Surinam - Francouzská Guyana - Guadeloupe


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: PRAHA - PARAMARIBO: Odlet z Prahy do Surinamu. Po příletu do Paramariba, vyřízení celních a pasových formalit Odlet z Prahy do Surinamu. Po příletu do Paramariba, vyřízení celních a pasových formalit následuje transfer do hotelu. Nocleh v Paramaribu.
2. den: PARAMARIBO - LEONSBERG: Paramaribo, hlavní město Surinamu, je od roku 2002 na listině UNESCO. Prohlídka města včetně Fort Zeelandia, Prezidentského paláce, Náměstí nezávislosti. Většina budov ve městě je nádherným příkladem koloniální architektury. Plantáž Peperpot, kde stále stojí stará továrna na kávu a kakao. Peperpot je jednou z posledních plantáží, která se zachovala v původním stavu včetně budov a továrny. V Marienburgu, kde bývala cukrová plantáž, si v typické jávské restauraci pochutnáte na skvělém obědě. Přejezd do Leonsburgu, kde se nalodíte na příjemnou projížďku spojenou s pozorováním delfínů. Pokud budete mít štěstí, spatříte skupinky delfínů, kteří Vás budou zvědavě pozorovat a skotačit v blízkosti lodi. Západ slunce v pohádkové atmosféře na dřevěné terase starobylého domu na nábřeží řeky Commewijne se sklenkou dobrého moku a místními specialitami. Po setmění se vrátíte na loď a poplujete zpět do Leonsbergu. Odtud Paramaribo, hlavní město Surinamu, je od roku 2002 na listině UNESCO. Prohlídka města včetně Fort Zeelandia, Prezidentského paláce, Náměstí nezávislosti. Většina budov ve městě je nádherným příkladem koloniální architektury. Plantáž Peperpot, kde stále stojí stará továrna na kávu a kakao. Peperpot je jednou z posledních plantáží, která se zachovala v původním stavu včetně budov a továrny. V Marienburgu, kde bývala cukrová plantáž, si v typické jávské restauraci pochutnáte na skvělém obědě. Přejezd do Leonsburgu, kde se nalodíte na příjemnou projížďku spojenou s pozorováním delfínů. Pokud budete mít štěstí, spatříte skupinky delfínů, kteří Vás budou zvědavě pozorovat a skotačit v blízkosti lodi. Západ slunce v pohádkové atmosféře na dřevěné terase starobylého domu na nábřeží řeky Commewijne se sklenkou dobrého moku a místními specialitami. Po setmění se vrátíte na loď a poplujete zpět do Leonsbergu. Odtud budete pokračovat zpět do Vašeho hotelu v Paramaribu.
3. den: NP BROWNSBERG: Návštěva Národního parku Brownsberg, který leží na náhorní plošině Maazaroni ve výšce 500 m.n.m., ze které je vidět přehrada Afobaka. Park má rozlohu 6.000 akrů. Po přírodních stezkách projdete příjemnou procházkou kolem několika vodopádu, u jednoho z nich se můžete v klidu Návštěva Národního parku Brownsberg, který leží na náhorní plošině Maazaroni ve výšce 500 m.n.m., ze které je vidět přehrada Afobaka. Park má rozlohu 6.000 akrů. Po přírodních stezkách projdete příjemnou procházkou kolem několika vodopádu, u jednoho z nich se můžete v klidu vykoupat a relaxovat na vyhřátých kamenech s nádhernou vyhlídkou. Návrat do Paramariba.
4. den: SAINT LAURENT DU MARONI - CAYENNE: Transfer do přístavu, vyřízení celních formarit a krátký přejezd lodí přes hraniční řeku Maroni. Vítejte ve Francouzské Guyaně. Po vylodění a pasové kontrole si prohlédnete „Camp de la Transportation“ v Saint Laurent. Toto místo s pochmurnou atmosférou bylo původně sběrný tábor pro otroky a následně pro trestance a politické vězně. Odtud byli rozesílání do trestaneckých zařízeních po celé Francouzské Guyaně. Na cestě do Cayenne krátká zastávka v Iracoubou na prohlídku kostela Svatého Josefa, jehož vnitřek je vyzdoben malbami trestanců Transfer do přístavu, vyřízení celních formarit a krátký přejezd lodí přes hraniční řeku Maroni. Vítejte ve Francouzské Guyaně. Po vylodění a pasové kontrole si prohlédnete „Camp de la Transportation“ v Saint Laurent. Toto místo s pochmurnou atmosférou bylo původně sběrný tábor pro otroky a následně pro trestance a politické vězně. Odtud byli rozesílání do trestaneckých zařízeních po celé Francouzské Guyaně. Na cestě do Cayenne krátká zastávka v Iracoubou na prohlídku kostela Svatého Josefa, jehož vnitřek je vyzdoben malbami trestanců z nedaleké káznice. Příjezd do hlavního města Cayenne, ubytování v hotelu, nocleh.
5. den: CAYENNE: Prohlídka města Cayenne, které je administrativním a obchodním centrem celé země. Typické kreolské město má cca 50.000 obyvatel. Fort Crépérou byla postavena v roce 1643 a jméno nese po indiánském náčelníkovi kmene, který tu žil před příchodem Francouzů. Z pevnosti se dochovalo jen část zdí, přesto je příjemným místem k procházce je odtud nádherně vidět panorama města. Cayennská katedrála z 19. století, Place des Palmistes, The Place Léopold Heder, The Place de Grenoble a koloniální nemocnice. Návrat do hotelu, odpočinek, nocleh v Cayenne.
6. den: KOUROU - OSTROVY SPÁSY: Dnešní den bude opravdovým zážitkem! Brzy ráno přejedete do přístavu v Kourou, odkud odjíždí loď na „Ostrovy spásy“ (Îles du Salut). První zastávka je „Královský ostrov“, který nejprve sloužil jako stanoviště pro průzkumníky, otroky a teprve později pro politické vězně a těžké zločince. Zde stojí administrativní budovy, domy pro důstojníky, kostel a v současné době i restaurace a kavárna pro návštěvníky ostrova. Dalším ostrovem je „Ostrov Svatého Josefa“, který je také někdy nazýván jako „Tichý ostrov“, vězni zde nesměli vůbec hovořit ani s dozorci a dokonce ani mezi sebou. Posledním ostrovem je asi nejznámější „Ďábelský ostrov“ (Île du Diable), který bohužel není přístupný kvůli nebezpečným a silným podmořským proudům. Zde byl vězněn jak Alfred Dreyfus tak i známý „Motýlek“. Návrat lodí do přístavu a přejezd Cayenne. Nocleh. OSTROV SPÁSY - KOUROU:
7. den: CACAO - KAW RIVER: Půvabná vesnice Cacao je od Cayenne vzdálená asi 60 km. Našlo zde domov zhruba 950 lidí, drtivá většina jsou farmáři z Laosu, kteří sem uprchli v 70-tých letech v době vietnamské války. Jsou to jediní producenti ovoce a zeleniny v zemi, ostatní zboží se dováží z Francie. Nedělní trhy jsou vyhlášené, scházejí se zde lidé z širokého okolí nejen, aby nakoupili čerstvé zboží, ruční výrobky včetně kvalitních krajek, ale také, aby ochutnali asijskou kuchyni. Den ukončíte v lůně přírody. Nalodíte na na pirogu a projedete se v ní po řece Kaw. Barevní ptáci, romantická zákoutí, říční bůvoli, nádherná příroda a blahodárně působící poklidná atmosféra, to je řeka Kaw v celé své kráse. Pokračovat budete po přítoku Wapou, který se postupně rozšiřuje až do zatopených částí pralesa. Po setmění se setkáte s místním predátorem, který vyčkává v bažinách. Černí kajmani žijí v co nejodlehlejších částech tropického pralesa a patří k největším svého druhu. Pokud budete mít štěstí, zahlédnete i jejich „příbuzné“ červené kajmany. Pozdní návrat do hotelu v Cayenne.
8. den: KOUROU: Přejezd do Cayennského vesmírného centra. Plán prohlídky je z bezpečnost ních důvodů přísně tajný, běžně je zahrnuta návštěva kontrolního centra, odpalovací rampy a montážních budov. Cestou zpět se zastavíte v místní ZOO, která je označována jako první ZOO na světě. Největší raritou je černý jaguár. Návrat do Cayenne, nocleh.
9. den: GUADELOUPE: Transfer na letiště a přelet na ostrov Guadeloupe. Transfer do plážového resortu. Volné odpoledne ke koupání a odpočinku. Nocleh na Guadeloupe.
10. - 11. den: GUADELOUPE: Individuální volno. Koupání, odpočinek na pláži nebo možnost využití fakultativních výletů.
12. den: ODLET DO PRAHY: Transfer na letiště a odlet do Prahy.
13. den: PŘÍLET DO PRAHY:

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu a letištní poplatky
  • místní přelety a letištní taxy
  • 11x nocleh ve 3* hotelech se snídaní
  • veškeré transfery během okruhu
  • všechny prohlídky a vstupy dle programu
  • služby česky hovořícího průvodce (min. 12 osob)

Cena nezahrnuje

  • vízum do Surinamu (2x 25,– USD, hradí se při příletu)
  • fakultativní výlety a vstupy
  • spropitné
  • cestovní pojištění