To nejlepší ze Štětína + RUJÁNA + OKOLÍ (autobusem z Ostravy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Pobytové zájezdy
    • Eurovíkendy

Objevit neobjevené… Pomořansko – to je výzva pro pravé cestovatele. Vyrazíte do Štětína, vydáte se po stopách Vikingů nebo se projdete po Promenádě hvězd v letovisku Mezizdroje. Budete obdivovat přístavní města i magický ostrov Rujána, který se pyšní národním parkem s největšími křídovými útesy. Krásu musíte prožít –nečekejte a poznejte to nejlepší z Pomořan!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových a dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování je v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: Tento den budeme společně obdivovat krásy severopolského města Štětín, kde mimo jiné ochutnáme i typickou místní gastronomii. Odjezd v brzkých ranních hodinách (ccca 3:00) z Ostravy . Kolem poledne dorazíme do Štětína, kde se ubytujeme v hotelu a poté vyrazíme na prohlídku města. Štětín je historickou metropolí západních Pomořan a jeho původ se datuje už do 9. století. V první polovině 20. století část města patřila Československu. Společně uvidíme kostel sv. apoštolů Petra a Pavla se zdobeným stropem a Královskou bránu , která byla vystavěna jako městská brána v 17. století na místě původních hradeb. Pokračovat budeme přes Odru k zámku pomořanských knížat se zámeckým muzeem a 30 metrů vysokou zvonicí, odkud je krásný výhled na celé město. Prohlédneme si i nejdůležitější štětínský kostel –  luteránskou katedrálu sv. Jakuba apoštola, která je druhou největší v Polsku. Za návštěvu bude stát i  moderní budova Štětínské filharmonie, která obdržela v roce 2015 prestižní cenu za nejkrásnější stavbu roku. Večer si společně můžeme užít typickou místní gastronomii v některé z restaurací ve městě.
2. den: Celodenní výlet do oblasti Štětínského zálivu, návštava ostrova Wolinska Kepa a letoviska Mezizdroje, na závěr se podíváme i do přístavu Svinoústí. Po snídani se přesuneme k ústí Odry do Štětínského zálivu, do oblasti, která se rozprostírá na třech ostrovech – Usedom, Wolin a Karsibor. Naší první zastávkou bude vesnice a skanzen Slovanů a Vikingů na ostrůvku Wolinska Kepa a poté nás čeká prohlídka významného letoviska Mezizdroje, jež se nachází na ostrově Wolin. Projdeme se po slavné Promenádě hvězd, kde můžete prozkoumat otisky dlaní různých polských celebrit a významných osobností. Pravou lázeňskou atmosféru zde navozují původní domy polské a německé šlechty a 400 metrů dlouhé molo z roku 1921. V chrámu sv. apoštola Petra si také prohlédneme velmi cenné a unikátní varhany. Po prohlídce města se přesuneme do „přírody“, zhlédneme útesy na ostrově Wolin a   rezervaci zubrů.  Poté se vydáme do přístavního města Svinoústí, které se rozkládá přímo v ústí řeky. Město samotné se nachází na všech třech hlavních ostrovech a dalších více než čtyřiceti neobydlených ostrůvcích. Slavný a moderní přístav, jehož vjezd chrání dva ohromné vlnolamy, byl znovu vybudován po válce, byl totiž zničen nálety spojeneckých vojsk. Při společné procházce městem uvidíme mimo jiné léčebný dům , který patřil na konci 30. let minulého století k největším německým lázním vůbec. Prohlédneme si kostel Krista Krále, v jehož interiéru se nachází model korvety z roku 1814, a Andělskou pevnost, která byla postavena po vzoru Andělského hradu v Římě. Ve večerních hodinách návrat autobusem na hotel.
3. den: Celodenní výlet přes hranice do Německa, návštěva malebného hanzovního města Stralsund, ostrova Rujána a křídových útesů Národního parku Jasmund. Ráno se autobusem přesuneme za hranice Polska, do německé spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko. Navštívíme město Stralsund, jedno z nejhezčích hanzovních měst celého Baltu, jehož historické centrum bylo v roce 2002 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Při procházce městem společně uvidíme náměstí Alter Markt a úchvatné průčelí radnice, za níž se tyčí robustní kostel Nikolaikirche (sv. Michael) ,  jehož stavba byla silně inspirována a ovlivněna francouzskými gotickými katedrálami.  Odpoledne se přemístíme na největší, nejkrásnější a zároveň nejrozmanitější ostrov Rujána. Rozlohou má necelých 1000 kilometrů čtverečních, avšak vzhledem ke své členitosti délka jeho pobřeží dosahuje stovek kilometrů. Za návštěvu stojí také přímořské městečko Prora, vybudované nacisty mezi lety 1936 a 1939 jako velké a honosné letovisko. Prora však nikdy neplnila svůj účel, a dnes je proto vyhledávaným cílem odborníků a vzornou ukázkou architektury Třetí říše . Nakonec navštívíme Národní park Jasmund. Jedná se o rozlohou nejmenší park na území Spolkové republiky Německo a věhlas si zajistil hlavně díky krásným a vzácným křídovým útesům, které jsou největší v Německu. Ve večerních hodinách se společně vrátíme zpět na ubytování.
4. den: Cestou zpět do ČR zastávka v dolnoslezské metropoli Wroclaw, které se přezdívá město sta mostů. V ranních hodinách odjezd z regionu Pomořansko zpět do ČR.  V odpoledních hodinách se zastavíme ve Wroclawi a vydáme se společně na procházku touto historickou metropolí Dolního Slezska . Město se rozkládá na ostrovech na ramenech řeky Odry a díky jejím přítokům a kanálům bývá nazýváno „městem sta mostů“. Prohlédneme si historickou část zahrnující Tumský ostrov, nejstarší městskou část s komplexem církevních budov a katedrálou sv. Jana Křtitele a  Staré město , jemuž vévodí nádherné náměstí s radnicí. Při prohlídce musíme dát pozor, abychom nezakopli a neublížili trpaslíkům, kteří hlídají naše kroky po celém centru města. Ve večerních hodinách odjezd z Wroclawi zpět do Ostravy .

13.06. - 16.06.24 čtvrtek - neděle
snídaně autokarem
9 490 Kč
cena za 4 dny

Cena zahrnuje

  • doprava autobusem
  • 3x ubytování
  • 3x snídaně
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné cca 50 EUR + 400 PLN (včetně vstupného a dopravy na místě)
  • vybrané sedadlo v autobuse 200 Kč/osoba
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 600 Kč