Omán – Kráska Arábie


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Pobytové zájezdy

Poznejte s námi jednu z nejhezčích zemí Arábie, jedinečný Omán. Země plná tradic s přírodními divy, architektonickými zajímavostmi, skvělými lidmi a nezapomenutelnými dobrodružstvími má opravdu co nabídnout. Čeká nás moderní architektura Muscatu v kontrastu s historickými vesnicemi v okolí Nizwy, koupání v oceánu i ve sladkovodních wadi, poušť Wahiba Sands, vysoké hory Jebel Shams, živé tržiště v Nizwě aj. Je tu prostě vše. Budeme se kochat mešitami, horskými vesnicemi, pouštními dunami, horami, spontánně rostoucí zelení. Posedíme s beduíny nad šálkem silné kahwy ovoněné kardamomem. Navštívíme trhy plné zlata, ale i výrobků keramického řemesla a přesvědčíme se, že západ slunce v poušti je jedinečný.

Muscat – Bimmah Sinkhole – Wadi Shab – Sur – Wadi Bani Khalid – poušť Wahiba Sands - pohoří Al Hajar – Birkat Al Mawz – Nizwa – hrad Bahla - vesnice Misfat – pohoří Jebel Shams – Balcony Walk – Al Hamra

Garance malé skupiny.

Doprava: letecky

Nástupní místa: 26.11. - 04.12. Odlet L1

Ubytování: různé

hotel, pouštní camp

Program zájezdu

1. den: Odlet s průvodcem z Prahy.
2. den: Přílet na ománské letiště v Muscatu, transfer na hotel, ubytování. Kolem poledne prohlídka města MUSCAT - nádherná budova sultánovy Opery , kde vystupují největší jména světové klasické hudby. Dále zastávka u sultánova paláce Al Alam . Den zakončíme ve čtvrti Mutrah s pobřežní promenádou Corniche a tržištěm Mutrah Souq (kadidla, zlaté a stříbrné zboží atd.). Návrat na hotel, večeře.
3. den: Návštěva Velké mešity sultána Qaboose , která pojme vč. vnějších prostor až 20 000 věřících. Dále pokračujeme podél pobřeží Ománského zálivu, zastávka u BIMMAH SINKHOLE (ďáblova díra) přírodní jev vzniklý propadem stropu podzemní jeskyně. Na dně propadliny leží průzračné jezírko, ke kterému je možno sestoupit po schodišti. WADI SHAB (2-3hod. výlet) hlubokým kaňonem až k soustavě azurových jezírek s možností koupání. Návštěva města SUR na severovýchodním cípu Ománu, proslaveného především výrobou lodí a odvážnými námořníky. Návštěva výrobny tradičních ománských dřevěných lodí dhow , ubytování v Suru, večeře.
4. den: Přejezd do WADI BANI KHALID , které patří mezi nejkrásnější ománská wádí. V údolí sevřeném horami najdeme pohádková jezírka, úrodné plantáže a vesnice. Kolem řečiště a jezírek lze projít po jejich okrajích, cestách a můstcích (možnost koupání). Odpoledne odjezd do pouštního kempu v poušti WAHIBA SANDS , jedinečné západy slunce v kulisách pouštních dun, večeře, přenocování v poušti.
5. den: Ráno možnost projížďky na velbloudu, příp. další pouštní aktivity, relax v dunách v okolí kempu. Přejezd do oblasti města Nizwa, jednoho z nejstarších měst v Ománu v podhůří vysokých masivů pohoří AL HAJAR . Návštěva vesnice BIRKAT AL MAWZ , procházka v palmovém háji mezi pozůstatky původních obydlí. Ubytování na 2 noci v Nizwě, večeře.
6. den: Návštěva tradičního pátečního kozího a dobytčího trhu v NIZWĚ , který se nachází v prostorách historického tržiště Nizwa Souq – možnost nákupu nejlepších ománských datlí, rukodělných výrobků, kadidel a exotických vůní. Lze navštívit také historickou pevnost Nizwa Fort , která přiléhá k areálu tržiště. Dále návštěva nejkrásnějšího ománského hradu BAHLA (UNESCO), jehož počátky se datují až do předislámské doby. Nejkrásnější ománská horská vesnice MISFAT s palmovými háji a banánovníky, kde si můžeme důkladně prohlédnout systém zavlažovacích kanálků falaj. Návrat na ubytování, večeře.
7. den: Vydáme se terénními vozy do nejvyššího ománského pohoří JEBEL SHAMS . Ve výšce okolo 2000 m n.m. se nám odkryjí pohledy do úchvatného kaňonu WADI NAKHR , ománského Grand Canyonu. Podél kaňonu se můžeme projít po úchvatné nenáročné stezce BALCONY WALK . Přes vesnici AL HAMRA se přesuneme na závěrečné ubytování do oblasti Muscatu, večeře.
8. den: Volný den na pláži QURUM BEACH , relax a možnost koupání nebo procházek po pláži (případně fakultativně možnost návštěvy národopisného muzea Bait al Zubair se sbírkami historických zbraní, expozicí ománských oděvů a života ve vesnicích nebo jiný fakultativní program dle individuálních požadavků). Večer transfer z hotelu na letiště a dle aktuálního letového řádu odlet zpět do ČR.
9. den: Návrat do Prahy.

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu Praha – Muscat a zpět vč. let. tax a poplatků,
  • transfer z/na letiště,
  • dopravu minibusem a terénními vozy 4x4,
  • 7x ubytování z toho 6x hotel****/*** 2lůžk. pokoje s příslušenstvím, 1x ubytování v pouštním campu*** – 2lůžk. pokoje,
  • 7x polopenzi,
  • průvodce CK a místního průvodce

Cena nezahrnuje

  • vstupy ( cca 25 OMR, 1 OMR cca 60 CZK),
  • aktivity v pouštním kempu (jízda na velbloudech, jízda terénním autem v dunách apod.),
  • fakult. služby a vše ostatní co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • Fakultativní příplatek:
  • 1lůžk. pokoj 13000 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • komplex. pojištění vč. připojištění vyššího storna zájezdu 1250 Kč (do 75000 Kč)