návštěvníkům tak bez rizika umožňuje studovat vulkanické jevy, jako jsou sirné jezírko, podmořské výrony plynů, kouřící fumaroly na hraně kráteru či černou sopečnou pláž. Naše výlety vás pak zavedou na vyhaslé sopky, jako jsou ostrovy Alicudi, Filicudi, Lipari, Panarea nebo Procida. Doprovodíme vás ke kráterům aktivních sopek nejen na Vulcanu, ale i na vybuchující Stromboli či kouřící Solfataru. Po celou dobu zájezdu budeme ubytováni na ostrově Vulcano v letovisku Porto Levante.

Stravování: snídaně

Snídaně formou bufetu, za příplatek večeře menu 3 chody.

Doprava: autokarem

Nástupní a svozová místa v ČR zdarma Praha, Brno, Svitavy, Litomyšl, V.Mýto, Holice (Chrudim), Pardubice, Hradec Králové, Poděbrady.

Ubytování: hotel

Ubytování na ostrově Vulcano v letovisku Porto Levante nabízející pestrý výběr možností relaxace, od odpočinku na pláži, přes léčebné terapie v sirném jezírku až po horské túry na vulkanické krátery. Ubytování je zajištěno 6x v hotelu *** v bezprostřední blízkosti pláže Baia Levante ve 2lůžkových klimatizovaných pokojích s vlastním příslušenstvím, terasou nebo balkonem a TV. 2x na trajektu ve 4lůžkových kajutách.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v podvečerních hodinách.
2. den: Odpoledne příjezd do Neapole . Možnost fakultativního výletu lodí na třetí největší kampánský ostrov Procida, prohlídka malebné rybářské čtvrti Marina Corricella s terasovitě vystavěnými domky v pastelových barvách. Večer návrat do Neapole, nalodění a noční plavba Tyrhénským mořem na Liparské ostrovy.
3. den: Vylodění na ostrově Vulcano . Procházka letoviskem Porto Levante, nad kterým kouří kráter nevyhaslé sopky. Odpoledne ubytování v Porto Levante. Možnost koupání na černé vulkanické nebo termální pláži. Zájemci si mohou užít léčebné terapie v sirném jezírku.
4. den: Snídaně. Dopoledne výstup ke kráteru na Vulcanu, panoramatický rozhled po Liparských ostrovech , pole sirných fumarol o teplotě 400°C. Odpoledne program na největším ostrově Lipari, prohlídka ostrovní metropole s úzkými uličkami plnými květin, akropolí s pevností, pěti kostely a archeologickými vykopávkami. Prohlídka katedrály sv. Bartoloměje, kde býval hrob tohoto apoštola. Ochutnávka kapary – typických plodů Liparských ostrovů. Okruh autobusem nebo minibusem po ostrově – vyhlídka Belvedere, lomy na pemzu, ostrovní vesničky. Fakult. výlet bárkou k vulkanickým skaliskům v moři – „faraglioni“, skalním útvarům a jeskyním (cca 10€).
5. den: Snídaně. Pobyt u moře nebo fakultativní výlet na nejmenší liparský ostrov Panareu, kostel sv. Petra, bílá kubická architektura a pozůstatky osady z doby bronzové na ostrově boháčů, kde kotví jachty a jezdí pouze elektromobily. Odpoledne přejezd na Stromboli a prohlídka osad pod vybuchující sopkou – San Vicenzo s domkem Ingrid Bergmannové, San Bartolo s barokním kostelem a Ficogrande s bílou kubickou architekturou (cca 30 €).
6. den: Snídaně. Pobyt u moře nebo fakultativní výlet na zapomenuté západoliparské ostrovy Alicudi a Filicudi s dosud turisty neobjevenými přírodními krásami (cca 35 €).
7. den: Snídaně. Pobyt u moře nebo fakultativní výlet na ostrov Salina, kterému dominují dvě vyhaslé sopky, které antičtí Řekové označovali jako „ňadra panenské bohyně“. Salina má jako jediný z liparských ostrovů vlastní zdroje vody, a proto je porostlá lesy i vinicemi. Ochutnávka liparského dezertního vína – malvasia. Na Salině si ukážeme do vulkanických skal vyhloubená obydlí i ostrovní metropoli Santa Maria Salina. Plavba podél vulkanických útesů na severu ostrova Lipari (cca 25 €).
8. den: Snídaně. Pobyt u moře, individuální volno nebo odpoledne fakultativní výlet na ostrov Stromboli za pozorováním nočních erupcí. Možnost výstupu ke kráteru sopky (cca 5hod. túry s převýšením 900 m) v doprovodu horského vůdce (cca 30 €) nebo lze výlet absolvovat bárkou ke svahu Sciara del Fuoco, kde se valí žhavá struska do moře (cca 35 €). Návrat z výletů v nočních hodinách.
9. den: Snídaně. Dopoledne vyklizení pokojů. Pobyt u moře. Večer vyplutí. Noční plavba do Neapole.
10. den: Ráno připlutí do Neapole. Možnost fakultativního výletu příměstským vlakem k nevyhaslé sopce Solfatara. Po poledni odjezd z Neapole zpět do ČR.
11. den: Příjezd do ČR v ranních hodinách.

nebyly nalezeny žádné termíny