Bahrajn, Kuvajt, Qatar, Omán - to nejlepší z Perského zálivu


  • ubytování: hotel ***+ubytování: hotel ***+
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Památky a umění

Omán – fascinující svět, který připomíná krajinu z pohádek Tisíce a jedné noci. Objevte dynamickou zemi, která patří k nejrychleji se rozvíjejícím zemím světa. Navštívíme místa zapsaná na listině UNESCO i místa, která nám Omán maximální přiblíží. Katar – zemězaslíbená tradicím arabské monarchie. I přesto, že většinu této oblasti pokrývá nehostinná pouštní planina, mnohé cestovatele láká právě ona. Katar je domovem typické pouštní architektury a starověkých skalních osad. Kuvajt – malá, zato velmi bohatá země. Vlastně se jedná o jedno jediné město, obklopené vyprahlou pouští s několika malými beduínskými osadami. Zdrojem prosperity je ropný průmysl. Bahrajn – vůbec nejmenší stát Perského zálivu. Hlavním městem je Manáma na ostrově Bahrajn. Perský záliv má skutečně co nabídnout. Navštívíme to NEJ…

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahydo Manamy, hlavního města Bahrajnu. Nocleh č. 1.
2. den: Bahrajn, maličký státeček 33 ostrůvků roztroušených v Perském zálivu. Ráno nás čeká prohlídka hlavního města, které nese přívlastek Město spících (souvisí s ospalou atmosférou plnou tepla a mořského vzduchu). Nejprve návštěva starého města, které je krásně renovované. Zejména čtvrť Muiharraq, kde v minulosti žili lovci perel a obchodníci, patří k těm nejzajímavějším. Prohlídka mešity Al Fateh, mohyly A`Ali, pahorek Qal`at al-Bahrain s pevností ze 16. století, most krále Fahda, který tvoří několik mostů a viaduktů (spojují Saúdskou Arábii a ostrovní Bahrajn). Možnost večerní návštěvy trhu v Manámě. Odjezd na letiště a pozdě večer odlet do Kuvajtu. Nocleh č. 2.
3. den: Po snídani prohlídka Kuvajtu, malé monarchie, která sousedí s Irákem a Saudskou Arábií. Tato země se řadí k hlavním světovým producentům ropy (na kuvajtském území se nalézá 8 až 9 %svět. zásob této suroviny).Konzervativní, extrémně bohatý malý státeček v Perském zálivu nás okouzlí svou moderní architekturou i vyspělostí. Projdeme se centrem Kuvajt City, Majlis al Umma – budova parlamentu, která je dílem dánského architekta JornaUtzona (proslavila jej zejména Opera v Sydney). Město Kuvajt je skutečně „metropole na ropu bohaté země. Moderní stavby jako nádherné věže KuvajtTower, mrakodrap Al Hamra Tower s nezvyklým vzhledem ale také výškou 414 m (nejvyšší stavba Kuvajtu) tvoří jeho dominanty. Nachází se zde ale i některé historické památky, z nichž nejstarší je Šejkův palác z roku 1896. Nocleh č. 3.
4. den: Ráno odlet do Kataru. Zde nás čeká 3 hodinová prohlídka emirátu, který leží na poloostrově vybíhajícím do Perského zálivu. Jeho hlavní město Dauhá tvoří zejména panorama mrakodrapů ve West Bay, residenční čtvrť Perla Kataru. Navštívíme muzeum islámského umění v „moderní pouštní pevnosti“ s nejrozsáhlejší veřejně přístupnou sbírkou islámských uměleckých předmětů v celém regionu. Projdeme se po přístavní promenádě Corniche, uvidíme Fanar Tower a snad nejkrásnější tradiční trh v Perském zálivu súk Waqif. Perlou uprostřed trhu je trh s dravci, které sem chodí Katarci kupovat svým vnukům. Nocleh č. 4.
5. den: Po snídani transfer na letiště a let do Maskatu . Po příletu prohlídka Maskatu – vyhlídka na portugalskou pevnost Merani a Jalali, rybí trh, Sultánův palác a Velká mešita sultána Kábúse, Royal Opera House ve stylu moderní architektury, muzeum Bait Al Baranda. Poté se projdeme po promenádě „Corniche“, navštívíme nejstarší arabský trh súk Muttrah s původní ománskou architekturou. Odlišnou architekturu si můžeme vychutnat v dosud obývané šíitské čtvrti Soor al Lawatia. Při obědě i večeři budeme mít příležitost ochutnat místní speciality. Nocleh č. 5
6. den: Po snídani se vydáme přes hory Hajar směr Fanja a Sumail. Poté dorazíme do Nizwy, starodávného hlavního města. Navštívíme pevnost Nizwa, jednu z nejfascinujících pevností Ománu. Kolem pevnosti datované do roku 1660 se rozvinul tradiční trh – súk. Poté budete mít příležitost ochutnat tradiční jídla. Po obědě se přesuneme do vesnice Bahla, jednoho z nejstarších měst Ománu, jehož pevnost je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Samo město je proslaveno svojí keramikou i výšivkami. Pevnost Jebrin byla centrem vzdělanosti pro studium Islámu, arabštiny, medicíny i astrologie. Tato cesta je velmi inspirující a velice přiblíží ománskou kulturu. Večer návrat do Maskatu . Večeře. Nocleh č. 6.
7. den: Po snídaně se vydáme do oblasti Wahiba Sands, obrovského písečného moře, tvořeného bílými a rudými písečnými dunami, které dosahují až 200 m. Neskutečná podívaná zejména pro fotografy, kteří za každou dunou najdou nádherné scenérie, s nádhernou florou i zajímavou faunou. Návštěva beduínského domu v této divočině. Naprostý kontrast k této krajině je Wadi Bani Khalid. Tvoří je malé půvabné vesničky, vryté do okolních hor. Wadi má čistou hlubokou modrou vodu. Nocleh č. 7.
8. den: Odlet do Prahy.
9. den: Přílet do Prahy.

Cena zahrnuje

  • letenku Praha - Bahrajn - Kuvajt - Doha - Maskat - Praha
  • 7x nocleh ve 3* a 4* hotelích se snídaní
  • průvodce
  • okruhy Bahrajnem, Kuvajtem a Doha s místními průvodci
  • program v Ománu s místními průvodci
  • transfery dle programu

Cena nezahrnuje

  • Víza: Bahrajn (při příletu 5 BD, Kuvajt – 75 USD elektronicky, Ománu 20 OMR – elektronicky)
  • spropitné (60 USD)
  • vstupné
  • stravu mimo snídaně

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna do 80 000 Kč (příplatek: 1200 Kč)
  • 1/1 pokoj - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 9500 Kč)
  • prodloužení o dva dny pobytu u moře navíc (2x nocleh se snídaní) (příplatek: 4000 Kč)
  • 1/1 pokoj v případě prodloužení (povinný) (příplatek: 13500 Kč)