Nepál - ve stínu majestátních Himalájí


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Kathmandu •Thamel • Durbar Square • Pašupatinath • Boudha • Swayambhunath • Pokhara • Sarangkot • vodopády Devis Fall • jeskyně Gupteshwor • Pagoda míru • Bandipur •Bhaktapur • Nagarkot - Patan

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Min. počet účastníků: 15

Program zájezdu

1. den: sraz na letišti v Praze a odbavení k letu do Nepálu (let je s přestupem dle aktuálních letových možností).
2. den: přílet do hlavního města Kathmandu , vyřízení nezbytných celních formalit, transfer na hotel. Transfer do hotelu (v centru Kathmandu - čtvrti Thamel) a ubytování, osobní volno, možnost fakultativ. výletu, popř. čas na dobrou masáž.
3. den: dopoledne procházka káthmándskými uličkami čtvrti Thamel a poté návštěva královského komplexu paláců na Durbar Square . Čtvrť Thamel je jedno obrovské tržiště, kde můžete koupit cokoliv. Ti z vás, kteří dovedou o ceně s obchodníky smlouvat, budou mile překvapeni výhodnými cenami. Odpoledne návštěva chrámového komplexu Pašupatinath , který leží na břehu posvátné řeky Bagmati. Chrám je dodnes místem pohřebních obřadů místních hinduistů, tzv. ghatů. Dále návštěva blízké stupy Boudha , jedné z největších na světě, a přilehlého buddhistického kláštera. Poté přejezd k Swayambhunath (památka UNESCO) - tzv. opičí chrám na kopci nad městem. Místo je významným centrem nepálského buddhismu a nabízí nádherné vyhlídky na město i panoráma okolních hor. Stupy a chrámy vás zavedou do tajů buddhismu a hinduismu, které jsou tak příznačné pro život místního obyvatelstva.
4. den: po snídani transfer z Kathmandu do Pokhary. Pokhara (900 m n. m.) je jednoznačně nejnavštěvovanějším nepálským městem. Říká se, že oblast Pokhary patří k jedněm z nejkrásnějších míst na světě. Přispívá k tomu především úchvatné panoráma himalájských osmitisícovek nad městem i půvabné jezero Phewa . Po příjezdu ubytování a osobní volno, možnost procházky okolo jezera, jízda lodí po jezeře, paragliding, jízda na kole, zipline.
5. den: ráno vyjížďka na Sarangkot - kopec, který se tyčí nad městem a jezerem cca ve výšce 1500 m n. m. Z jeho úbočí se vám odkryje panoráma skupiny velehor kolem Annapurny (8091 m). Himalájské osmitisícovce dominuje strmý štít Fish Tale (Machapuchhre - posvátné hory), při dobré viditelnosti můžete spatřit i Dhaulagiri a Manaslu . Odpoledne doporučujeme zamířit k vodopádům Devis Fall a přilehlému komplexu jeskyní Gupteshwor . Můžete se též vydat k tzv. Pagodě míru , která se nachází na kopci nad jezerem.
6. den: odjezd z Pokhary zpět do Káthmándú. Po cestě zastávka v Bandipuru - malém tradičním horském městečku, které nabízí jak unikátní dochovanou newarskou architekturu, tak i výhledy na himálajské vrcholky. Za jasného počasí je možno kochat se výhledy na Ganesh Himal, Himala Chuli, Manaslu, Annapurnu. Cesta trvá cca 7-8 hodin. Odpoledne ubytování v hotelu v Kathmandu.
7. den: celodenní fakultativní výlet Bhaktapur a Nagarkot . Nagarkot nabízí možnost výhledů na panorama Himalájí (oblast Everestu). Dostanete se až do výše 2150 metrů. Bhaktapur , ležící cca 15 km východně od Kathmandu, je dalším z bývalých královských nepálských měst. Centrum města se po rozsáhlé rekonstrukci zařadilo mezi skvosty světové chrámové architektury. Bhaktapur je významným střediskem řezbářské a hrnčířské výroby, kterou je možné sledovat přímo v ulicích města.
8. den: dopoledne návštěva Patanu. Patan je jedním ze tří bývalých královských nepálských měst. Nachází se několik kilometrů jižně od Kathmandu. Centrem města je opět Durban Square s hlavním chrámem Krishna, který zdobí 21 věžiček. Historické náměstí je plné nádherných staveb s vyřezávanými okny a římsami. V podvečer transfer na letiště a odlet z Kathmandu zpět do ČR.
9. den: přílet do Prahy ve večerních hodinách.