Severní Kypr - Okruh Za Krásami Kypru ****


  • ubytování: hotel ****ubytování: hotel ****
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Poloha: PROGRAM ZÁJEZDU:

1. den: Přílet do destinace:
Po přivítaní na letišti v bude následovat transfer do Vašeho hotelu (v případě příletu na letiště Larnaca je nutný přechod hranic!), ubytování a informační schůzka, během které se dozvíme podrobnosti o našem programu (v případě pozdního příletu do destinace se info schůzka přesune na následující den).
Přenocování v min. 4* hotelu v oblasti Kyrenia.

2. den: Informační schůzka a okružní výlet v oblasti Kyrenia s obědem
Po snídani informační schůzka (v případě, že nebyla v předcházející den). Po informační schůzce se vydáme na náš první výlet, kdy budeme poznávat oblast města Kyrenia (Girne). Nejdříve navštívíme vesnici Bellapais, ve které spisovatel Lawrence Durrell napsal svou slavnou knihu „Bitter lemons“. Samotná obec se nachází v malebném místě na úpatí hory Five Finger (pět prstů). V obci se také nachází zřícenina známého kláštera (Abbey of Bellapais), která je mistrovským dílem gotického umění. Ze zříceniny se nabízí nádherný výhled na celou oblast Kyrenie s malebným přístavem. Následuje volný čas na oběd (oběd není zahrnut v ceně výletu). Odpoledne navštívíme zmíněný přístav města Kyrenia, který je lemován starobylými barevnými domky. Kyrenie je dnes důležitým přístavním městem celé oblasti Severního Kypru. Přímo v přístavu se nachází místní pevnost, ve které je zřízeno námořní muzeum. Je zde vystavený vrak lodi, pocházející ze čtvrtého století před našim letopočtem, jenž byl nalezen v relativně dobrém stavu ve vodách poblíž Kyrenie. Během výletu je zahrnutý i oběd (nápoje se hradí extra).
Přenocování v min. 4* hotelu v oblasti Kyrenia.

3. den: Celodenní výlet do hlavního města Kypru – Nicosia s obědem
Dnes nás čeká výlet do hlavního města Kypru – do Nikósie. Jako jediné rozdělené hlavní město na světě, Nikósie nabízí na relativně malém území velkou nabídku různých kultur a památek. Navštívíme tyto pamětihodnosti města: bránu Girne a jedinečnou tzv. zelenou linii, která rozděluje město na 2 části – jižní a severní. Brána Girne byla používaná k přepravě do severních oblastí, zejména do Kyrenie. Navštívíme též staré benátské zdi a mešitu Selemiye, která je významnou historickou stavbou a jednou z dominant historického města. Dále uzavřený velký bazar a nákupní ulici Arasta. Ve volném čase můžeme prozkoumat jižní část města (zde je nutné s sebou mít cestovní pas nebo občanský průkaz, bližší informace u průvodce). V průběhu pěší procházky historickým centrem severní části města se naobědváme (oběd je zahrnutý v ceně výletu, nápoje si klienti hradí extra). Následuje transfer zpět do hotelu.
Přenocování v min. 4* hotelu v oblasti Kyrenia.

4. den: Celodenní výlet do města Famagusta s obědem + změna hotelu
Po snídani opustíme první hotel a čeká nás cesta do města Famagusta. Cestou navštívíme starověké řecko-římské město Salamis, kde budeme mít možnost vidět pozůstatky divadla, lázní nebo starověkého gymnázia. Následuje oběd (oběd je v ceně
výletu, nápoje si klienti hradí extra). Poté se vydáváme dál na cestu a uděláme si zastávku ve velkoobchodu s ručně tkanými koberci (možnost nákupů). Výlet pokračuje do proslulého města Famagusta. Navštívíme zde gotickou katedrálu Sv. Mikuláše, nyní přestavěna na mešitu a pojmenovaná Lala Mustafa Pasha. Pro město Famagusta je katedrála významnou, náboženskou památkou. Na programu je také pohled na Varoshu - opuštěnou jižní čtvrť města Famagusta, která se nachází na krásné písečné pláži. Kdysi to bývalo světoznámé letovisko, kam se sjížděly celebrity jako Brigitte Bardotová, Richard Burton či Elisabeth Taylorová. Následuje transfer do dalšího hotelu a ubytování.
Přenocování v hotelu min. 4* v oblasti Famagusta.

5. den: Celodenní výlet na poloostrov Karpaz Peninsula s obědem
Dnes se můžeme těšit na výlet do krásné krajiny a přírody. Naší první zastávkou bude klášter Sv. Barnabáše, kde se také nachází malé archeologické muzeum. Klášter byl založen v místě, kde se nalézal hrob apoštola Barnabáše. Připomíná významnou roli, jakou kyperský král hrál v křesťanském světě ve Středozemí. Naší poslední zastávkou před obědem bude „smíšené“ městečko Dipkarpaz, kde doposud žijí pohromadě Řekové a Turci. Následuje pauza na oběd (oběd je v ceně výletu, nápoje si klienti hradí extra). Po obědě vyrazíme přes nádhernou krajinu tohoto poloostrova ke klášteru, který je věnován Sv. Ondřejovi a je důležitým místem pro kyperské pravoslavné církve. S trochou štěstí budeme moci zahlédnout divoké osly, kozy a ovce. Na zpáteční cestě se zastavíme v Ayas trias, kde budeme mít možnost pozorovat nádherné mozaiky nacházející se na podlaze bývalé baziliky. Následuje transfer zpátky do hotelu.
Přenocování v hotelu min. 4* v oblasti Famagusta.

6. den: Výlet k hradu Sv. Hilariona a cesta zpátky do Kyrenie s obědem + změna hotelu
Po snídani opustíme náš druhý hotel a vydáme se na cestu zpátky do oblasti Kyrenie. Během naší cesty navštívíme specializované obchody se zlatem, šperky a s koženou módou s možností výhodných nákupů. Následuje oběd (oběd je zahrnutý v ceně výletu, nápoje si klienti hradí extra). Další naší návštěvou bude hrad Sv. Hilariona, který je ukrytý v pohoří nad městem Kyrenia (Girne). Jedná se o nejzachovalejší zříceninu hradu, který byl někdejším letním sídlem Lusignianské dynastie. Své kouzlo má i nádherný výhled, který tato pevnost nabízí, a můžeme si zde udělat krásné fotografie kyperského pobřeží. Následuje transfer do dalšího hotelu a ubytování.
Přenocování v min. 4* v oblasti Kyrenia.

7. den: Volný den nebo celodenní výlet na jižní Kypr: pohoří Troodos a klášter Kykkos s obědem
Pro ty, co nechtějí odpočívat, je dnes možnost zúčastnit se fakultativního výletu na jižní Kypr, do tzv. zeleného srdce Kypru – pohoří Troodos s návštěvou starobylého kláštera Kykkos. Nejdříve navštívíme klášter Kykkos, jenž byl, založený v roce 1092 a je jedním z nejznámějších a nejbohatších klášterů na Kypru vůbec. Klášter je zasvěcený Panně Marii (Panagia). Její ikona, uložená ve stříbrné schránce, je jednou ze tří dochovaných ikon, které údajně maloval svatý Lukáš a prý má zázračné schopnosti. Během své existence klášter čtyřikrát vyhořel, naposledy v roce 1813. Malé klášterní muzeum obsahuje sbírku cenných předmětů a pokladů a budeme mít zde čas si vše prohlédnout. Po prohlídce kláštera si uděláme zastávku na oběd (v ceně 1 sklenka vína, ostatní nápoje se hradí extra). Po obědě se přesuneme do malebné kyperské vesničky Kakopetria se zachovalými domky ze 14. století. Ve vesničce budme mít volný čas na příjemnou procházku a poznání života místních obyvatel. Poté návrat do hotelu v oblasti Kyrenie.
Přenocování v min. 4* hotelu v oblasti Kyrenia.

8.den: Odlet zpět do Prahy
Tento den se bohužel musíme rozloučit a čeká Vás transfer na letiště a let zpět do Prahy.


Poznámka: - Změny programu nejsou plánovány, ale jsou vyhrazeny!
- Počet dětí u poznávacích zájezdů je omezen. Děti jsou na vyžádání u CK.
- Konkrétní jména hotelů jsou upřesněny na místě delegátem.
- Výlety dle programu, odborný výklad průvodce, transfery a jídla během dne nejsou obsažena v ceně zájezdu. Výlety si lze zakoupit fakultativně na místě u delegáta.
- Výlety jsou organizovány místní cestovní agenturou.
- Fotografie hotelů a ubytování uvedené u nabídky jsou ilustrační.
- Klienti mohou vycestovat pouze s cestovním pasem platným ještě 6 měsíců po návratu z krajiny.

Stravování: snídaně

Snídaně formou bufetu. Možnost dokoupení večeří za příplatek 90,- EUR / osoba /pobyt (platba na místě u delegáta). Nápoje u večeře se hradí extra.

Ubytování: hotel ****

Vybavení pokojů: Ubytování: hotel „no name“ kategorie min. 4*místní kategorizace

Vybavení pokojů: Standardní dvoulůžkové pokoje s možností 1 přistýlky, jsou vybaveny sociálním zařízením (koupelna se sprchou, toaleta), telefonem, klimatizací, TV, minibarem (za poplatek), trezorem (za poplatek).
Při poznávacích zájezdech se nejedná o ubytování v žádném konkrétním hotelu. Jména hotelů se dozvíte až po příletu do místa od našeho delegáta. U těchto ubytovacích zařízení nemůžeme zajistit Vaše zvláštní požadavky. Fotografie ubytování v této nabídce jsou pouze ilustrační.


Cena zahrnuje

  • Leteckou dopravu Praha – Kypr – Praha (let může být operován s přestupem)- Letištní a bezpečnostní taxy vč. paliva- Transfery letiště – hotel – letiště a transfery mezi jednotlivými hotely - Ubytování na 7 nocí / 8 dní v hotelech min. 4* místní kategorizace dle programu (3+2+2, pořadí a počet nocí v jednotlivých hotelech se může změnit)- Snídaní formou bufetu- Služby českého delegáta (průvodcovské služby a výklad pouze v ceně výletů)- Povinné pojištění cestovní kanceláře ve smyslu zákona č. 159/99 Sb

Cena nezahrnuje

  • Výlety dle programu, odborný výklad průvodce a transfery na jednotlivé výlety. Výlety si lze zakoupit fakultativně na místě u delegáta. - Jídla během dne, která nejsou obsažena v jednotlivých výletech a nápoje během jídel- Spropitné- Komplexní cestovní pojištění včetně pojištění storna zájezdu (info v CK / CA)- Příplatek za večeře 90,- € / večeře / osoba (platba na místě u delegáta). Nápoje u večeře se hradí extra
  • Možnost přiobjednat:
  • Komplexní cestovní pojištění včetně pojištění storna zájezdu za 560,- Kč / os. / pobyt
  • Příplatek za večeře 90,- € / večeře / osoba (platba na místě u delegáta). Nápoje u večeře se hradí extra
  • Zvýhodněný balíček výletů: za 199,- €, který obsahuje:
  • Okružní výlet v oblasti Kyrenia s obědem
  • Celodenní výlet do hlavního města Kypru – Nicosia s obědem
  • Celodenní výlet do města Famagusta s obědem
  • Celodenní výlet na poloostrov Karpaz Peninsula s obědem
  • Výlet k pevnosti St. Hillarion s obědem
  • Všechny vstupy do navštívených objektů a památek
  • Odborný výklad českého zkušeného průvodce během všech výletů a prohlídek
  • Extra výlet: Celodenní výlet na jižní Kypr do pohoří Troodos a ke klášteru Kykkos s obědem - (tento výlet není zahrnutý v programovém balíčku): 95,- Eur / osoba