Írán - země krásy a rozporu


  • ubytování: hotel **+ubytování: hotel **+
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Írán je opravdu země krásy i rozporů. Je to země, kterou nám média líčí jako nebezpečnou a špatnou. Opak je pravdou, bezpečnost je stejná jako všude na světě. V zemi žijí lidé velmi příjemní a přátelští. Je plná úžasných památek od doby Mezopotánie i starší, přes Persii, i množství přírodních krás. Z televizní věže, kteá je 7. nejvyšší na světě se můžete podívat na Damavand (5671 m), nejvyšší sopku Asie, tyčící se nad Teheránem. Poznáte exotiku a rozmanitost rozlehlé země, svatá místa různých náboženství. ale pojeďte se podívat na skutečnost života v této úžasné zemi s množstvím památek pod ochranou UNESCO. Zájezd je pohodlný a bez větších časových ztrát/prodlev a to díky tomu, že v Íránu máme zajištěn minibus s místním řidičem a průvodcem. 
Tento zájezd doprovází český vedoucí zájezdu po celou dobu trvání zájezdu

1. den

Praha/Vídeň - Teherán s 1 přestupem

2. den

Po příletu do Teheránu.Vítejte v zemi plné překrásných památek a okouzlujících míst. Odkryjte fascinující, nádherný svět perské historie, kultury a společnosti, nechte se unášet příjemným putováním po Persii. Ttransfer na hotel v centru 14 milionového města, odpočinek, pak snídaně a začátek prohlídky: Golestan Palace – komplex 17 paláců a muzeí. Palác se nachází na seznamu UNESCO, návštěva celé odpoledne, obzvlášť je-li pro vás tento palác prvním setkáním s perskou architekturou. Národní muzeum šperků s největším diamantem světa údajně největší nerozřezaný diamant na světě, vážící 182 karátů), tacht–e távus (slavný Paví trůn), Peacock Throne (moře světla), , letní sídlo šáhovo, aj.,nocleh.

3. den

snídaně, volno, ev. fakultativní výlet k Mausoleu Ajatolláha Chomejního stále nedostavěná šáhova hrobka. Milad Tower – 7. Nejvyšší televizní věž, symbol Teheránu, dle všech oficiálních dokumentů by měla být vidět téměř odkudkoli. Pravda je taková, že kvůli hustému smogu se často ztrácí v oparu. V odpoledních ev.večerních hodinách odjezd vlakem do 650 km vzdáleného Yazdu - pouštního města. Příjezd večer a transfer na hotel, nocleh. V případě nočního přejezdu je cesta v lehátkovém voze.

4. den

snídaně, okruh Yazdem: Zoroastriánské ohně, tyto jako první Evropan popsal Marko Polo, když putoval po Hedvábné stezce, centrum zoroastriánské kultury na seznamu UNESCO- je to jedno z nejstarších měst světa, nejkrásnější Páteční mešita s 48 m.vysokými minarety, bazaar, medina, Baghíry – komíny, komplex Chakhma, s historickými stavbami, architektonicky nejpozoruhodnější nejen ve městě ale i v celém Íránu. V Yazdu žije více než 12.000 aktivních uctívačů boha Athura a jeho věčného ohně. Yazd je také na seznamu památek UNESCO, jedná se o jedno z nejstarších měst na světě. Dále spatříme různé paláce, sídla bývalých panovníků, nocleh

5. den

snídaně, zbytek prohlídky města, odjezd do Šírázu – „města poezie, růží a slavíků“ stará městská Brána Koránu, hrobky slavných básníků Háfíze a Sádiho, Vezírův palác, Rajská zahrada, mešity, bazar., mešita Vakil a Nasir-ol-Molk, mohutné citadely Karima Khana; mauzolea obou velkých rodáků, perské zahrady Narenjestan. Šíráz je městem zahrad, růží, slavíků a proslulých básníků.nocleh v Šírázu.

6. den

snídaně, prohlídka Šírázu, Rajská zahrada, palác velkovezíra, hrobky slavných básníků Háfíze a Sádiho, mešity, bazar a mnoho jiných památek, Dominantou tohoto místa je hrob Kýra Velikého, zakladatele perské říše. volno a nocleh

7. den

snídaně, odkezd do Naqš Radžab a Rostam - hrobky perských králů Daria a Xerxese (UNESCO), aj., Persepolis - Bývalé hlavní město perské říše, jehož výstavbu zahájil Dareius Velký v 6.stol př. Kristem. Téměř se zemí jej srovnal Alexandr Veliký. Budete okouzleni archeologickým areálem v Persepolisu, což je bývalé hlavní město Achajmenovské říše, odkud vládli známí starověcí perští králové Darius a Xerxes. Pasargadae – hrobka zakladatele perské říše Kyra Velikého.Místo Vás překvapí vzhledem k době vzniku velkou vyspělostí. Dnes tento komplex je restaurován a odkrývá se sláva bývalého centra říše, i přes poničení objektu je vidět velikost památky, odjezd do Esfaahánu, prohlídka historických mostů na řece Zajande - Most 33 sloupů (symbol města), nejstarší most Pol-e Šáhrestán ze 12.stol., atd., nocleh. v Esfahánu

8. den

Ešvahán, jedno z nejkrásnějších měst světa, na seznamu UNESCO, s největším náměstím v islámském světě. Hlavní třídu mětsa tvoří Třída čtyř zahrad – Chejábún Čahár Bágh (5 km dlouhá a 50 m široká) Prohlídka města, s typickými znaky a stavbami města, Imámovo náměstí jedno z největších a nejkrásnějších na světě, a mešitu, Šejkovu mešitu, Ali Palac – nejkrásnější v městě, bazar s ručně tkanými koberci, Odpočinek v některé z Perských restaurací u čaje ev. i vodní dýmky. odjezd do Abyanehu na nocleh

9. den

snídaně, prohlídka zajímavé vesničky Abyaneh na úboýčí pohoří Karkas ve výšce 2350 m na mořem – tradiční pouštní vesnické osídlení. Domy z červené hlíny jsou zajímavě vybudované. Velmi fotogenické jsou pestrobarevné ženské kroje (nutno se dovolit). Mešita pochází z dob Seldžuků. Kolem poledne odjedeme do Kášánu, města starých měšťanských domů jako Tabatabei, Borujerdi, Abbasian a zahradami. Podle pověsti bylo město založeno královnou Zubejdou. Jsou zde pozůstatky hradeb, částečně zrekonstruované, nocleh. Nocleh.

10. den

snídaně, Nocleh.odjezd do Quazvínu, zastávka v Qomu s hrobkou Fátimy sestry Imáma Rézy. Odjezd z Kashanu do Svatého města Qom, jednoho z nejposvátnějších íránských měst. Prohlídka Qomu, jehož skvostem je svatyně Hazrat-e- Masumeh. Po příjezdu do Quazvínu, volno, nocleh

11. den

snídaně, Quazvín, prohlídka města, které bylo v 16.stol. hlav.městem oblasti Safavidů, Velká páteční mešita je významnou mešitou v Qazvínu, hrobka Hosejna aj., súky, trhy apod.nocleh..

12. den

Odpoledne odjezd do Teheránu, fakultativně prohlídka interieru šáhova letního sídla, společná večeře, nocleh

13. den

snídaně, volný program, možnost fakultativního výletu na horu Tochál (nejdelší lanovka světa), ev. k hrobce Imáma Chomejního, poslední nákupy, nocleh

14. den

V nočních - časných ranních hodinách odjezd z hotelu na letiště a odlet, 1x mezipřistání, přílet do Prahy, ev. Vídně

V cestovním pasu nesmí být otisk razítka izraelských hraničních přechodů, pas musí být platný min. 6 měsíců po příjezdu z Íránu. K vyřízení víza zapotřebí 2 fota pasového formátu. Doporučené (nutno dodržet) oblečení žen: nosit šátek event.šálu, kapuci, halenu/kabátek zakrývající sedací část těla, nepřiléhavý oděv, dlouhé kalhoty nebo sukně (v minulém zájezdu si všechny ženy koupily v bazaru nějakou halenu a pod. - s tím prošly celou dobu zájezdu - nikdo si nás nevšímal, oděv je možné přeprat ve kterémkoli hotelu, za 2 hod. bylo vše suché). Oblečení pro muže: košile s dlouhým ev. 3/4 rukávem, dlouhé kalhoty. Upozornění: v den příletu - v případě, že bude mít letecká linka zpoždění, bude na hotelu v Teheránu odpočinek jen 3-4 hod. Zábava : poznání státu s velmi špatnou pověstí - díky sdělovacím prostředkům CK si vyhrazuje nárok na změnu odletového místa z Prahy ev.Vídně a na změnu pořadí prohlížených památek, ev. o změnu termínu konání zájezdu až o 2 dny. Obsah bude zachován. Konečná cena bude potvrzena na smlouvě o zájezdu pracovníkem CK.

Poloha: Írán je opravdu země krásy i rozporů. Je to země, kterou nám média líčí jako nebezpečnou a špatnou. Opak je pravdou, bezpečnost je stejná jako všude na světě. V zemi žijí lidé velmi příjemní a přátelští. Je plná úžasných památek od doby Mezopotánie i starší, přes Persii, i množství přírodních krás. Z televizní věže, kteá je 7. nejvyšší na světě se můžete podívat na Damavand (5671 m), nejvyšší sopku Asie, tyčící se nad Teheránem. Poznáte exotiku a rozmanitost rozlehlé země, svatá místa různých náboženství. ale pojeďte se podívat na skutečnost života v této úžasné zemi s množstvím památek pod ochranou UNESCO. Zájezd je pohodlný a bez větších časových ztrát/prodlev a to díky tomu, že v Íránu máme zajištěn minibus s místním řidičem a průvodcem. 
Tento zájezd doprovází český vedoucí zájezdu po celou dobu trvání zájezdu

Stravování: snídaně

Snídaně

Ubytování: hotel **+

Vybavení: všechny pokoje v hotelích jsou 2-3lůžkové s vlastním sociálním zařízením, lednicí, ložní prádlo, ručníky (jen v hotelu ve vesnici Abyaneh ručníky nejsou), klimatizované, lednice s nápoji a minibarem. Všechny snídaně jsou podány formou jednoduchého bufetu (bez výrobků z vepřového masa).


nebyly nalezeny žádné termíny