Silvestr v rumunském Banátu


  • ubytování: privátubytování: privát
    strava: plná penzestrava: plná penze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Aktivní dovolená
    • Lyžování

Možná jste někdy snili o tom, jaké to bylo žít kdysi, když život plynul jinak než nyní. Ráno vás probudí kohoutí budíček, křik zvířectva, zvuky loukoťového vozu taženého koňmi. Brzké ranní odjezdy na trh nebo na pole, slavnostně oblečené ženy i muži spěchající na mši i posezení při tónech harmoniky v místním krámku,který je zároveň hospůdkou a místem setkávání. A kolem toho všeho příroda. Krásná, tajemná, skoro panenská, dotčená jen motykou a koňským spřežením. Stačí si jen vybrat roční období vám nejbližší a nechat se opájet jeho vůněmi. Pojďte se s námi přenést o pár desítek let zpátky, do časů našich babiček či prababiček. Do kraje a k lidem, kam Kudrna jezdí jako domů již přes 20 let. Do českých vesnic v oblasti rumunského Banátu, kde žijí svým životem, zvyky a tradicemi již od roku 1823 naši krajané. Zvolíte-li toulání, uvidíte fascinující kaňon krasové říčky, jeskyně, vodní mlýnky (tzv. vodenice), kopce i údolí, salaše, pastviny, pole a lesy. Pobyty probíhají v západní části kraje ve vesnici Svatá Helena. Starat se o vás budou „vaši“ domácí, se kterými můžete pohovořit o zdejších radostech i strastech. Ochutnáte balkánské speciality, ale i tradiční česká jídla, domácí pálenou kořalku, povidla, chebdinky či mamaligu, případně můžete domácím sami uvařit své oblíbenosti.

Program: Že jste ještě nikdy nebyli v rumunském Banátu v zimě? Krajina se oděje do bílého hávu, louky a lesy, políčka i vesnice jsou pocukrované sněhem, venku mrzne až praští a čerstvě napadlý sníh křupe pod nohama při každém kroku. Přes den budeme podnikat výlety po okolí, večery pak strávíme povídáním s místními, na „táčkách“ v teple u sálající pece anebo v rumunsky stylové hospůdce „U Pepsiho“. Oslavíme zde hned 2 Silvestry – balkánský i náš a na vlastní kůži si prožijeme vesnickou silvestrovskou zábavu s tancovačkou.

Orientační program pobytů:

1.–2. Nonstop cesta do Rumunska s malou zastávkou v ranním Temešváru – centra rumunské revoluce. Odpoledne přijedeme do české vesnice Svatá Helena, ubytujeme se v rodinách, ochutnáme domácí pálenku, projdeme se po vsi a večer skočíme do pruhovaných peřin.

3. Dospávání, aklimatizace, oběd a potom se zajdeme podívat na pár posledních stop po nejpůvodnější české vesnici Elizabetě. Zapálíme podvečerní oheň na bílých skalách vysoko nad Dunajem s fantastickými výhledy, opečeme slaninu i brambory, popijem, popějem.

4. pěší výlet ke kamennému mostu Kulhavá skála a k jeskyni Vranovec, kterou si můžeme tak trochu speleologicky projít (asi 4 hodiny, s sebou baterku a oblečení vhodné do jeskyně)

5. Můžete pomoci domácím s prací doma či na poli, na saních vyvézt hnůj, jít na „táčky“ (návštěvu), projít se v okolí vesnice či jen tak lenošit. Při větším zájmu můžeme uspořádat společný fakultativní výlet do římských a císařských termálních lázní Băile Herculane s koupáním v horkých pramenech. Projedeme dunajskými soutěskami kolem známé přehrady Železná vrata až do města Drobeta – Turnu Severin (návštěva muzea a římských památek). Cena dle počtu přihlášených cca 300 Kč za osobu.

6. Poslední den roku má v Banátu neopakovatelnou atmosféru setkávání v katolickém i baptistickém kostele a těšení se na „večírek”. Nebude-li silvestrovská zábava na Sv. Heleně, vyrazíme do GERNIKU. Vlažné tanečníky dopraví auto do postele hned po půlnoci, tanečníci vášniví můžou dospat ve spacáku v kudrnovském vytápěném domečku do rána a teprve pak budou odvezeni na Helenu.

7.–8. Dobrovolná účast na novoročních bohoslužbách. Odpoledne závěrečná vycházka do údolí Dunaje k jeskyni „Velebný žlábek“ nad ústím potoka Alibek, kolem jeskyní na břehu Dunaje až po Rajku, popř. i návštěva zříceniny Koroninského hradu. A večer vyrazíme na cestu k domovu.Cesta přes Maďarsko s dopoledním příjezdem do Brna.

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem
  • ubytování
  • banátskou plnou penzi
  • pojištění léč. výloh
  • zákonné pojištění CK
  • průvodce
  • veselý slovníček českobanátsko-český
  • mapky i plánky
  • bečičku píva a 2x Chimpanzee pišingr.Noclehy: v peřinách s péčí od místních
  • při výletu ve vlastním spacáku pod střechou