To nejlepší z Islandu


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Krásy přírody

Přírodní krásy pod polárním kruhem

Ideální a tak trochu netradiční dovolená do země, jejíž zeměpisné názvy jsou pro nás těžko vyslovitelné, ale o to krásnější. Kombinace dokonalých přírodních úkazů ostrova těsně pod polárním kruhem. Vydáme se do země “ohně a ledu“, která ve své divokosti nemá na světě obdoby.

Doprava: letecky

Praha

Ubytování: hotel

Ubytování je zajištěno v turistických hotelech/guesthouse ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Jednolůžkový pokoj nelze.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy na Island, transfer na ubytování.
2. den: Navštívíme nejvýznamnější místo islandské historie NP Thingvellir, místo kde se od sebe oddělují euroasijské a severoamerické tektonické desky. Největší přírodní jezero ostrova Thingvellir, mohutný „Zlatý“ vodopád Gullfoss, odkud z 32 m padá voda do 2 km dlouhé rokle řeky Hvítá. Oblast Haukadalur (Jestřábí údolí), kde se nachází slavný Geysir vytvořený ve 13. stol. a v současnosti aktivnější Strokkur (15-30 m). Na závěr historická osada Skálholt, sídlo islandského biskupa s luteránským chrámem, významné duchovní centrum Islandu. Odjezd na ubytování, kde se ubytujeme na 5 nocí.
3. den: Duhové hory – LAndmannalaugar, labyrint barevných lávových balvanů - vulkanická oblast NP Fjallabak na okraji lávového pole Laugahraun, nacházející se severně od ledovce Mýrdalsjokull. Návrat na ubytování, cestou kráterové jezero Ljótipollur.
4. den: Jeden z nejznámějších vodopádů Islandu Seljalandsfoss, přesun do vesničky Skógar, nejznámější islandské folklórní muzeum island. venkovských staveb a procházka k vodopádu Skógafoss, legenda o vikingském pokladu. Sopka Eyjafjallajökull  se stejnojmenným ledovcem a nejstarší štítová sopka Islandu Katla, ukrytá pod mohutným ledovcem Mýrdalsjökull. Nejjižnější bod Islandu mys Dyrhólaey, jedinečná krajina ledovcových a čedičových věží, pozůstatky vulkanických ostrovů, výhledy na ptačí kolonie. Reynisdrangar, skalní jehly s ostrými hroty, procházka po černých písečných plážích, vzniklých vzájemným vlivem sopek a chladného podnebí.
5. den: NP Vatnajökull, vzniklý spojením NP Skaftafell a NP Jökulsárgljúfur, chránící největší ledovec v Evropě. Mecca islandské přírody, velkolepá ledovcová laguna Jökulsárlón, jezero plné obrovských ledových ker odlamujících se od ledovce a místo proslavené několika známými hollywoodskými filmy. Fakult. projížďka po jezeře obojživelným vozem (cca 40 min.), Pokračuje k Breidamerkursandur tzv. Diamantové pláži, místu uvíznutí a hromadění některých ledových ker z laguny.
6. den: Lodní výlet k nejmladšímu souostroví Evropy Vestmannaeyjar, nacházející se 3/4 hod. plavby trajektem z jižní části Islandu. Ostrovy západních mužů, tvořící 16 ostrůvků, mezi nimi i nejmladší Surtsey, který vznikl při podmořské erupci v roce 1963. Navštívíme největší a jediný obydlený ostrov Heimaey, možnost výstupu ke kráteru stále aktivní sopky Eldfell a prohlídky muzea Eldheimar, datující výbuch sopky r. 1973, kdy část města byla zavalena lávou, procházka ostrovem, útesy Stórhöfoi s ptačími koloniemi a oblíbenými papuchálky.
7. den: Za poznáním západního pobřeží - poloostrov Snafellsnes, nádherné výhledy, říká se, že tento poloostrov je Island v kostce. Černá písčitá pláž Djúpalónssandur nebo zlatá pláž Langaholt. Během cesty uvidíme také jednu z nejkrásnějších hor Islandu Kirkjufell. Jednou z nejmalebnějších hor Islandu je ledovec Snafellsjökull, tyčí se do výšky 1450 metrů. Uvidíme sopečné krátery, čedičové sloupy Gerouberg a mnoho dalších krásných výtvorů přírody Islandu.
8. den: Poloostrov Reykjanes, bahenní výpary, sirná jezírka, stovky kráterů. Navštívíme srdce geotermální oblasti Islandu Gunnuhver, fumaroly a bahenní kotle. Odpolední relaxace a odpočinek v Modré laguně, vyhlášené termální lázně, vytvořené uprostřed lávového pole, proslulé mléčně bílou barvou vody a vysokou koncentrací solí. Dle časových možností krátká návštěva nejsevernější metropole světa Reykjaviku, katedrála Halmgrímskirkja, islandský parlament, přístav se svými původními dřevěnými domky a starými uličkami. Přejezd na letiště a odlet v nočních hodinách.
9. den: Přílet do Prahy.

nebyly nalezeny žádné termíny