Srí Lanka - Zelený ráj


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

BÁJEČNÁ KOMBINACE POZNÁVÁNÍ A ODPOČINKU NA KOUZELNÉM CEJLONU!
Velký okruh Srí Lankou s pobytem u moře. Navštivte tropický ráj, i když „ráj bez andělů“, jak jej nazvali Hanzelka a Zikmund. Dejte se zlákat vůní koření a čaje, hrou fantastických barev, tajemnou atmosférou budhistických klášterů, bizarními tvary chrámů a pagod, neskutečnou rozmanitostí cejlonské přírody, bujnou vegetací jeho džungle, křišťálovou vodou moře... Pojeďte objevit fantastickou rozmanitost Srí Lanky – Cejlonu, ostrova, který patří k nejkrásnějším na světě.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy.
2. den: Přílet na Srí Lanku, transfer do hotelu, odpočinek, nocleh.
3. den: Cesta malebnou krajinou do sloního sirotčince v Pinnawela založeného r. 1975 na záchranu opuštěných a zraněných slonů. Dnes jich zde je 65. Dambulla (UNESCO) – pět mimořádných jeskynních chrámů z 1. stol. našeho letopočtu s vytesanými sochami Budhy a krásnými malbami – jedny z nejrozsáhlejších a nejkrásnějších na světě. Fakultativně Safari do Národního parku Minneriya – spatříte zde divoké slony z těsné blízkosti, spoustu obojživelníků, místní i migrující ptáky, bambusy, které nejsou k vidění v jiných parcích (není v ceně). Odjezd na nocleh.
4. den: Sigiriya – skalní pevnost (UNESCO) – „Lví skála“ – citadela neobvyklé krásy, která se zvedá 200 m vysoko z divoké džungle. Skála byla nejvnitřnější baštou sedmdesátihektarového opevněného města. Poněkud dobrodružný výstup na vrchol za rozhledem, který bere dech. Nádherné světoznámé fresky „nebeských panen“, které jsou ukryté v jeskyních ve skále. Polonnaruwa – druhé hlavní město Srí Lanky postavené v 11. – 12. stol. Mimořádná historická lokalita.Thuparama – nejkrásnější a nejrozlehlejší ruiny chrámu, Thivanka – nejzachovalejší část kláštera Jetavana, chrám Gal Vihare – 4 obrovské sochy Budhy vytesané do skály a Audienční sál, Královský palác aj. Návrat na nocleh.
5. den: Anuradhapura – první hlavní město a nepochybně nejvelkolepější město starého Cejlonu. Je tu spousta archeologických a historických památek (2 opět na seznamu světového dědictví). Chrám svatého stromu Bo – stromu, který vyrostl z odřezku fíkovníku, pod kterým Buddha dosáhl osvícení, 2200 let starého, nejstaršího historicky doloženého stromu na světě. Mosazný palác z 2. stol př. n.l. – dnes zbylo z víceposchoďové stavby pro mnichy 1600 kamenných sloupů. Ruwanweliseya – ve své době nejvyšší pagoda – 90 m. V případě času návštěva řezbářské dílny. Fakultativně projížďka na slonech. Návrat do hotelu.
6. den: V Matale navštívite zahradu koření – skořice, pepř, vanilka, zázvor aj. – ke všemu budete moci přivonět a poučit se, jak koření na Srí Lance roste. Návštěva batikové dílny. Kandy – poslední hlavní město sinhálských králů – typický folklor, Horní jezero, Muzeum drahých kamenů, manufaktura na zpracování drahých kamenů, nejposvátnější místo ostrova – Chrám Buddhova zubu, bazar aj. Večerní folklórní představení včetně tance na žhavých uhlících. Nocleh.
7. den: Peradeniya: návštěva Královské botanické zahrady – původně královská zahrada už ze 14. stol., později rozšířená Brity – nádherná kombinace stromů, keřů a květin. Cesta do Nuwara Eliya se zastávkou na plantážích a v továrně na čaj. Průjezd krajinou tzv. „Malé Anglie“ – kouzelné zelené kopce, údolí, vodopády, čajové plantáže. Nocleh.
8. den: Návštěva Národního parku Horton Plains – nedotčené území pustých, vysoko položených planin, ukončených na jižním okraji dramatickým skalním srázem – pověst - ným „koncem světa“ – World´s End, odkud spadají skály kolmo dolů téměř 1.000 m. – nádherný výhled na téměř celý jih ostrova – nejkrásnější výhled na Srí Lance. Území nemající na Srí Lance obdoby – plochy mlžného pralesa s deštníkovitými stromy keena, rododendrony a stromovými kapradinami. Poznání parku nám umožní túra cca 14 km. Uvidíme také vodopády Backer´s Falls. Návrat na nocleh.
9. den: Nuwara Eliya – „Město světla“ – nevýše položené město Srí Lanky, srdce čajové srílanské oblasti, kde se pěstuje jeden z nejkvalitnějších čajů na světě, velmi oblíbené horské středisko s horským klimatem a fantastickými scenériemi. Odtud přejezd malebnou krajinou k moři, zastávka u filmově proslaveného místa u mostu přes řeku Kwai , fakultativně sloní safari. Dojezd k moři – nocleh.
10. den: Pobyt na pláži u moře – koupání, odpočinek, nocleh.
11. den: Pobyt na pláži u moře – koupání, odpočinek, nocleh.
12. den: Pobyt na pláži u moře – koupání, odpočinek, nocleh.
13. den: Odpoledne krátká prohlídka Colomba a odlet.
14. den: Přílet do Prahy.

Slevy

  • first minute

Cena zahrnuje

  • letenka Praha - Colombo - Praha s přestupem
  • letištní taxy ve výši 5.000 Kč
  • 11x nocleh v hotelech 3* - dvoulůžkové pokoje s vl. přísl.
  • 4x plná penze
  • 7x polopenze
  • transfery
  • doprava klim. minibusem / autobusem
  • vstupy dle programu
  • jeep na výlet na Horton Plains
  • místní a český průvodce
  • povin. poj. CK

Cena nezahrnuje

  • safari do NP Minneriya cca 60 USD (příplatek: 60 $)
  • vízum cca 35 USD (příplatek: 35 $)