Objevujeme Omán


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

ZEMĚ POHÁDEK TISÍCE A JEDNÉ NOCI, ZEMĚ FANTASTICKÉ PŘÍRODY, ZEMĚ KADIDLA.
Na křižovatce tří kontinentů a čtyř moří na špičce Arabského zálivu leží Omán, který vždy byl strategickou zemí. Je to země s velkou námořnickou historií symbolizovanou už dobrodružstvími námořníka Sindibáda. Je to okouzlující země, domov antické civilizace zmiňované už v mezopotámských
textech před 5 tisíci lety. Její obyvatelé žili v poušti a na březích moře a využívali výhod, které jim poskytovaly bohaté přírodní zdroje. Stavěli pevnosti, paláce, hrady, hradby a hbité a rychlé lodě. Je to země kadidla. Vládne jí jedna z nejstarších dynastií v regionu a nyní je jednou z nejpokojnějších zemí v zálivu s obyvateli, kteří jsou hrdí na své tradice a proslulí svou pohostinností.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy, přílet do Muscatu (s přestupem). Transfer do hotelu, nocleh.
2. den: Vyrazíme po batinažském pobřeží, zastávka v Barce – přímořském městě s malými súky a pevností na pobřeží. Navštívíme i rybí trh. Batinah je nejúrodnější region Ománu. Další zastávka bude v Nakhl, kde se nachází pevnost ze 17. stol. malebně usazená na skalnatém výběžku na úpatí západního pohoří pohoří Hajar. Původ pevnosti je ještě předislámský. Poté se vydáme směrem do vnitrozemí k minerálním horkým pramenům a dopřejeme si chvíli relaxu ve stínu datlových palem. Dále budeme pokračovat do krásného vádí Wadi Bani Awf a po úžasné cestě dojedeme do malebné vesničky Bilad Sayt, odkud se vám otevře nádherný výhled na palmové háje a terasovité zahrady mezi kamennými zídkami. Pak už budeme pokračovat k Jabel Shams – nejvyšší ománský vrchol dosahující ohromujících 3.000 m. Ubytování, nocleh.
3. den: Nejprve vyrazíme k Misfat Al Abrein, malebné vesničce přilepené k úbočí hory. Při procházce touto vesničkou, kde se zastavil čas, se seznámíte s jednoduchostí zdejšího života a přátelskostí místních lidí. Budeme pokračovat do Nizwy – starého hlavního města Ománu. Navštívíme súk – vitrínu nádherných rukodělných výrobků: kávových konvic, mečů, koženého zboží, stříbra, starožitností a domácího vybavení. Navštívíte pevnost Nizwa, která je nejnavštěvovanější národní památkou. Poté budete pokračovat k vlnícím se Zlatým pískům pouště Wahiba. Vysoké duny Wahibské pouště se táhnou v délce cca 200 km a šířce 100 km jižně od východního Hajarsu k Arabskému moři. Je to tradiční domov beduínů, kteří vědí, jak přežít v drsných podmínkách pouště. Budete mít možnost setkat se s beduínskou rodinou a seznámit se s jejich tradičním životem. Dnes strávíte noc v beduínském kempu, kam dojedete vzrušující cestou přes vysoké duny. Po ubytování si vyjedeme na vrchol duny, abychom si užili zážitek z nádherného západu slunce. Nocleh.
4. den: Nejprve pojedeme k Wadi Bani Khalid . Od vesnice s nekonečnými datlovými plantážemi projdeme část vádi klikatícími se někdy až jeskynními průchody kolem řečiště a jezírek se studenou azurovou křišťálově čistou vodou. Budeme pokračovat do města Sur, starého afrického přístavu. Navštívíme loděnice, kde se doposud ručně vyrábějí tradiční dřevěné lodě dhow. Poté vyrazíme na Ras Al Jinz. Ubytujeme se a po brzké večeři vyrazíme sledovat hnízdění zelených želv.
5. den: Dnes pojedeme pobřežní silnicí, zastavíme se ve Wadi Shab, které je vlastně kaňonem mezi útesy. Můžeme absolvovat krátkou procházku vádím, které je přístupné pouze pěšky. Ohromí vás stezka vinoucí se mezi jeskyňkami, útesy, plantážemi, a hlubokými jezírky, kde se scenérie mění každým krokem. V závěru vádí se můžete vykoupat v romantickém hlubokém jezírku. Zpět do Muscatu pojedeme podél pláže Fins Beach, jedné z nejpopulárnějších pláží mezi Surem a Muscatem. Čeká nás propadlina Bimah sinkhole, přírodní jev, který vznikl, když se propadl strop podzemní jeskyně. Na dně propadliny leží průzračné jezírko, ke kterému je možno sestoupit po schodišti. potom už budeme pokračovat vyhlídkovou horskou cestou s fantastickou scenérií k pobřeží a do Muscatu. Ubytování v 4* resortu u moře. Nocleh.
6. den: Dnes si dopoledne prohlédnete Muscat. City tour vás zavede k Velké mešitě, nádherné moderní a zároveň tradiční stavbě, dále na rybí a zeleninové trhy v Muttrahu. Pohltí vás návštěva Muttražského súku, který je velkou směsicí starého a nového – zvuky, vůně, obrazy... Projedeme Corniche a budeme pokračovat do vládní čtvrti, kde se zastavíme na foto Sultánova paláce zasazeného mezi portugalské pevnosti 16. století Jalali a Mirani. Poté navštívíme Bait Al Zubair Museum, abychom se seznámili s ománskou kulturou a historií. Odpoledne odpočinek na pláži. Nocleh.
7. den: Volno, relax u pláže, nocleh.
8. den: Odlet z Muscatu, přílet do Prahy.

nebyly nalezeny žádné termíny

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Muscat – Praha s přestupem
  • 7x nocleh ( 3x 3*hotel, 1x beduínský kemp, 3x 4* rezort u moře) – dvoulůžkové pokoje
  • s vl. přísl.
  • 7x polopenze
  • transport – pronájem minivanů dle programu, vstupy dle programu
  • český delegát a anglicky mluvící průvodce a řidič
  • voda a nealko nápoje během programu, povin. poj. CK