Vídeň / Vídeňský les - Kultura a historie Vídně


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: vlastnídoprava: vlastní
    • Poznávací zájezdy

Hotel Lenas Donau*** Vídeň:
Základní informace

Kultura a historie Vídně:

Shrnutí: Říká se, že Vídeň je jako stará duše. Jenže taková, která s lehkostí města valčíků inspiruje starou i novou avantgardu. Výsledkem je směs nádherné architektury a příjemného šarmu. Před více než 250 lety otevřel císař Josef II. bývalý lovecký revír veřejnosti a nyní ho známe pod názvem Prátr. Příslušné oznámení vydal císař dne 7. dubna 1766 : „Všem na vědomí se tímto dává, [...] že od této chvíle po celý rok a v jakoukoliv hodinu je povoleno všem bez rozdílu se procházeti, na koni či v kočáře jezditi jak v Prátru, tak i v části Stadtgut [...], nikomu také se zakazovati nebude balonem si tam házeti, kuželky hráti a jiným povoleným zábavám dle vlastního zájmu se věnovati [...]." - Tím se tento, na šesti kilometrech čtverečních se rozkládající, lovecký revír Habsburků proměnil v zábavní a rekreační park pro všechny Vídeňany. V roce 1873 se zde konala velká Světová výstava. V roce 1897, k 50. výročí korunovace císaře Františka Josefa I., bylo postaveno Obří kolo. V rámci oslav si v Prátru mohli prodejci postavit stánky. Mnozí z nich zůstali a vytvořili tak základ dnešního Prátru. Tento zábavní park přitahuje každý rok jak místní, tak i turisty. Počínaje starou dřevěnou skluzavkou a historickými dětskými kolotoči až po moderní mobilní atrakce a řadu restaurací, nabízí zábavní park Prátr zábavu pro děti i dospělé, zatímco tzv. Zelený Prátr je stejně jako dříve využíván jako rekreační a sportovní areál. Také architektonicky je dnes Prátr zajímavý: Kampus Vídeňské vysoké školy ekonomické na okraji Prátru byl navržen prominentními architekty, jako je Zaha Hadid.
Akce v jubilejním roce V roce 2016 oslavil vídeňský Prátr 250. narozeniny.

Program zájezdu

1. den: Co ve Vídni vidět?: Okružní třída Ringstraße střeží barokní nádheru bývalého císařského města jako klenot. Slavný tanec lipicánů ve Španělské dvorní jízdárně („Spanische Hofreitschule") požívá věhlasu stejně jako virtuosové blízké Státní opery („Staatsoper"). A chlapecký sbor Wiener Sängerknaben těší nadále milovníky hudby po celém světě. V centru města se zvedá gotický Stephansdom a v jeho stínu zažijeme kousek středověku. Dál na západě okouzluje císařský skvost zaniklé Habsburské říše: zámek Schönbrunn s Glorietou císařovny Sisi, Zoo, skleníkem Palmenhaus a kočáry princezen v Muzeu kočárů je místem četných vycházek do minulosti. Muzejní čtvrť MuseumsQuartier s Leopoldovým muzeem, Muzeem moderního umění, Centrem architektury a výstavní síní Kunsthalle patří k nejvýznamnějším muzejním komplexům na světě a jeho obrovské nádvoří je jakýmsi veřejným „obývacím pokojem" Vídně. Jen o pár kroků dál udivuje svou sbírkou Breugelových olejů Uměleckohistorické muzeum („Kunsthistorisches Museum") a Albertina pořádá špičkové výstavy, jejichž návštěvnost láme rekordy. Zvláštní a jedinečná kultura kaváren a vinných šenků Heuriger i mezinárodně významné kulturní akce jako Life-Ball, filmový festival Viennale nebo festival ImPulsTanz jsou stálou inspirací pro návštěvníky Vídně.
2. den: Kultura ve Vídni - 23. dubna - Vídeňský maraton: Vídeňský maraton se již léta řadí mezi nejvýznamnější sportovní události Rakouska. Statisíce fanoušků vyzvářejí více jak 40000 běžců z více jak 130 zemí celého světa báječnou atmosféru. Trasa vede od UNO-City až na Heldenplatz. Letos se běží 34. ročník. Startovat se bude u komplexu Vienna International Centre. Poběží se přes most Reichsbrücke, přes vídeňský Prátr, který v roce 2016 oslavil své 250. výročí, potom k Ringstraße kolem nádherných monumentálních staveb a od Staatskoper dál k zámku Schönbrunn a zpět na bulvár Ring a k Prátru.
3. den: Kultura ve Vídni - 6. - 9. dubna - Štýrské jaro 2017: Již 21. ročník Štýrských jarních slavností se také letos koná před vídeňskou radnicí. Hostitelé ze spolkové země Štýrsko, kterému se také říká "Zelené srdce Rakouska" se postarají o hudební zábavu a kulinářské zážitky. Kulinářské speciality z jihoštýrského vína až po pálenku z oblasti Ausseerland, hudební představení tradičních dechových kapel a množství ukázek tradičních zvyků a řemesel.
4. den: Kultura ve Vídni - 12.května - 18.června 2017 Festival hudby a filmu: Po dobu pěti týdnů počínaje 12. květnem bude festival Wiener Festwochen svým divákům zprostředkovávat současné jevištní umění: 44 produkcí z 28 zemí - především z žánru performace art, ale i hudebního divadla, činohry, tance a klubové kultury, jako jedné z nových programových linií festivalu. Hollywoodský lesk dodá festivalu Jude Law.
5. den: Kultura ve Vídni - 25. května - Koncert Vídeňských filharmoniků:: Na letním nočním koncertu vystoupí Vídeňští filharmonikové v schönbrunnském zámeckém parku pod širým nebem a jako obvykle to bude koncert té nejvyšší úrovně. Novinkou ale je, že vstup na tuto akci, která se koná pravidelně od roku 2004, bude letos zdarma. Tento slavný hudební soubor chce tímto způsobem věnovat nevšední zážitek asi 100 000 návštěvníkům a televiznímu publiku na celém světě. Jako každý rok poctí koncert svou účastí hvězdní hosté u dirigentského pultu a jako sólisté. Taktovku bude při letním nočním koncertu 2017 třímat německý dirigent a klavírista Christoph Eschenbach. Jako sólistka letního nočního koncertu v Schönbrunnu vystoupí mezinárodně známá americká sopranistka a operní diva Renée Fleming.
6. den: Kultura ve Vídni - 9. června - Dlouhá noc kostelů: Ve Vídni otevřou kostely návštěvníkům. Čekají na ně prohlídky míst, kam se jinak nelze dostat, klasická i moderní hudba, modlitby, bohoslužby i umění. „Dlouhá noc kostelů“ je společným ekumenickým projektem křesťanských církví v Rakousku. Poprvé se konala v roce 2005 po vzoru velmi populární „dlouhé noci muzeí“. Jen v samotné Vídni se letos otevře 180 kostelů a seznam doprovodných akcí obsahuje více než 1000 položek. Návštěvníci se mohou podívat na Vídeň z věží kostelů anebo si naopak projí podzemní chodby. Vstup zdarma!
7. den: Kultura ve Vídni - 23. června - 25. června 2017 Festival Donauinselfest: V době od 23. do 25. června se obří areál na vídeňském ostrově Donauinsel promění v jeviště, na němž budou probíhat party akce pro přibližně tři milióny návštěvníků. V průběhu festivalu Donauinselfest nabídnou hudebníci všech žánrů 600 hodin programu. V rámci různých tematických ostrůvků najde pro sebe každý tu pravou zábavu, bez ohledu na svůj věk či osobní vkus. O doplnění potřebné energie se zase postarají četné kulinářské stánky s občerstvením a - letos poprvé - rovněž dvě gastronomické zóny nazvané "Inselgärten“ neboli ostrovní zahrady. 200 živých vystoupení, 11 pódií, 16 ostrovů Koncert k poctě zpěváka Falka: Revival legendárního živého vystoupení, kterým Falco nadchl publikum na ostrově Donauinsel v roce 1993, a to v podání původní kapely. Svoji účast již potvrdila rovněž německá hip-hopová skupina Fettes Brot, zpěvák a autor Julian le Play a Georgij Makazaria z hudební skupiny Russkaja. K hlavním mediálním hvězdám bude bezpochyby patřit švédská rock-popová kapela Mando Diao. Jistá je již rovněž účast hudební skupiny Moop Mama z německého Mnichova. O patřičnou náladu příznivců taneční a elektronické hudby se postarají různí diskžokejové, mezi nimiž nebudou chybět ani Švéd Mike Perry ("The Ocean") a Rakušan Rene Rodrigezz ("Rave it").
8. den: Ringstrasse: Historie vídeňské Ringstrasse začala 20.12.1857, kdy císař František Josef I. nařídil strhnout bývalé opevnění kolem centra města a pozemky používané dříve armádou před starými baštami a hradbami, tzv. Glacis, zastavět výstavním bulvárem s reprezentativními budovami. „Toť má vůle..." - těmito slovy nařídil stavbu Ringstraße v roce 1857 sám císař František Josef. Největší urbanistický projekt v historii Vídně tak vytvořil spojení mezi vnitřním městem, charakterizovaným císařskou rezidencí a šlechtickými paláci, a maloburžoazními předměstími. Současně tento obří stavební projekt odpovídal potřebám rychlého populačního růstu Vídně. A v neposlední řadě stavba Ringstrasse symbolizovala přeměnu feudálního sídla habsburské monarchie v evropské velkoměsto. V mezinárodní soutěži byl z nejlepších návrhů sestaven jakýsi "základní plán", který předpokládal vybudování téměř 57 metrů široké a zhruba 5 km dlouhé, přibližně kruhové ulice s dvojitou alejí a monumentálními veřejnými budovami, paláci, soukromými činžovními domy, náměstími a parky. Jako stavební projekt s impozantními rozměry přitahovala vídeňská Ringstraße rychle finančníky a stavitele z celé Evropy. Za návrh byli zodpovědní nejlepší architekti jako Theophil Hansen, Heinrich von Ferstel, Gottfried Semper nebo Carl von Hasenauer. Dnes je Ringstraße považována za nejkrásnější bulvár na světě. Nádherné stavby jako je např. Státní opera, Hofburg, Umělecko-historické muzeum, parlament, radnice, Burgtheater, univerzita, Votivní kostel nebo burza se řadí vedle překrásných paláců, které si nechaly vystavět bohaté rodiny, jako např. z pražské židovské buržoazie pocházející rodina Epsteinů nebo rumunská velkoobchodnická rodina Todesco. Mezi tím vším lákají k odpočinku kouzelné parky a zahrady.

Pořadatelem zájezdu je CK MAUTHNER, s.r.o.