To nejlepší z Gruzie + TAJEMNÉ HORSKÉ KLÁŠTERY + VÝROBA KOŇAKU A VÍNA (letecky z


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Záhady, příběhy, mýty… Vyrážíme do tajuplné Gruzie. Projdete se k pevnosti Narikala i ulicí Shardeni v Tbilisi a navštívíte zdejší sirné lázně. Ochutnáte tradiční kuchyni. Zjistíte, jak se vyrábí gruzínský koňak i víno. Prozkoumáte mystické kláštery, hrady a skalní města. Poznáte lázeňské Bordžomi i Stalinovo Gori. A projedete se legendární vojenskou silnicí. Objevte skrytou perlu Kavkazu – Gruzii!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo za příplatek 1 600 Kč:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)
Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba)
Slavia E - Travel OVERSEAS 2.0 + STORNO (250 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Kutaisi a ubytování na hotelu. Dle letových řádů odlet z Prahy, přílet na letiště v Kutaisi, kde se ubytujeme. V závislosti na čase příletu procházka s průvodcem centrem města. 
2. den: Dnes si prohlédneme Tbilisi. Navštívíme historickou čtvrť s pevností Narikala a sirné lázně. Objevíme, co skrývá Gruzínské národní muzeum. A zájemci se vydají do výrobny tradičního koňaku. Po snídani se vydáme do historické čtvrti Metekhi  k pevnosti Narikala. Pevnost Narikala  na skalnatém výběžku nad městem Tbilisi vybudovali Peršané během 4. století. Peršané ji nazvali Šuris-ciche, později pevnost rozšířil král David. Obyvatelé Tbilisi sem často chodí pořádat pikniky a vychutnávat si pohled na město. Vedle pevnosti pak můžeme navštívit kostel sv. Mikuláše ze 12. století.  Poté se vydáme navštívit historické sirné lázně Sulfur . Sirné lázně jsou postaveny z dob Peršanů a dodnes jsou stále funkční. V úrovni země jsou vystavené kopule, z nichž vychází pára.  Dále se vydáme přes ulici plnou kaváren Shardeni , která je známá pro svůj kulturní život, až dojdeme k synagoze a ke katedrále Sioni . Původní Sionský kostel stál již v 6. a 7. století, od té doby však byl mnohokrát zničen a znovu postaven. Pro Gruzíny má katedrála zvláštní význam, protože je v ní uložen posvátný kříž svaté Niny (svaté Kristýny), patronky Gruzie .   Prohlédneme si také  baziliku Panny Marie Ančischati , což je nejstarší dochovaný kostel v Tbilisi.  Dále budeme pokračovat přes most Míru (Mšvidobus Chidi) , elegantní lávku ze skla a oceli, jež se klene nad řekou Mtkvari . Navrhl ji italský architekt Michele De Lucchi a otevřena byla v roce 2010. Patří k nejvýraznějším avantgardním stavbám, obdivovaným i zatracovaným, jež se v Gruzii objevily v době, kdy byl prezidentem Saakašvili.  Od mostu Míru dojdeme ke Gruzínskému národnímu muzeu . Největší zajímavostí muzea je Archeologická pokladnice, v níž jsou vystaveny předkřesťanské předměty vytvořené ze zlata, stříbra a drahých kamenů. Nejvýznamnější jsou zlaté ozdoby z Kolchidy (historická oblast na území západní Gruzie). V horním patře se nachází Muzeum sovětské okupace .  Po návštěvě muzea čeká zájemce exkurze do tradiční výrobny gruzínského koňaku –   Sarajishvili . Značku Sarajishvili založil v roce 1884 David Sarajishvili, gruzínský podnikatel a veřejná osoba. Jako první z celého ruského impéria té doby začal vyrábět koňak s použitím klasické francouzské technologie. Současná továrna JSC Sarajishvili začala fungovat v roce 1954 a dodnes udržuje tradiční výrobu koňaku.  Večer návrat na hotel.
3. den: Čeká nás výlet do duchovního centra Mccheta, kde si prohlédneme unikátní kostel Džvari a katedrálu Dvanácti apoštolů. Poté navštívíme Stalinovo rodiště a tajemné skalní město. Po snídani se vydáme do města Mccheta (Gruzínci jméno vyslovují „skejta“). Místo je staré nejméně 5000 let. Bylo to centrum pohanského kultu Armazi (místní verze boha ohně Ormuzda z perského zoroastrismu). Ve městě se našly stopy chetitských a sumerských kultů. Do 12. století zde sídlila gruzínská církev. Kostely ve městě jsou zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO.  Po prohlídce města se vydáme ke kostelu Džvari (Kříž) , který stojí na skalním výběžku pohoří Saguramo. Je to jeden z architektonicky nejcennějších kostelů v Gruzii a vzor, podle něhož byly stavěny všechny kostely v pozdějších staletích.  Dále nás čeká  Sveti Cchoveli   – katedrála Dvanácti apoštolů . Podle pověsti sem Eliáš přinesl roušku, kterou měl na sobě Kristus na kříži. Katedrála má dokonalé proporce, tyčí se vysoko nad vesnicí a řekou a o víkendu si tu můžeme vyslechnout nádherný sborový zpět. Odpoledne se vydáme do města Gori  – rodiště Stalina. Zde je možné si prohlédnout Stalinovo muzeum . Lidé v Gori muzeu nepřikládají žádný politický význam, v jejich očích je Stalin prostě jedinou zajímavou pamětihodností, kvůli které stojí za to vydat se do Gori.  Na závěr dne vyrazíme do skalního města Uplisciche . Jméno znamená „Uplův hrad“ a bylo náboženským centrem už kolem roku 1000 př. n. l. Ve 13. století ho zničil Čingischánův vnuk Hulegu. Ve skalním městě budeme přelézat balvany a objevovat jeskynní místnosti (proto doporučujeme nezapomenout protiskluzovou obuv). Večer návrat na hotel v Tbilisi. 
4. den: Vydáme se do oblasti Kachetie, proslulé svými vinicemi a pohodovou atmosférou. Zjistíme vše o výrobě vinných nádob kvevri a místní víno ochutnáme. Navštívíme také katedrálu v Alaverdi a město Gremi. Po snídani se vydáme do provincie Kachetie , která je proslavena pěstováním vinné révy . Téměř všude, kam přijedete, budete přivítáni sklenkou vína. V oblasti se nachází také mnoho překrásných kostelů, hradů a honosných domů. Ve vesnici Vardisubani budeme moci zhlédnout tradiční výrobu kvevri , což je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína . Podle vykopávek v oblasti Kvemo Kartli se kvevri používaly už v 6. tisíciletí př. n. l. Vyrábějí se z místní hlíny, jež má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky, povrch se po vypálení ošetří včelím voskem.  Bílá vína vyrobená v kvevri mají sytou barvu, proto bývají označována také jako „oranžová vína“. V roce 2013 byl tradiční gruzínský způsob výroby vína zapsán v UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. V místním vinařství budeme moci také víno ochutnat.  Poté se vydáme cestou vedenou krásnými vinicemi ke katedrále sv. Jiří v Alaverdi . Katedrála pochází z počátku 11. století a patří k největším středověkým kostelům v Gruzii. Byla postavena z širmi – sopečného travertinu, který je běžný v Kachetii a Arménii. Fresky pocházejí z 11.–13. století.  Na závěr dne se podíváme do města Gremi . Jde o příjemné místo, které proslavilo mimo jiné i místní brandy. V letech 1466–1616 bylo Gremi hlavním městem Kachetie. Tuto jeho éru ale ukončilo zpustošení perskými nájezdníky šáha Abbáse. Na skalnatém výstupku můžeme navštívit pozůstatky pevnosti postavené v roce 1565.  Večer návrat do Tbilisi na hotel. 
5. den: Náš dnešní cíl… Vardzia. Cestou se zastavíme u kláštera Poka, založeného sv. Ninou, patronkou Gruzie, a podíváme se k pevnosti Chertvisi. Pak už budeme obdivovat nejslavnější skalní město. Po snídani se vydáme úchvatnou cestou a divokou přírodou Gruzie ke skalnímu městu Vardzia. Pojedeme kolem krásného sopečného jezera Paravani a naší první zastávkou bude klášter Poka , který založila sv. Nina   (sv. Kristýna) z Kappadokie. Sv. Kristýna je patronkou Gruzie a první křesťankou, která na tamní území přinesla křesťanství. Bývá označována za apoštolku Gruzie. V Gruzii je známá pod jménem Nina (Ninona). Legenda praví, že když přišla svatá Nina do Gruzie, potřebovala kříž. Když se rozhlédla po krajině, viděla, jak všude rostou vinice, a tak si kříž udělala ze dvou větviček vinné révy. Dále si prohlédneme pevnost Chertvisi , jednu z nejstarších dochovaných pevností na území dnešní Gruzie.  Chertvisi je situována na konci úzkého údolí, na soutoku řek Mtkvari a Paravani. Poprvé byla vystavěna v druhém století před Kristem, ale současné zdi hradu pocházejí až ze 14. století.  Poté už nás čeká  nejslavnější skalní město v zemi , které má pro většinu Gruzínců, zejména díky svým vazbám na královnu Tamar, skoro mystický význam, město  Vardzia .  V sovětských dobách se nacházelo uvnitř uzavřeného pohraničního pásma, ale dnes je to oblíbené turistické místo. Královna Tamar zde založila klášter , který se stal nejdůležitějším seminářem v jihozápadní Gruzii (žilo zde přes 2000 mnichů). Do dnešní doby se dochovalo asi 600 místností z celkových 3000, mezi nimiž jsou stáje, kasárna, pekárny, vinné lisy a skladiště. V jeskyních dnes hnízdí supi.  Večer příjezd do městečka Achalciche , kde nás čeká večeře a ubytování.
6. den: Kromě skvostů klášterního komplexu Sapara a pevnosti Rabat si dnes vychutnáme lázeňské město Bordžomi. Načerpáme horskou energii a vyrazíme gruzínskou vojenskou silnicí do Gudauri.  Po snídani se vydáme navštívit ortodoxní klášter   Sapara . Odhaduje se, že klášter byl založen již v 9. století. Součástí komplexu jsou dva kostely, a to svaté Sáby a svatého Štěpána. Uvnitř kostela svaté Sáby můžete spatřit fresky ze 14. století. Dále si prohlédneme pevnost Rabat  vybudovanou v 16. až 18. století. Pevnost a přilehlé budovy byly v letech 2011–2012 rozsáhle přestavěny a renovovány.  Pak zavítáme do lázeňského města Bordžomi , kde najdeme obchody a tržiště. Lázně leží v nadmořské výšce 800 metrů a nabízejí léčivé minerální vody i osvěžující horské ovzduší. Město má velkou stáčírnu minerálky, která se dříve vyvážela do celého Sovětského svazu.  Po návštěvě lázní se vydáme proslulou  gruzínskou vojenskou silnicí do města Gudauri. Po trase putovala doprava už v 1. století př. n. l., tehdy to však byla jen stezka pro jízdu na koni. Teprve Rusové ji v roce 1783 změnili v silnici sjízdnou kočárem. V roce 1829 po ní projel Puškin a po něm spousta dalších slavných ruských spisovatelů – Lermontov, Gorkij, Tolstoj a Majakovský. Silnice stále slouží jako spojnice a představuje nejsnazší cestu z Tbilisi do vysokých hor.  Ve městě Gudauri nás čeká večeře a ubytování. 
7. den: Na závěr vyrazíme do hor. Projdeme se městečkem Stepancminda s krásným kostelíkem Nejsvětější Trojice, odkud jsou úžasné výhledy na horu Kazbek. Při cestě zpět do Kutaisi navštívíme hrad v Ananuri. Po snídani se vydáme do města  Stepancminda , které leží v nadmořské výšce 1797 metrů v pohoří Kazbek. Je to jediné město v hornaté provincii  Chevi (též nazývané Mochavia), kde najdeme obchody a restaurace. Místní obyvatelé zde prodávají tradiční výrobky z vlny – ponožky a čepice. Z města se vydáme překrásnou přírodou ke kostelu Cminda Sameba neboli kostel Nejsvětější   Trojice ze 14. století (u městečka   Gergeti), který se díky svému jedinečnému fotogenickému umístění na vrcholku kopce (v nadmořské výšce 2200 metrů), monumentální hory Kazbek , jež se vypíná v pozadí, a úpornému odhodlání jeho stavitelů, kteří se nenechali odradit odlehlým, špatně dostupným místem, stal téměř symbolem Gruzie.  Od kostelíku budeme mít nádherný pohled na majestátní horu, vyhaslou sopku Kazbek (gruzínsky Mqinvartsveri), jež měří 5047 metrů a pojí se s ní mýtus o gruzínském hrdinovi Amiranim, který zde byl za krádež ohně bohům a za zpochybnění boží všemohoucnosti, stejně jako řecký Prometheus, přikován ke skále.  Při cestě do Tbilisi se ještě stihneme zastavit u komplexu nádherných kostelů a hradu v Ananuri . Ananuri leží na pravém břehu Žinvalské přehradní nádrže při ústí řeky Arkala. Kostely jsou obehnané zdí s cimbuřím na konci přehradního jezera. Vesnice, která se rozkládá pod nimi, byla z větší části zaplavena a přesunuta severněji. Hrad a kostely Ananuri jsou jedním z největších a nejkrásnějších pozdně feudálních architektonických komplexů Gruzie.  Večer se vrátíme do města Kutaisi na hotel. 
8. den: Dle letového řádu se přesuneme na letiště a následně odletíme do Prahy.  Dle času odletu bude k dispozici případné individuální volno. Poté přesun na letiště a odlet zpět do Prahy.

květen 2024

24.05. - 31.05.24 pátek - pátek
snídaně letecky
Sleva 9% 43 990 Kč 39 990 Kč
cena za 8 dní

říjen 2024

04.10. - 11.10.24 pátek - pátek
snídaně letecky
Sleva 9% 43 990 Kč 39 990 Kč
cena za 8 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha-Kutaisi-Praha se všemi poplatky
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • transfer letiště-hotel-letiště
  • transfer dle programu
  • služby průvodce (mimo individuální volno)
  • služby místního průvodce
  • 3x ubytování v Tbilisi
  • 1x ubytování v Achalciche
  • 1x ubytování v Gudauri
  • 2x ubytování v Kutaisi
  • 7x snídaně
  • 3x večeře
  • 3x oběd
  • vstupné - Gruzínské národní muzeum, skalní město Uplisciche, pevnost Gremi, skalní město Vardzia, lázeňský park Bordžomi, exkurze do výrobny Kvevri, hrad Rabati,
  • 1x degustace vína ve vinařství Vardisubani
  • 1x láhev vody na den

Cena nezahrnuje

  • zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • vstupné do památek mimo vstupenky v ceně zájezdu
  • exkurze do výrobny koňaku Sarajishvili - 50 EUR/os
  • výjezd ke kostelu Nejsvětější Trojice Gergeti - 35 EUR/os
  • doporučené kapesné - přibližně 250 USD (včetně vstupné a dopravy na místě)
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 5 500 Kč