Střední Portugalsko + VÝLETNÍ JÍZDA ŽELEZNICÍ + TEMPLÁŘSKÝ KLÁŠTER A LISABON (le


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Za perlami středního Portugalska… Vyrazíte v čase až do středověku a poznáte, co skrývá půvabné město Óbidos. Ochutnáte typický višňový likér. Vydáte se na vlakovou jízdu podél řeky Tajo a objevíte krásu zdejších hradů. V Tomaru odhalíte templářské tajemství. Lisabon vás dostane svými uličkami a atmosférickými čtvrtěmi. Vymaňte se z rutiny a zažijte nevšední Portugalsko!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o hmotnosti do 10 kg a max. rozměrech 55 x 40 x 20 cm (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbavené do úložného prostoru)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: Přílet do Lisabonu, přesun na hotel a ubytování.
2. den: Čeká nás výprava do portugalského středověku. Navštívíme opevněné město Óbidos, projdeme se jeho historickými uličkami a prohlédneme si slavný klášter Alcobaça. Nejprve se vypravíme autobusem do města Óbidos, které je na seznamu světového dědictví UNESCO . Návštěva tohoto středověkého města bude jako návrat do historie. Uchvátí nás typické sněhobílé domky a křivolaké uličky v objetí kamenných hradeb. Hlavní ulicí Rua Direita, posetou obchůdky a kavárničkami, se projdeme až k městské dominantě – hradu, jehož historie sahá až do 8. století. Dnes se v hradních prostorách nachází luxusní hotel, který je přístupný sice jen pro ubytované hosty, ale venkovní areál je otevřený i veřejnosti. Během návštěvy Óbida nemůžeme vynechat ochutnávku místního typického višňového likéru podávaného v čokoládovém kalíšku – ginja .  Odpoledne navštívíme nedaleký klášter Alcobaça ze 12. století, který je rovněž zapsán na seznamu UNESCO . Prohlédneme si interiéry této nádherné gotické stavby, kde se odehrávaly legendární příběhy. V pozdním odpoledni odcestujeme do Tomaru, kde se ubytujeme.
3. den: Milovníci vlaků si dnes přijdou na své. Navštívíme Železniční muzeum v Entrocamentu a pak vyrazíme na romantický výlet vlakem podél řeky Tajo. Zastavíme se mimo jiné na hradech Almourol a Belver. Po snídani absolvujeme krátkou jízdu vlakem do stanice Entroncamento , kde se nachází fascinující Museu Ferroviário (Železniční muzeum) .   Projdeme se jeho interaktivní expozicí, která zahrnuje interiéry historických vagónů a prohlídku 200 let starých lokomotiv. Následně se vydáme na  jízdu vlakem podél řeky Tajo , největšího vodního toku v Portugalsku, jehož bujnou přírodu na březích střeží středověké hrady jako Almourol , postavený templářskými rytíři na ostrově uprostřed řeky, nebo kouzelný Belver obklopený působivou tradiční vesnicí. Cestou navštívíme historické město Abrantes .   Vrcholem výletu bude  impozantní přírodní památka Portas do Ródão . V tomto místě řeka Tajo svým korytem rozděluje skalní stěny vysoké až 170 metrů, a ty pak připomínají dvoje dveře (portas). Na závěr dne nás opět čeká cesta vlakem, při které budeme moci pozorovat nádherný západ slunce dodávající přírodě pestrou paletu barev. Plni zážitků si můžeme vzájemně sdělovat své dojmy z tohoto mimořádného výletu.
4. den: Připravte se na poklady templářů… Vyrážíme do Tomaru. Objevíme architektonické perly kláštera Řádu Kristova. Vychutnáme si atmosféru historických uliček i typických taveren. Dnes se vydáme k jedné z nejpůsobivějších památek v Portugalsku, ke klášteru Řádu Kristova v Tomaru . Opevněný klášter ze 12. století , původně postavený templářskými rytíři, kteří se později proměnili v Řád Krista, hrál klíčovou roli v období portugalských objevů v 15. a 16. století. Zde budeme mít možnost vidět vývoj portugalské architektury od románského, gotického, renesančního až po barokní styl. Naší pozornosti rozhodně neunikne také  velkolepá středověká osmiúhelníková charola  a zdobená okna v manuelinském slohu.  Po tradičním obědě v jedné z nejtypičtějších taveren ve městě bude následovat volné odpoledne, aby si každý užil jedinečné kouzlo a atmosféru uliček historického centra Tomaru po svém.
5. den: Cestou zpět do Lisabonu se zastavíme u kláštera Batalha, jedné z nejvýznamnějších gotických památek Evropy. Pak se ponoříme do lisabonských zákoutí a budeme se kochat výhledy z hradu sv. Jiří. Přesuneme se zpět do Lisabonu a zastavíme se ještě ve městě Batalha , jehož chloubou je zdejší klášter. Dominikánský klášter Batalha (Mosteiro da Batalha) leží ve stejnojmenném asi patnáctitisícovém městě ve středním Portugalsku, zhruba 120 kilometrů severně od Lisabonu. Honosný gotický klášter  dodnes připomíná jednu z nejvýznamnějších bitev v historii Portugalska. Právem patří na seznam tzv. sedmi divů Portugalska.   Monumentální stavba je pozoruhodnou směsicí gotické a manuelinské architektury. Přestože nikdy nebyla zcela dokončena, pro svůj historický i duchovní význam se právem dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Po krátké prohlídce historického centra města zamíříme do Lisabonu, kde se také projdeme městským centrem. Od srdce města na náměstí Rossio přejdeme přes uličky staré čtvrti Baixa až na monumentální náměstí Praça do Comércio , které se nachází u řeky Tajo. Společně navštívíme atmosférickou čtvrť Alfama a Mouraria, historickou část s křivolakými uličkami, kachlíkovými domy s balkóny, ze kterých visí čerstvě vyprané prádlo. Dále pak budeme pokračovat k hradu svatého Jiří s úžasnými výhledy na město a navštívíme netradiční katedrálu Sé, na jejímž místě dříve stávala mešita.  Ubytování na hotelu v Lisabonu.
6. den: S ohledem na letový řád přesun na letiště a odlet do Prahy.

24.10. - 29.10.24 čtvrtek - úterý
snídaně letecky
26 990 Kč
cena za 6 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Lisabon – Praha se všemi poplatky (může být s přestupem)
  • kabinové a odbavované zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • doprava letiště – hotel – letiště
  • 5x ubytování ve 3* hotelu
  • 5x snídaně
  • doprava dle programu
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné: cca 250 EUR (včetně vstupného a dopravy na místě)
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 5 000 Kč