Střípky z Barcelony a jižního Katalánska


  • ubytování: hotel ****ubytování: hotel ****
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Poznejte s námi nejkrásnější kouty jižního Katalánska a nádherné Barcelony. Oblíbená evropská metropole vám představí famózní díla architekta Antonia Gaudího – chrám Sagrada Família, park Güell se svými mozaikami i dům se zvlněnou fasádou Casa Milà a další proslulá místa. Těšit se můžete i na další katalánské památky, zapsané na seznamu UNESCO, přírodní rezervaci v deltě řeky Ebro a malebná jihokatalánská městečka.

Program zájezdu

1. den: PŘÍLET, TRANSFER, UBYTOVÁNÍ Odlet z Prahy do Barcelony. Po příletu na letiště přejezd na pobřeží Costa Dorada , transfer do hotelu a ubytování. 
2. den: DELTA ŘEKY EBRO - TORTOSA V ranních hodinách se přesunete do d elty řeky Ebro , která se rozpíná na více než 300 km 2  a před nedávnem byla prohlášena přírodní rezervací. Zde navštívíte muzeum MónNatura Delta de l´Ebre . Poté vás čeká pozorování vodního ptactva, které sem létá hnízdit. Můžete se zde setkat s mnoha druhy ptáků jako jsou volavky, rybáci, racci a výjimečně i s plameňáky. V odpoledních hodinách výlet do historického města Tortosa s tvrzí Castell de la Suda . K večeru návrat do hotelu.
3. den: MONTSERRAT - CODORNIÚ Po snídani vás čeká výlet do jedinečného kláštera Montserrat , postaveného ve skále stejnojmenného vápencového pohoří. Tento benediktinský klášter z 9. století, ukrytý ve výšce více než 1 000 metrů nad mořem, je jedním z nejposvátnějších míst Katalánska. Uvnitř baziliky ze 16. století můžete spatřit  sošku Panny Marie Montserratské , zvanou La Moreneta , která každému, kdo se jí dotkne, splní přání. Atmosféru posvátného místa doplňuje poslech světoznámého pěveckého chlapeckého sboru, jenž zpívá u hlavního oltáře každý den ve stejném čase. Okolí klášterního komplexu je proslulé kouzelnou přírodou, v níž se ukrývají malebné cestičky vybízející k procházce.  Po prohlídce Montserratu se přesunete do Codorniú , kde si při jízdě vláčkem prohlédnete vinné sklepy dlouhé přes 30 km a ochutnáte stejnojmenné šumivé víno dodávané i španělské královské rodině. Roční produkce vína Codorniú činí několik milionů lahví ročně.
4. den: BARCELONA Dopoledne si užijete individuální volno a po obědě vyrazíte do světoznámé Barcelony . Svou prohlídku započnete v jednom z děl slavného architekta Antonia Gaudího – v parku Güell , kde uvidíte krásné mozaiky, nejdelší lavici světa i skvostné domy obklopené městským parkem, to vše doplňuje nádherný výhled na město. Parku vévodí ještěrka “salamandra”, která se stala jedním ze symbolů města. Následovat bude přesun na kopec Montjuic , kde se nachází Olympijský stadion . V Barceloně se Olympijské hry konaly v roce 1992 a Jan Železný zde získal zlatou medaili za hod oštěpem. Světově proslulou písničku Barcelona od Freddieho Mercuryho a Montserrat Caballé znají lidé po celém světě. Po zastávce u  Mirador de l’Alcalde,  nabízející 180° panoramatický výhled na celou Barcelonu, bude následovat procházka po přístavu. Den zakončíte večerním shlédnutím zpívající fontány hrající všemi barvami.  Poznámka: vstupné do parku Güell 310 Kč (nutno objednat při rezervaci z důvodu garance vstupenek). Zakoupit si vstupenku na místě nebude možné!
5. den: VOLNÝ DEN Volný den na pobřeží Costa Dorada. Odpočinkový den můžete prožít na pláži, procházkami městem nebo ochutnáváním místních specialit.
6. den: BARCELONA Šestý den zájezdu si přijdou na své všichni obdivovatelé díla katalánského architekta Antonia Gaudího , který téměř celý svůj život věnoval stavbě nejnavštěvovanější památce Španělska a symbolu celé Barcelony – katedrále Sagradě Famílii . Dominantní stavba města s 18 věžemi, křesťanskými symboly a barevnými skleněnými vitrážemi je ve výstavbě již od roku 1882 a její dokončení je naplánováno na rok 2026. Mezi další navštívená Gaudího díla patří dům Casa Mila , zapsaný na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. Poté projdete promenádou a zároveň nejrušnější ulici Barcelony  La Rambla, měřící 1 km, do gotické čtvrti  Barri Götic . Tato nejstarší část Barcelony má jedinečnou atmosféru, vychutnáte si středověké uličky, náměstí s vládním palácem a radnicí, gotickou kapli sv. Jiří , katedrálu svaté Eulálie a Baziliku svaté Marie . Den zakončíte u sochy Kryštofa Kolomba v přístavu. Poznámka: vstupné do chrámu Sagrada Familia 530 Kč a Casa Mila 610 Kč  (nutno objednat při rezervaci z důvodu garance vstupenek). Zakoupit si vstupenku na místě nebude možné!
7. den: VOLNÝ DEN Volný den s možností fakultativního výletu do Tarragony . Budete projíždět městem  Reus , rodištěm Antonia Gaudího. Navštívíte promenádu Passeig Arqueologic  i římský amfiteátr “ Circ Roma “(UNESCO) vybudovaný ve 2. století, s kapacitou až 15 000 lidí. Při procházce starým městem uvidíte největší katedrálu v provincii Katalánsko, katedrálu svaté Tekly . Mezi další památky zapsané na seznamu UNESCO patří dvoupatrový akvadukt Pont del Diable neboli Ďáblův most, vybudovaný ve středověku. Akvadukt patří mezi památky, které zde zanechali Římané.
8. den: POBLET - MONTBLANC V dopoledních hodinách pojedete do opevněného cisterciáckého kláštera Poblet  z 12. století. V klášteře, který patří mezi další katalánské památky zapsané na seznamu UNESCO , žije 25 mnichů dodnes. Po prohlídce rozlehlého kláštera a jeho krásné architektury se přesunete do městečka Montblanc , kde vás čeká prohlídka historického centra obehnaného hradbami. Při posezení u kávy můžete ochutnat speciality dle tradičních katalánských receptů.
9. den: 9. - 10. den - VOLNÉ DNY Volné dny určené k odpočinku na pobřeží Costa Dorada.
10. den: ODLET Odlet z Barcelony do Prahy.
11. den:

nebyly nalezeny žádné termíny