Maroko


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Cestování po přírodních, historických a náboženských skvostech Maroka v doprovodu Mgr. Jana Pěchoty!

Poloha: Dle programu

Stravování: polopenze

Polopenze

Ubytování: hotel ***

Dle programu

Program zájezdu

1. den: 11. 10. středa – sraz účastníků zájezdu v Praze na Letišti Václava Havla v brzkých ranních hodinách, odlet (přesný čas srazu a odletu bude upřesněn). Odpolední přílet do Casablanky, přejezd do hotelu v Rabatu, ubytování, večeře, nocleh.
2. den: 12. 10. čtvrtek – snídaně, prohlídka Rabatu – hlavního města marockého království. Rabat je poklidné a příjemné město s tisíciletou historií. Během doby strávené v Rabatu prozkoumáme citadelu – opevněnou modro-bílou čtvrť na skále s překrásným výhledem na Atlantik a Salé – bývalou pirátskou republiku. Také navštívíme vykopávky římského města Sala Colonia, později proměněné na nekropoli marockých sultánů. Nenecháme si ujít ani Tour Hassan – sesterskou věž Giraldy v Seville, Ville nouvelle – čtvrť z období francouzského protektorátu a chrám svatého Petra, impozantní budovu z počátku 20. století. Přejezd na hotel do Meknésu, ubytování, večeře, nocleh
3. den: 13. 10. pátek – snídaně, prohlídka dalšího královského města – Meknésu. Navštívíme mauzoleum zakladatele města, medresu – teologickou kolej ze 14. století, a honosný palác Jamai. Také si prohlédneme velkolepé hradby a brány, které Meknés proslavily. Část dne strávíme prozkoumáváním římského města Volubilis – největší antické památky Maroka, známé díky počtu perfektně zachovalých mozaik. Přejezd na hotel do Fesu, ubytování, večeře, nocleh.
4. den: 14. 10. sobota – snídaně, den strávíme prohlídkou slavného města Fesu. Navštívíme jeho historické centrum, které je bludištěm tisíců uliček, ukrývajícím poklady ve formě nádherných ukázek islámské architektury a umění. Také navštívíme některé řemeslné dílny, včetně světoznámých barvíren kůží. Součástí prohlídky je také společný oběd, během kterého bude podáváno tradiční marocké jídlo či návštěva pevností nad Fesem, které poskytují dokonalý výhled na celé město. Návrat na hotel, večeře, nocleh.
5. den: 15. 10. neděle – snídaně, přejezd do hor, návštěva berberského města Azrou a procházka cedrovými lesy, které jsou obývány makaky magot. Průjezd horskou a kopcovitou oblastí s řadou přírodních scenérií do vyprahlých oblastí. Ubytování na hotelu u městečka Zeida, večeře, nocleh.
6. den: 16. 10. pondělí – snídaně, průjezd monumentálním a stále zeleným údolím řeky Zíz. Po příjezdu na kraj pouště se přesedá na terénní vozy. Během průjezdu pouští si prohlédneme si pláně poseté fosíliemi a „pouštními růžemi“. Noc se tráví v poušti v hotelu, který leží na nejdelší písečné duně Maroka. Přejezd na hotel do Erg Chebbi, ubytování na hotelu – pokoje formou domečků (veškeré sociální zařízení na každém domečku), které svou výzdobou připomínají beduínské stany, noc přímo uprostřed pouště – úchvatný zážitek, večeře, nocleh. Při západu slunce je možné absolvovat projížďku na velbloudu (fakultativně, cena cca 150 MAD).
7. den: 17. 10. úterý – snídaně, den začíná přejezdem z Erg Chebbi do města Rissání ležícího na okraji pouště, odkud se pokračuje do brusíren fosilií. Podíváme se i do tzv. ketar, dlouhých podzemních tunelů určených k zavlažování pouštních oblastí a projdeme hliněnou vesnicí. Následují scenérie pohoří Vysoký Atlas a procházka impozantní soutěskou Todra. Přejezd na hotel do Dádés, ubytování na hotelu, večeře, nocleh.
8. den: 18. 10. středa – snídaně, ze serpentýn Vysokého Atlasu pokračujeme „Údolím růží“ a „Údolím kaseb“ (berberských pevností, z nichž jednu také navštívíme) do Ouarzazatu, významného města berberů a filmového průmyslu. Ubytování na hotelu, večeře, nocleh.
9. den: 19. 10. čtvrtek – snídaně, návštěva opevněného města Ait Benhaddou, které sloužilo jako kulisa filmům Gladiátor, Princ z Persie, Mumie, Alexandr Veliký, Honba za klenotem Nilu i bondovce Dech života. Poté následuje průjezd Vysokým Atlasem přes sedlo Tichka – nejvýše položený bod naší cesty (2 260 m. n. m.) a příjezd do legendární Marrákeše. Ubytování na hotelu, večeře, nocleh.
10. den: 20. 10. pátek – snídaně, prohlídka Marrakéše – jednoho z nejznámějších měst celé Afriky. Kromě návštěvy nejkrásnějších paláců a dalších památek Marrákeše si projdeme i uličky starého města a súky – tržiště s přilehlými dílnami a večer strávíme na proslulém náměstí Jemaa al-Fna – mezi zaříkávači hadů, vypravěči arabských příběhů, kejklíři a artisty. Návrat na hotel, večeře, nocleh.
11. den: 21. 10. sobota – snídaně, prohlídka Jardin Majorelle – překrásné botanické zahrady, kterou vlastnil Yves Saint Laurent, a jehož tamější ateliér je dnes přeměněn na muzeum vystavující jeho soukromou sbírku berberského umění a šperků. Příjezd na pobřeží, zastávky s vyhlídkami na oceán a v oblasti arganových stromů. Podíváme se na tradiční výrobu arganového oleje (s možností nákupu přímo ve výrobním družstvu). Příjezd na pobřeží do Essaouiry, původně nejodlehlejší fénické kolonie, později portugalské obchodní stanice a pevnosti a jednoho z nejdůležitějších přístavů Maroka, dnes malebného a poklidného městečka, které je známé řezbářskými dílnami, produkcí tradiční hudby a které je díky svému opevnění zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Ubytování na hotelu, večeře, nocleh.
12. den: 22. 10. neděle – snídaně, po dopolední prohlídce Essaouiry následuje cesta podél pobřeží na sever. Zpestřením tohoto přejezdu bude kromě překrásných výhledů na oceán i návštěva majáku na útesech. Noc strávíme v hotelu u nejdelší přílivové laguny Maroka v lokalitě vyhlášené specialitami z ryb, humry a vlastní odrůdou ústřic. Ubytování na hotelu ve městě Oualidia, večeře, nocleh.
13. den: 23. 10. pondělí – snídaně, poté navštívíme město El Jadida, které bývalo portugalskou citadelou a díky renesančnímu opevnění a podzemnímu vodnímu rezervoáru je zapsáno na seznamu UNESCO. Poté následuje krátký přejezd do Casablanky. Tam navštívíme mešitu Hasana II. - skvost moderní islámské architektury a jednu z největších náboženských staveb světa. Zájezd je zakončen prohlídkou Casablancy, která zahrnuje nejkrásnější stavby z doby francouzského protektorátu ve stylu Art Deco. Ubytování na hotelu v Casablance, večeře, nocleh.
14. den: 24. 10. úterý – snídaně, přesun na letiště v Casablance, odlet v dopoledních hodinách, přílet do Prahy na Letiště Václava Havla v podvečerních hodinách.

Cena zahrnuje

  • leteckou dopravu Praha – Casablanca – Praha
  • autobus v Maroku
  • 13x ubytování
  • 13x večeře
  • 13x snídaně
  • letecké a bezpečnostní taxy
  • palivový příplatek
  • servis průvodce
  • zákonné pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje

  • příplatek 190 € / os. (z těchto peněz se platí vstupy do vybraných objektů v Maroku
  • bakšiš na hotely
  • bakšiš pro řidiče autobusu
  • místní průvodci
  • 1x tříchodový oběd ve Fesu + různé úplaty – platí se až v Maroku průvodci pouze v eurech)
  • pojištění léčebných výloh v zahraničí 860 Kč / 36 € / os. / pobyt
  • pojištění léčebných výloh v zahraničí + pojištění stornopoplatků 1 360 Kč / 57 € / os. / pobyt
  • nutné uhradit spolu se zálohou při podpisu smlouvy
  • na pozdější úhradu nebude brán zřetel (pro případ zrušení zájezdu ze strany klienta
  • viz http://www.avetour.cz/pojisteni.html nebo na vyžádání zašleme e-mailem)
  • příplatek za 1/1 pokoj ve výši 4 990 Kč / 210 €