Azorské ostrovy - Sao Miguel – pěší turistika v zeleném ráji - letecky ***


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Aktivní dovolená

PONTA DELGADA • SETE CIDADES • FAJA DO BAIXO • FURNAS • FAIAL DO TERRA • POVOACAO • PONTA DA MADRUGADA

Kombinace pěší turistiky a poznávání tradičních zvyků


Azorské souostroví vzdálené 1566 km od Lisabonu je pravděpodobně nejautentičtějším přírodním místem Evropy. Není čistšího ani zelenějšího prostředí než na těchto ostrovech na půli cesty mezi Evropou a Amerikou. Azory, to je záplava modrých a bílých hortenzií, množství zelených sopečných kráterů a přírodních bazénů, termální vody, černé kamenné labyrinty, kostely z vápna a čediče, žlutí delfíni a šedé velryby na širém moři.
Ostrov São Miguel je největším ostrovem Azorského souostroví, s 62,1 km na délku a 15,8 km na šířku. Jeho nejvyšším vrcholem je Pico da Vara, který měří 1 105 m. Ostrov nese přezdívku Zelený ostrov, čemuž budete rozumět okamžitě, jakmile zde přistanete. Zeleň je zde totiž všudypřítomná.
Na ostrově São Miguel jsou cesty a stezky spíše květinové než lesní. Neodolatelným zážitkem je sestup k jezeru Lago do Fogo v centru ostrova nebo koupání v čokoládově zbarvených termálních vodách Terra Nostra obklopených obřími araukáriemi, nebo Furnas s horoucími prameny a gejzíry. Nelze odjet z ostrova a nevychutnat si čaj na jediných evropských plantážích, nevyzkoušet zdejší lahodné ananasy, nepokochat se vyhlídkou na Sete Cidades nebo koloniální architekturou hlavního města. Pojeďte s námi objevit tento přírodní ráj, který je pro nás Evropany doslova na dosah.

Náročnost tras: středně lehká

Max. počet osob ve skupině: 16

Doprava: letecky

Doprava na Azorské ostrovy je zajištěna leteckou společností Smartwings

Časy letů :
2.8. Praha - Ponta Delgada 12:00 - 15:30
9.8. Ponta Delgada - Praha 16:15 - 22:50
Časy letů j sou v místních časech.

Časy letů jsou orientační. Závazné časy letů budou uvedeny v pokynech na zájezd, které budou zaslány zákazníkovi před odjezdem e-mailem nebo poštou.

V ceně letu je jedno odbavené zavazadlo na osobu o hmotnosti do 23 kg a jedno příruční zavazadlo do 8 kg. Rozměry příručního zavazadla - max. 55x40x20 cm.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy na ostrov São Miguel do Ponta Delgady , po příletu do Ponta Delgada transfer na ubytování. Podvečerní procházka centrem města.
2. den: Po snídani se nejdříve autobusem vydáme na západní stranu ostrova, kde začíná pěší túra cestou Mata do Canário (cca 12 km – 3,5 hod.), s panoramatickými výhledy a severní i jižní část ostrova, ke caldeira Sete Cidades, obrovskému vyhaslému kráteru, v jehož útrobách jsou dvě nádherná jezera zelené a modré barvy, ve kterých se odráží okolní lesy a atlantické nebe. Krátké volno na procházku po vesnici nebo po břehu Modrého jezera. Poté se pokračuje do Fajã de Baixo na prohlídku ananasových plantáží, která bude obohacena o ochutnávku ananasového likéru, který se zde vyrábí. Návrat na ubytování v cca 17,00 hod..
3. den: Výlet k jezeru Lago das Furnas a do jeho okolí. U jezera vyvěrají horké prameny a páry, které se využívají k přípravě proslulého dušeného pokrmu cozido das Furnas, který je kombinací masa, zeleniny a brambor. Pěší túra kolem dokola kráteru (cca 9,2 km – 3 hod.) . Odpoledne procházka po fascinující botanické zahradě Terra Nostra s množstvím stromů a keřů pocházející z nejrůznějších koutů světa, možnost koupání v jezírku s termální vodou. Výlet pokračuje přes severní pobřeží, k vyhlídce Pico de Ferro a k návštěvě čajových plantáží společnosti Gorreana , jediné svého druhu v Evropě. Součástí je i malé muzeum. Při návratu na ubytování zastávka na vyhlídce Santa Iria. Návrat do hotelu
4. den: Ráno prohlídka města Ponta Delgada , při které se seznámíte s historií, památkami a muzei města a zvyky místních obyvatel. Město není velké, ale má spoustu kouzelných zákoutí a pěkných náměstí, které charakterizují město. Uvidíte kostel do Colegio, klášter Nossa Senhora do Esperanza, pevnost Sao Bras, kostel de Sao Sebastiao nebo náměstí Gonzalo Velho Cabral se svými 3 proslulými oblouky. Odpoledne fakultativně lodí mořská výprava za delfíny a velrybami. Plavba trvá přibližně 3 hodiny a je organizovaná profesionálním týmem. (Uskutečnění výletu záleží na aktuálních povětrnostních podmínkách).
5. den: Po snídani odjezd z Ponta Delgada směrem k vesnici Lagoa . Návštěva tradiční keramické dílny a rybářského přístavu. Pěší túra Praia - Lago do Fogo po přírodní stezce a kolem levády (cca 12km – 4 hod.) během túry budete moci pozorovat mnoho druhů endemických rostlin, které nejsou k vidění jinde na světě. Během výstupu je několik míst, odkud si můžete vychutnat nádherný výhled na jižní pobřeží S.Miguel, na Vila Franca do Campo a Ribeira da Praia. Po té zastávka v Caldeira Velha s termálními prameny a geotermální elektrárnou. Poslední zastávka bude v továrně typických likérů Mulher de Capote. Návrat na hotel.
6. den: Po snídani odjezd k turistické stezce Faial da Terra - Salto do Prego (cca 5 km – 3 hod.), túra začíná i končí ve Faial da Terra, kde se nachází vodopád Salto do Prego a kolem něj překrásné akácie a voňavé pittosporie, nazývané též čínské pomerančovníky. Dále stezka pokračuje klesáním až do Faial da Terra. Zde volno s možností koupání v moři. Návrat do hotelu.
7. den: Volný den nebo celodenní fakultativní výlet po severovýchodní části ostrova (min. 10 osob), nádherném regionu se strmými někdy až vertikálními mořskými útesy, s původní exotickou vegetací a zalesněnými vršky. Návštěva parku Ribeira dos Caldeirões , který je umístěný mezi starobylými vodními mlýny. Zde vedou pěší stezky podél svahů nad řekou umožňující přístup k bohaté přírodní vegetaci a k panoramatickým výhledům. Návštěva Casa do Trabalho, centra lidových ručních výšivek a tkaných látek v městečku Nordeste. Cesta dále pokračuje přes nejkrásnější část s působivými výhledy na údolí k vyhlídce Ponta da Madrugada. Dále podél pobřeží se dostaneme do vesničky Povoação , kde se usadili první osadníci ostrova. Zde můžete ve volném čase ochutnat jejich Fofas da Povoação (typický azorský moučník). Návrat na ubytování.
8. den: Po snídani volné dopoledne, v určený čas odjezd na letiště, odbavení a v 16,15 odlet do Prahy. Průvodkyně zájezdu: Ivana Meneses

Cena zahrnuje

  • leteckou dopravu Praha–Ponta Delgada–Praha, vč. tax
  • autobusovou přepravu dle programu
  • 7× ubytování ve 4* hotelu Vip Executive Azores v Ponta Delgada
  • 7x snídaně
  • průvodcovské služby

Cena nezahrnuje

  • pojištění léčebných výloh a storna ERV pojišťovny (doporučujeme připlatit)
  • jednolůžkový pokoj 11 900 Kč (na vyžádání)
  • 7x večeře 4 900 Kč (včetně nápojů - na výběr pivo, nealko nebo sklenka vína, voda a káva)
  • fakultativní výlet severovýchod ostrova 1 400 Kč (min. 10 osob)
  • fakultativní výlet pozorování delfínů a velryb cca 61 eur
  • Předpokládaná částka na vstupy 40 €