Bělehrad - letecké víkendy


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Bělehrad • Novi Sad

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Min. počet účastníků: 15.

Program zájezdu

1. den: přílet do Bělehradu , již cestou z letiště Nikola Tesly do hotelu uvidíte prominentní bělehradské bloky, klasický příklad socialistické architektury postavené po druhé světové válce, a moderní obchodní centra. Během jízdy si vychutnejte pohled a příběhy o západní bráně Bělehradu, slavné bělehradské aréně a monumentálním paláci Srbska. Ubytování, nocleh.
2. den: po snídani prohlídka Bělehradu, hlavního města, které je dobře známé svými různými architektonickými styly, dynamickou historií a fantastickým výhledem na jeden z největších soutoků řek v celé Evropě. Začněte prohlídku Jugoslávského muzea historie, pamětního komplexu věnovaného životu a činům Josipa Broza Tita, politického vůdce Jugoslávie. Poté projdete kolem stadionu FC Red Star, bývalého mistra Evropy a Světového poháru, a přejdete do chrámu sv. Sávy, symbolu a patrona Bělehradu, působivé budovy, kterou lze vidět z kterékoli části hlavního města. Po krátké přestávce na panoramatické vyhlídce z chrámu povede naše cesta na náměstí Slavija, dále uvidíme kostel sv. Marka, srbský národní parlament a Bílý palác na Náměstí Republiky, které je nejvýznamnějším bodem Bělehradu, budovu Národního divadla a Národní muzeum. Pokračovat budeme po živé ulici Knez Mihailo, hlavní pěší a nákupní zóně, navštívíme pravoslavnou katedrálu, přímo naproti budově srbského patriarchátu. Možnost návštěvy nejstarší kantiny ve městě, navštívíme park Kalemegdan a pevnost Bělehrad, nejvýznamnější kulturně historický komplex města, který se nachází na soutoku řek Sávy a Dunaje. Návrat na hotel, nocleh.
3. den: snídaně. Dnes je v plánu trasa Novi Sad - Petrovaradin - Sremski Karlovci . Během této prohlídky prozkoumáme nejzajímavější památky Vojvodiny, srbské severní provincie. Projeďeme malebnými scenériemi a proslulou vinařskou oblastí směrem k „Srbské svaté zemi“, která hostí 17 fungujících srbských pravoslavných klášterů. Prohlídka pokračuje na Sremski Karlovci. Sremski Karlovci představuje skutečný klenot srbské kultury a spirituality. Barokní centrum města, budova patriarchátu, katedrála sv. Mikuláše a první srbské gymnázium - to vše činí Sremski Karlovci „muzejním městem“. Dále pokračujeme do města Novi Sad, historické hranici dvou říší - rakousko-uherské a osmanské, což z něho učinilo multikulturní město se zajímavou kombinací architektonických vlivů. Uvidíme ulici Dunavska a Zmaj Jovina, která tvoří městskou pěší zónu, radnici, katolický kostel, staré centrum města, dům manželky Alberta Einsteina Milevy, srbskou nejstarší kulturní vědeckou instituci Matice srbské a synagogy. Pak se vydáme na pravý břeh Dunaje a navštívíme Petrovaradin, tzv. Dunajský Gibraltar, kde se nachází pevnost. Návrat do Bělehradu. Nocleh.
4. den: snídaně, transfer na letiště, odlet do Prahy.