Maroko – Okruh Královská Města


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Vydejte se s námi na zájezd do Maroka i v roce 2023. Vtáhneme vás do kulis arabských pohádek v královských městech. V druhé půli zájezdu se ubytujeme v hotelu na 4 noci v Marrákeši, přímo uprostřed jednoho z nejatraktivnějších měst celé Afriky. Město dalo jméno celé zemi a po staletí představuje jednu z jejích metropolí a kulturních center. S naším průvodcem budeme denně vyrážet za atmosférou bazarů, do labyrintu starobylých uliček, do zahrad sultánských a vezírových paláců, čajoven nebo arabských lázní. Navštívíme místa, která nás zavedou do oblastí, z nichž čiší exotika – pohoří Atlasu a výhledy na zasněžené čtyřtisícovky, písečné duny Sahary, nocování v beduínském stanu na poušti, hliněné vesnice Berberů, břehy Atlantského oceánu, starobylá Essauira. Postupně se seznámíme s chutěmi kuchyně i přívětivostí obyvatel Maroka.

Casablanka – Rabat – Volubilis – Muláj Idris – Fés – Střední Atlas – Sahara – Ifrane – oáza Ziz – Merzouga – Rissani – Antiatlas – údolí Draá – Ourzazate – Ait Benhaddou – Vysoký Atlas – průsmyk Tizi-n-Tichka – Marrákeš – vodopády Ouzoud – Essauira – Marrákeš

Zájezd provází Mgr. Petra Pavlíková. Garance skupiny cca 20 osob.

Orientační ceny vstupného: ORIENTAČNÍ CENY VSTUPŮ V EUR

Casablanca - mešita Hassana II 13 Volubilis - ruins 10 Meknes – Medressa Bou Inania 6 Fés - Medressa 4 Ouzoud – vodopády 9,50 Marrakech Gardens Majorelle 12 Bahia Palace Marrakech 7 Berberské muzeum 15 Saadian Tombs 7 Badii Palace 7
Hamman – Marrakech 35-50/os.

Orientační částka na vstupy je cca 80 - 100 € , dle individuálního zájmu o návštěvu památek + fakultativní výlety
V muslimských zemích je zvykem věnovat za veškeré poskytnuté služby - nosiči v hotelu, řidič v autobusu, místní průvodci, recepční apod.) spropitné - bakšišné!

Vstupní vízum: bezvízový styk do Maroka pro občany ČR

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
+1 hod v době letního času
-1 hod v době zimního času
Pozn.: v měsíci ramadánu je posun -2 hodiny

PODNEBÍ
Maroko patří do mírného subtropického pásma, jižní část má klima pouštní. Rozmanitosti krajiny od středomořských pláží přes čtyřtisícové hory až po saharské náhorní plošiny odpovídá i velká různorodost podnebí. Při severním pobřeží je mírné středomořské, s relativně malými rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci, v létě a v zimě. Pro horské oblasti (Rif, Střední a Velký Atlas, Antiatlas) je typické podnebí kontinentální: léto je velmi horké a zima velmi studená, ve dne se zpotíte a za letní noci se budete oblékat. Ve vnitrozemí a na jihu převládá sucho a horko. Průměrné letní teploty v Casablance či Agadiru jsou 26 – 28°C, v Marrakeši 37°C. Nejvíce srážek spadne v období listopad – březen, ale jsou rozloženy nerovnoměrně. Zatímco ve vysokých horách vydatně sněží, na jihu neprší i po několik let. Optimální doba k návštěvě země je časné jaro a podzim.

Doprava: letecky

Nástupní místa: 20.04. -29.04. Odjezd L2
11.10. - 20.10. Odjezd L2

Letecky na trase Praha/Vídeň – Casablanca/Marrákeš – Praha/Vídeň, transfery z/na letiště (v případě letu z/do Vídně CK zajistí transfery do ČR), po destinaci se budeme pohybovat klim. mikrobusem.

Ubytování: různé

Hotely 3*- 4* v oblastech: Casablanka, Fés, Rabat, Beni Mellal a Marrákeš. Pouštní kemp

UBYTOVÁNÍ
9x ubytování (z toho 8x v hotelu***/**** - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím, 1x v pouštním kempu)

STRAVOVÁNÍ
9x snídaně, 1x večeře v pouštním kempu. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odlet dle let. řádu s průvodcem do Maroka, transfer na ubytování v CASABLANCE , první seznámení s městem.
2. den: Po snídani prohlídka slavné mešity Hassana II. v CASABLANCE a odjezd do bílého sultánského města RABAT (UNESCO). Zastávka před Královským palácem, Chellah s římskými vykopávkami, mauzoleum Mohaneda V. s Hasanovou věží, kasba Ouidaias. Ubytování v Rabatu.
3. den: Dopoledne římské město VOLUBILIS (UNESCO), největší antická památka Maroka, dle čas. možností vyhlídka na MULÁJ IDRIS , nejposvátnější místo Maroka. Odpoledne prohlídka nejstaršího královského města FÉS (UNESCO), duchovní a umělecké centrum Maroka, exkurze do středověku – největší marocká medína, súky, barvírny, řemeslnické dílny, exteriér mešity Karaouine, fontána Nejjarine. Ubytování ve Fésu.
4. den: Po snídani přejezd přes hory Středního Atlasu na SAHARU , největší poušť světa. Zastávka v horském středisku IFRANE . Cesta na Saharu povede okolo jedné z nejhezčích oáz ZIZ . V podvečer příjezd do MERZOUGY , městečka nedaleko dun ERG CHEBBI , nejvyšších marockých dun blízko alžírských hranic, které dosahují výšky až 150 m. Tranfer do kempu. Přenocování v poušti v beduínských stanech. Fakult. možnost vyjížďky na velbloudech. Tradiční večeře na koberci, hvězdné nebe na poušti a nocleh v beduínských stanech .
5. den: Po snídani v beduínském kempu odjezd směrem k Antiatlasu . Zastávka v RISSANI dávné Sijilmasse, bývalém hlavním městě pouště, kde se obchodovalo se zlatem a otroky, prohlídka ksáru ze 17. století. Ochutnávka místní "berberské pizzy". Cesta vede okolo další oázy a přes pohoří ANTIATLAS , skrz ÚDOLÍ DRAÁ s oázami, hliněnými hrady a berberskými vesnicemi. Zastávka v OURZAZATE u KASBY TAORIRT , která byla sídlem paši. Možnost návštěvy ATLAS STUDIO CORPORATION v Ourzazate, afrického Hollywoodu, rozlehlá filmová studia a kulisy, postavené na pláních východního úpatí pohoří Atlas. Nocleh v oblasti Ourzazate.
6. den: Po snídani odjezd a prohlídka největší marocké hliněné vesnice – ksár AIT BENHADDOU (UNESCO), jež si uchovala svou podobu z hlíny a slámy z časů, kdy byla zastávkou karavan z nitra Afriky – místo natáčení filmů Gladiátor nebo Království nebeské. Cesta přes Vysoký Atlas do Marrákeše. Přejezd pohoří Vysoký Atlas přes průsmyk TIZI-N-TICHKA ve výšce 2260 m.n.m, který obklopují nejvyšší hory severní Afriky. V podvečer příjezd do MARRAKÉŠE , jehož panorama lemuje hradba Vysokého Atlasu. Ubytování na 4 noci v hotelu a první seznámení s městem.
7. den: Celodenní prohlídka královské MARRÁKEŠE (UNESCO), města, které má červenou barvu architektury: středověké hradby, barvírny kůže, tradiční trhy – souky, mešita Koutobia se slavným minaretem ze 12. století, židovská čtvrť – mellah, skvostná medresa (islámská škola) Ben Yussef , palác el Badi – sídlo sultánů, mauzoleum saadských sultánů s jedinečnou maurskou výzdobou, prohlídka paláce Bahia – sídlo velkovezíra, zahrady a nádrž Menara.
8. den: Volno v Marrákeši nebo pro zájemce fakult. výlet k vodopádům OUZOUD na úpatí pohoří VYSOKÝ ATLAS . Můžeme se ponořit do příjemných vod řeky Al Abid a zaplavat si v divoké přírodě. 110 m vysoká vodní kaskáda, plavba lodičkou, setkání s makaky. Po prohlídce návrat do MARRÁKEŠE , slavné náměstí Djama el Fna s kejklíři, tanečníky, léčiteli a prodejci s ořechy, kořením. Místní souky nám nabídnou vše, co cestovatel očekává – barvy, atmosféru, parfémy, usměvavé místní ve středověkém prostředí.
9. den: Celodenní fakult. výlet k ATLANTSKÉMU OCEÁNU do historického přístavního města ESSAUIRA (UNESCO), koloniálního Mogadoru s výhledem na Purpurové ostrovy: koloniální architektura včetně hradeb, súky – trhy, rybářský přístav s rybami a mořskými racky, písečná pláž s dunami, nejzápadnější výběžek arabského světa. Variantně pro ty, kdo se nechtějí fakult. výletu zúčastnit, individuální volno v Marrákeši.
10. den: Transfer na letiště a odlet do ČR.

Cena zahrnuje

  • průvodce CK

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 6000 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • a vše co není uvedeno v "Cena zahrnuje"
  • bakšišné,
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • fakult. výlety a služby,
  • Fakultativní příplatek:
  • MĚNA A KURZ
  • místního průvodce,
  • pobytovou taxu,
  • UPOZORNĚNÍ
  • vstupné,