To nejlepší z ostrova Rab + PLITVICKÁ JEZERA + VÝLETNÍ PLAVBA LODÍ + JÓGA (autob


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Aktivní dovolená
    • Turistika

Čarokrásná příroda, víno, lehká turistika, jóga… Za zážitky na Jadran. Výhledy z vrcholu ostrova Rab i ráj Plitvických jezer vám vezmou dech. Objevíte tajemný „chorvatský Alcatraz“ a nejkrásnější město pobřeží. Vyrazíte na plavbu do fjordy připomínající zátoky, načerpáte energii s jógou a gurmáni, ti si přijdou na své. Zažijte Chorvatsko jako nikdy předtím – poznávejte nová místa aktivně!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně je zajištěna na hotelu formou bufetu
během plavby lodí do zátoky Závratnica je podáván oběd – na výběr bude ryba Škarpina, maso či grilovaná zelenina
vyhrazeno je individuální volno na obědy i večeře

Ubytování: hotel ***

ubytování je zajištěno v hotelech ve dvou- a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením
hotel ve městě Rab disponuje vnitřním i venkovním bazénem a welness centrem se saunami a masážemi

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v časných ranních hodinách z nástupních míst. První chorvatské odpoledne si užijeme opravdu stylově. Čeká nás prohlídka vinohradu s ochutnávkou místního vína.  V ranních hodinách nastoupíme do autobusu v Praze a v Brně a budeme pokračovat přes Rakousko a Slovinsko. V odpoledních hodinách přejedeme hranice Chorvatska a společné zážitky zahájíme ochutnávkou vína v místním vinařství .   Projdeme se vinohradem, prohlédneme si vinný sklípek a okoštujeme nespočet zdejších odrůd. Víno je nedílnou součástí života Chorvatů už více než dva a půl tisíce let. Ve večerních hodinách dorazíme do okolí malé horské vesničky Krásno, kde se ubytujeme v hotelu.
2. den: Celodenní výlet do nádherného pohoří Velebit. Projdeme se nejkrásnější částí Premužičovy stezky. Vychutnáme si panenskou přírodu, středomořskou flóru a úchvatné výhledy na Jaderské moře. Při nenáročné túře se navíc příjemně protáhneme. Po vydatné snídani vyrazíme stezku v Národním parku Severní Velebit . Lehký trek vede nejkrásnější částí proslulé Premužičovy stezky ,   dlouhé 57 kilometrů vybudované lesním inženýrem Ante Premužićem v letech 1930-1933 v pohoří Velebit. Společně si vychutnáme nenáročnou túru po horské stezce, v nadmořské výšce od 1340 do 1600 metrů, začínající od nejstarší meteorologické stanice v Chorvatsku a horské chaty Zavižan (1 594 metrů n. m.) vedoucí k horské chatě Alan (1 340 metrů n. m.). Několik hodin chůze pohořím Velebit, největším a nejdelším chorvatským masivem, nabízí nedotčenou přírodu , hustý lesní porost, bílé vápencové skály a překrásné výhledy na Jaderské moře . Délka trasy: 15 kilometrů, náročnost: lehká, převýšení: 260 metrů Od horské chaty Alan poté odjedeme na ostrov Rab, kde se ubytujeme v blízkosti města Rab.
3. den: Dnes poznáme perlu Jadranu, pobřežní Rab. Prozkoumáme skvostné kostely, kláštery i skrytá zákoutí. Nakoukneme do života mnichů. Projdeme se po hradbách i v nádherném parku Komrčar. Večer se zájemci mohou těšit na ochutnávku vína. Čeká nás prohlídka starého města Rab , často nazývaného „malým Dubrovníkem“, jehož charakteristickou siluetu tvoří čtyři věže, přičemž každá je jiná. Projdeme se uličkami mířícími vzhůru do horní části města, kde navštívíme historické památky, jež se povětšinou těsnají na ulici Gornaje. Prohlédneme si nejeden kostel. Bude k nim patřit například kostel sv. Kristofora či kostel Nanebevzetí , který je místními označován jako katedrála. Nakoukneme i do benediktinského kláštera sv. Ondřeje, kde mniši prodávají domácí med a olej . Neopomeneme ani městské hradby , ke kterým vede staré kamenné schodiště. Naskytne se nám překrásný výhled  na celé město a jeho čtyři věže. Po procházce městským centrem zamíříme do nejkrásnějšího parku Jadranu nesoucí jméno Komrčar . Tento rozlehlý zalesněný park nabízí stinné místo pro piknik či procházku.  Po večeři bude pro zájemce možnost ochutnávky vín v jednom z místních vinařství/restaurací.  Ubytování ve městě Rab.
4. den: Užijeme si nevšední plavbu lodí. Vydáme se na tzv. chorvatský Alcatraz, ostrov Goli otok. Poté doplujeme na ostrůvek daňků Sveti Grgur. A na závěr zastávka na ostrově Krk ve městě Baška, které ukrývá jeden z největších kulturních pokladů Chorvatska. Ráno se vypravíme do přístavu na polostrově Lopar, nastoupíme na loď místního lodníka a vydáme se na  Goli otok . Tento nedaleký ostrov, jehož název v překladu znamená „holý ostrov“, kvůli naprosté absenci zeleně,  sloužil pro věznění válečných zajatců, kriminálníků a odpůrců režimu . Atmosféru podtrhují prázdné kamenné budovy, které byly využívány nejen jako cely, ale hlavně jako továrny, ve kterých vězni pracovali. Ostrov byl ponechán svému osudu a jedinými současnými obyvateli jsou jen kozy či ovce. Tato zastávka rozhodně udělá radost nadšencům urbexu. Po prohlídce ostrova poplujeme k druhému  ostrovu Sveti Grgur , jež byl také vězením, avšak pro ženy. V současné době je ostrov neobydlený. Jedinými obyvateli jsou  daňci, kteří si již zvykli na návštěvníky, a lidem jedí doslova z rukou . Poslední místo, kam nás loď dopraví, je  městečko Baška na ostrově Krk . V centru městečka ze 16. století si prohlédneme benátské domy a můžeme si odpočinout na velké okrouhlé pláži. Navštívíme i kostel sv. Lucie . V tomto malém kostelíku je uložen jeden z   největších pokladů kulturní historie Chorvatska – Bašská deska z 11. století . Stavba základů kostela se datuje až do 4. století.  Večer návrat na ubytování v Rabu. 
5. den: Připravte se na utajenou krásu Loparského poloostrova… Bělostné písečné pláže, dechberoucí kras, Mladenova jeskyně či kouzelné leknínové jezírko. Energie zdejší přírody vás pohltí. Odpoledne můžete vyzkoušet jógu nebo thajskou masáž pro dvojice. Po snídani nás autobus odveze na  poloostrov Lopar , který nabízí spoustu  nádherných pláží včetně proslulé 1 500 metrů dlouhé Rajské pláže.  Projdeme se krasem a navštívíme volně přístupnou a málo navštěvovanou  Mladenovu jeskyni . Po cestě se zastavíme u  leknínového jezírka a rozhodně neopomeneme řadu nádherných vyhlídek do okolí a na pevninu ostrova Rab.  Po krátkém výšlapu se odpoledne vrátíme do městečka Rab a bude následovat individuální volno. Pro zájemce má naše průvodkyně připraveny  lekce jógy, acroyogy nebo thajské masáže pro dvojice .   Při příznivém počasí je ideálním místem pro cvičení jedna z loparských pláží.  Ubytování ve městě Rab.
6. den: Dnešek bude patřit fantastickému výletu lodí kolem ostrova Rab. Poplujeme do nejkrásnější zátoky Zavratnica, kde probádáme potopený vrak. Ochutnáme skvělou středomořskou kuchyni. A projdeme se nejrozsáhlejším olivovým hájem v Chorvatsku. Ráno se od hotelu vydáme do přístavu, odkud vyrazíme na několika hodinovou plavbu lodí. Naší první zastávkou bude pevnina  zátoky Zavratnica . Jedno z nejhezčích míst při pobřeží, bývá přirovnáváno k norským fjordům. Úzký  kaňon s okolními skalami vysokými až 200 metrů  ukrývá  potopený vrak lodi z 2. světové války , který můžete důkladně prozkoumat díky průzračně čisté vodě.   V průběhu plavby si vychutnáme vynikající oběd z místní  kuchyně. Na výběr bude ryba Škarpina, maso či grilovaná zelenina.  Poté budeme pokračovat v plavbě na nejsevernější výběžek ostrova Pag do obce Lun, kde navštívíme  největší olivový háj v Chorvatsku . Nachází se v něm až na 80 000 olivovníků, z nichž jsou některé starší více než tisíc let.  Zpět poplujeme přes zátoku Eufemija , kde se nám z paluby lodě naskytnou krásné výhledy na opevněné město Rab . Ubytování ve městě Rab.
7. den: Čeká nás nejvyšší vrchol ostrova Rab. Z horské stezky si užijeme úchvatné výhledy na pohoří Velebit i ostrovní metropoli. Pak bude možnost prozkoumat město Rab třeba na kole, ponořit se do tajů acroyogy nebo si odpočinout při thajské masáži. Po snídani v hotelu se vydáme na půldenní túru na  nejvyšší vrchol ostrova, Kamenjak (408 metrů). Nejvyšší bod „zeleného ostrova“ nabízí  dechberoucí výhledy   na pohoří Velebit , okolní ostrovy a hlavní město ostrova Rab. Trasa vede přes pastviny s kamennými zídkami a neveliký les.  Po krátkém výšlapu se odpoledne vrátíme do městečka Rab a bude následovat individuální volno. Město Rab nabízí množství restaurací a zákoutí, kde můžete nasát místní atmosféru a relaxovat. Celý ostrov je protkán cyklostezkami v délce minimálně 100 kilometrů  a ve městě je několik míst, kde si můžete pronajmout kolo. Stačí už jen nasednout a vyrazit objevovat nová místa. Zájemci mohou znovu využít  lekce jógy a acroyogy s naší průvodkyní či thajské masáže pro dvojice . Délka trasy: 4–5 hodin,  náročnost: střední, převýšení: 400 metrů Ubytování ve městě Rab.
8. den: Než Chorvatsko opustíme, nenecháme si ujít jeden z pokladů UNESCO. Z Rabu se vydáme na pevninu do Národního parku Plitvická jezera. Přeplujeme jezero Kozjak a vychutnáme si procházku mezi vodopády. Večer odjezd zpět do ČR.  Brzy ráno se rozloučíme s městem Rab a autobusem se vydáme na pevninu do Národního parku Plitvická jezera, na jehož území se nachází 16 křišťálově čistých jezer . Voda mezi jezery protéká přes skály, vodopády a kaskády . Je bohatá na minerály a svou činností hornatý povrch tak neustále obměňuje. Trasa mezi jezery po chodnících či lávkách a cestičkách čítá celkem 18 kilometrů a návštěva tak zabere celý den. Společně projdeme jen určitou část v závislosti na čase. Lodí přeplujeme největší jezero Kozjak, které má přibližně čtyři kilometry na délku. Neunikne nám ani  největší vodopád z příznačným názvem Veliki Slap, který měří 78 metrů a je tak nejvyšším vodopádem Chorvatska. O úžas v tomto národním parku tedy nebudete ochuzeni.   Večer odjedeme směr ČR do Brna a Prahy. 
9. den: Příjezd do ČR v ranních hodinách dle nástupních míst. 

31.08. - 08.09.24 sobota - neděle
snídaně autokarem
23 990 Kč
cena za 9 dní

Cena zahrnuje

  • autobusová doprava
  • 1x ubytování v okolí NP Severní Velebit
  • 6x ubytování v okolí města Rab
  • 7x snídaně
  • 1x oběd na lodi
  • 2x výlet lodí z ostrova Rab
  • 2x lekce jógy
  • průvodce po celou dobu zájezdu

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění
  • fakultativní vstupné na místě
  • ochutnávky vína
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 890 Kč