Za poklady Slovinska


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

Pastviny na Veliké Planině jsou využívány už od 15. století. Postupem času zde byla vystavěna pastýřská osada s dřevěnými salašemi, v nichž pobývali pastýři s kravami. Na zimu se pak krávy stěhovaly zpět do údolí. Tento koloběh trval po staletí. Během druhé světové války bylo mnoho salaší vypáleno, avšak po konci války byla osada zrekonstruována a nové salaše byly postaveny ve starém tradičním stylu, avšak interiéry většiny salaší jsou již přestavěné. Pastevecká tradice tu pokračuje stále. Pastýři zde dlouhodobě pobývají a zpracovávají mléko na tvaroh, sýr nebo kyselé mléko. Interiér většiny salaší je už přestavěný. Kranjska Gora má rovněž dlouhou historii, která sahá až do druhé poloviny 14. století. Původně se jednalo o selskou osadu, která byla po dlouhou dobu poměrně izolovaná. V 19. století tu byla vybudována železnice, se kterou se postupně začal rozvíjet i turismus.

Program: 1. den: Odjezd v brzkých ranních hodinách. Dopoledne příjezd pod Veliké Planiny. Výjezd lanovkou, z níž uvidíte krásné výhledy na vrcholy Kamnicko – Savinjských Alp. Na Veliké Planině najdete 202 salaší, z nichž některé slouží k turistickému ubytování, jiné jsou doposud využívány pastevci. Můžete si tu zakoupit mléko, tvaroh nebo sýr, popřípadě se občerstvit tradičními místními pokrmy. Najdete tu kapli Marie Sněžné. Původní stavba byla postavena roku 1938, na konci války byla vypálena a znovu postavena v roce 1988 podle náčrtu architekta Joža Plečnika. Navštívit můžete Preskarjevo pastýřské muzeum představující dřívější život pastevců. Uvidíte tradiční uspořádání domu, které je tvořeno kruhovou obytnou částí uprostřed a dokola úkryt pro dobytek. Poté přejezd k Logarské dolině, odkud se vydáme pěšky k vodopádu Rinka. Jedná se o jeden z nejvyšších vodopádů ve Slovinsku, volně padající sloup vody měří 90 metrů. Odjezd na ubytování.

2. den: Po snídani pojedeme do oblasti Julských Alp. První zastávkou bude Planica, která je známá díky skokanským můstkům a letům na lyžích. Poté přejezd do Kranjske Gory, kde se odehrávají známé lyžařské soutěže mezinárodních rozměrů. Vidět zde můžete gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, etnografické muzeum Liznjekův dům s bohatou sbírkou tradičních lidových předmětů, jako například ručně malované truhly, lněné ubrusy či sáně. Poté se vydáme na krátkou procházku k jezeru Jasna se sochou "Zlatoroga" – bronzového kozoroha představujícího mýtickou bytost se zlatými rohy. Dále se vydáme k nejvýše položenému silničnímu sedlu ve Slovinsku. Z Vršiče se vám nabídnou nádherné výhledy na Julské Alpy. Významnou památkou je tu ruská kaple, která byla postavena jako památka obětem první světové války. Odjezd do ČR v cca 16:30.

3.den: Příjezd do Prahy v cca 1:00 hod.

Doprava: autokarem

Nástup / Výstup: PRAHA – 00:30 HOD PROTI HLAVNÍMU VLAKOVÉMU NÁDRAŽÍ, PARKOVIŠTĚ U SKLENĚNÝCH KOPULÍ
BENEŠOV – 01:15 HOTEL BENICA, ULICE KE STADIONU
TÁBOR – 02:00 ČERPACÍ STANICE OMW, ULICE SOBĚSLAVSKÁ
ČESKÉ BUDĚJOVICE – 03:00 PARKOVIŠTĚ U HUSOVY TŘÍDY, PROTI VSTUPU NA VÝSTAVIŠTĚ
ČASY ODJEZDŮ JSOU POUZE ORIENTAČNÍ. CESTOVNÍ KANCELÁŘ SI VYHRAZUJE PRÁVO NA ZMĚNY ČASŮ ODJEZDŮ.

Pro pořádání zájezdu je stanoven minimální počet účastníků na 32 osob, pokud ve smlouvě o zájezdu, nebo v potvrzení o zájezdu není uvedeno jinak. Vega Tour s.r.o. má právo zrušit zájezd do 7 dnů před nástupem na zájezd při nenaplnění požadovaného počtu účastníků.


Cena zahrnuje

  • Autobusovou dopravu
  • Ubytování se snídaní
  • Služby průvodce

Cena nezahrnuje

  • Vstupy do objektů
  • Jízdy lanovkou
  • Příplatek za neobsazené lůžko
  • Cestovní a úrazové pojištění