Pohoda v Belize - po stopách Mayů do neobjeveného ráje Karibiku


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Chcete navštívit prvotřídní karibské pláže, tisíce let staré památky a krásnou přírodu, aniž byste se proplétali mezi ostatními turisty? Pak je Belize právě pro Vás! Tento překvapivě neobjevený ráj stojí stranou zájmu běžných turistů, přestože nabízí opravdové skvosty. V komfortu malé skupiny s českým průvodcem a v pohodovém tempu nejprve zavítáme na úzký poloostrov Placencia, kde nás čeká kromě stylové atmosféry a relaxace i několik výletů. Vydáme se do divoké přírody za papoušky ara, naučíme se připravovat mayské pokrmy a vydáme se na opuštěné ostrůvky. Z průzračné vody a bílých pláží lemující palmy Vás budeme jen těžko dostávat. Ve vnitrozemí pak prozkoumáme několik jeskyní, vodopádů a hlavně jedny z nejvýznamnějších, avšak zcela liduprázdných mayských památek v Americe. Závěr zájezdu bude opět patřit fotogenickým plážím Karibiku na ostrově La Isla Bonita. Zájemci se pak proletí nad korálovým útesem a slavnou Blue Hole. Výlety včetně lodních jsou dle programu v ceně zájezdu!

Poznámka: Cestující musí kromě vstupních požadavků do Belize splňovat také požadavky pro vstup do USA.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z Prahy do BELIZE. Odpoledne přejezd na ubytování na okraj úzkého poloostrova PLACENCIA, který se pyšní druhou nejdelší pláží Karibiku. (Z důvodu absence letů z Evropy do Belize je zajištěn tranzitní nocleh zpravidla v USA). Ubytování 5 nocí na stejném místě.
3. den: snídaně, celodenní koupání na jižním cípu poloostrova v pěší vzdálenosti od hotelu. Nespočet tradičních barů přímo vyzývá k ochutnání karibských koktejlů a ponoření se do místní naprosto uvolněné atmosféry. Vydáme se i na procházku po nejužší hlavní ulici světa.
4. den: snídaně, brzy ráno (snídaně formou balíčku) krátký přejezd do vnitrozemí. Z osady RED BANK se s místním průvodcem vydáme do okolní přírody, kde budeme pozorovat barevné papoušky, zejména pak majestátní ARY. S trochou štěstí spatříme více druhů papoušků a další zástupce zdejší fauny. Před polednem se vrátíme zpět do osady, kde nás čeká další mimořádný zážitek v podobě pravého MAYSKÉHO OBĚDA. Pod dohledem místních si tradiční pokrmy zkusíme i sami připravit. Odpoledne návrat zpět na poloostrov, kde zbyde čas na krátkou relaxaci po zbytek dne.
5. den: snídaně, dnes nás čeká nádherná hra pravých karibských barev jako z plakátu! Nikým nerušeni se na soukromé loďce vydáme na zcela opuštěné ostrovy do místních mělkých vod. Po přejezdu přes nekonečný korálový útes následuje "povinná" zastávka na jednom z miniaturních ostrůvků SILKY ISLANDS, které jsou často tvořeny jen nánosem bílého písku nebo několika málo kokosovými palmami. Průzračná voda nabízí krásné šnorchlování (vybavení na šnorchlování v ceně výletu), jakož i šanci spatřit přímo z lodi rejnoky, želvy nebo žraloka. Zcela nezapomenutelným zážitkem pak bude relaxace, koupání v mělkých a klidných vodách panenského a až kýčovitého ostrova MOHO ISLAND. Zde nás také čeká karibský piknik. Připravené houpací sítě mezi palmami nabídnou prostor pro netradiční odpočinek, jehož nezbytnou součástí je i sklenka rumového punče. Až si dosyta vychutnáme tuto neuvěřitelnou karibskou atmosféru, budeme pokračovat lodí zpět na pevninu.
6. den: snídaně, celodenní volno s možností koupání na pláži v pěší vzdálenosti od ubytování, možnost nákupu suvenýrů, fakultativního výletu na další ostrovy, výlet na rybaření či výlet na řeku Monkey river s pozorováním opic a krokodýlů apod.
7. den: snídaně, přejezd do vnitrozemí, kde u hranice s Guatemalou strávíme v městečku SAN IGNACIO 3 noci. Vnitrozemí dnes začneme objevovat na "panoramatické" silnice vedené horskou krajinou. Hlavním bodem programu bude NÁRODNÍ PARK ST. HERMANS’S BLUE HOLE, kde podnikneme výpravu do obří jeskyně protkané mayskou historií. Zájemci si (fakultativně) mohou proplout neprůchozí část jeskyně na pneumatikách pod vedením instruktora. Dále pokračujeme jednoduchou procházkou džunglí plnou obřích rostlin až dorazíme do místa zvaného BLUE HOLE. Vnitrozemská "sestra" obří modré oceánské propadliny nabízí nerušené plavání uprostřed azurově modré vody ukryté uprostřed divoké přírody. Za zastávku jistě stojí i jedno z nejmenších hlavních měst světa BELMOPAN, kde nalezneme sídlo parlamentu i guvernéra zastupujícího britského monarchu, který v Belize (kdysi Britském Hondurasu) stále vládne. Příjezd do San Ignacia na ubytování, kde strávíme 3 noci. Možnost procházky po centru města v guatemalském pohraničí.
8. den: snídaně, vydáváme se na dobrodružnou výpravu za asi nejvýznamnějšími mayskými památkami planety do CAROCALU. Obří mayské pyramidy, které jsou již několik tisíc let nejvyššími budovami v Belize, byli veřejnosti dlouho nepřístupné. Dle posledních zjištění se jedná o významnější naleziště než nedaleký a hojně navštěvovaný Tical. Impozantní zážitek umocní fakt, že se zde nachází stále jen minimální počet turistů. Při cestě zpět se zastavíme v další z mnoha magických jeskyň, tentokrát v RIO FRIO CAVE. Na závěr pak budeme relaxovat ve spleti nádherných malých vodopádů a lagunách pod nimi na řece RIO ON s příjemnou teplotou vody i s fotogenickými výhledy. Návrat na ubytování.
9. den: snídaně, v objevování kultury a památek MAYŮ i v druhé části programu ve vnitrozemí. Nejprve se ale pokusíme spatřit vzácné TUKANY, které se v ranních hodinách v okolí městečka běžně pohybují. V hraniční vesnici s Guatemalou nás přívoz převeze do oblasti XUNANTUNICH. Zde budeme mít možnost prozkoumat do detailu několik mayských pyramid, vychutnat si výhledy z jejich vrcholů a podívat se i do částečně zachovalých interiérů staveb. Odpoledne se zastavíme v záchranném centru s mnoha druhy LEGUÁNŮ. Zájemci pak zbytek dne využijí pro odpočinek v San Ignacio nebo se s průvodcem vydají k vodopádu BIG ROCK FALLS. I zde bude možné se osvěžit.
10. den: snídaně, přejezd na pobřeží do BELIZE CITY. Výlet do Karibiku by nebyl kompletní bez návštěvy palírny rumu! Kromě malého muzea a palírny jako takové je nezbytnou součástí prohlídky i ochutnávka libovolných druhů místních rumů z palírny TRAVELLERS DESTILERY. Dle jízdního řádu trajektů krátká prohlídka Belize City, a pak již nastoupíme na trajekt směřující na ostrov LA ISLA BONITA proslavený světoznámým hitem Madonny. Na malý ostrov, kde se pohybují pouze golfové vozíky, již sice několik amerických turistů navštěvuje, přesto je zde naprosto fantastická atmosféra, a zejména se opět můžete těšit na krásné koupání v Karibiku. Upozorňujeme, že nezávisle na roční době může být na východní straně ostrova (kde jsou umístěna všechna ubytování) velký výskyt vodních řas a trávy. Podmínky pro koupání na této straně nejsou obecně vhodné. Naopak západní strana (viz 11. den zájezdu) je pro koupání vždy naprosto ideální a nachází se zde jedno z nejkrásnějších koupání v celém Karibiku, a to bez ohledu na situaci na východě.
11. den: snídaně, celodenní výlet na SECRET BEACH, kde se můžete těšit na jedno z nejkrásnějších koupání vůbec. Jemný písek a nad ním průzračná voda do pasu, ve které se můžete "procházet", plavat nebo se jen nekonečně dlouho kochat touto krásou. Neopakovatelnou atmosféru nabízí i místní plážové bary. Židle, stoly i slunečníky jsou totiž umístěny přímo ve vodě! Při cestě zpět jistě v okolních mangrovech potkáme opět několik leguánů. Večer přímo vybízí k procházce na hlavní ulici v rušném SAN PEDRU. Fakultativně se ráno vydáme na vyhlídkový let nad jeden z přírodních divů světa – slavnou BLUE HOLE – obří zatopenou jeskyni uprostřed korálového útesu plnou sytě modré vody ohraničenou kruhovým útesem. Po cca hodinovém letu nad korálovým útesem a tímto přírodním unikátem se vrátíme zpět na ostrov a dopoledne se už budeme koupat na Secret Beach s ostatními.
12. den: snídaně, ranním trajektem na pevninu, transfer na letiště, odlet do ČR.
13. den: přílet do ČR dle letového řádu.

nebyly nalezeny žádné termíny