Laos a Kambodža


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: vlastnídoprava: vlastní
    • Poznávací zájezdy

Hledáte-li na světě místa, kde se zastavil čas, pak zamiřte do bývalé Francouzské Indočíny. V Laosu plynou dny o poznání pomaleji než voda v Mekongu. Ospalá městečka zahalená v tropickém hávu skrývají prastaré buddhistické památky i honosné domy koloniální éry, kterým asijská ošuntělost jen přidává na eleganci. Pomalu plyne život mekongských rybářů i sběračů kávy na věčně zeleném Bolaven Plateau. Laosané nespěchají, proto se jim snad na tváři třpytí tak bezstarostný úsměv – nejkrásnější v Jihovýchodní Asii. V Kambodže se ocitnete v trošku jiném světě. Ohromí vás unikátní chrámové komplexy Angkoru, pamatující nejslavnější khmerské krále. Svérázný život vodních vesnic na jezeře Tonle Sap i rušný Phnom Penh, jenž byl dříve právem nazýván perlou Jihovýchodní Asie. Písčité pláže ostrova Koh Rong a vyhřáté moře udělají sladkou tečku za asijským dobrodružstvím.

Program: 1.–2. S Laosem se seznámíme v půvabném koloniálním městě Luang Prabang . Den příletu strávíme odpočinkem či krátkou procházkou. Na večer si užijeme atmosféru noční tržnice. Druhý den navštívíme sloní tábor, kde se zblízka seznámíme s těmito kouzelnými tlustokožci. Zajedeme k jeskyni Pak Ou zdobené sochami Buddhů, ochutnáme tradiční pálenku Lao Lao a odpoledne si užijeme koupačku u vodopádu Kuang Xi.

 3. Ráno a dopoledne věnujeme prohlídce historického centra Luang Prabang. Ranní ptáčata mohou spatřit dávání almužny buddhistickým mnichům. Prohlédneme si královský palác, navštívíme buddhistické chrámy Chom Si a Xieng Thong a po obědě vyrazíme nádhernou krajinou laoských hor do městečka Vang Vieng.

 4–5. Krasovou oblast kolem Vang Vieng prozkoumáme nejprve ze sedla místních bicyklů. Zajedeme k jeskyni Tham Phou Kham a Modré laguně s „laoským aquaparkem“. Odpoledne vyměníme bicykl za nafukovací duši užijeme si vyhlášený tubing na řece Nam Song. Další den se vypravíme do zdobené jeskyně Tham Chang, pak přejedeme do laoského hlavního města Vientiane a zažijeme jeho večerní atmosféru.

6. Dopoledne věnujeme prohlídce hlavního města Vientiane. Podíváme se k „vertikální ranveji“ Patuxai, prohlédneme si buddhistické chrámy a odpoledne zajedeme do kuriózního Buddha parku. Nočním autobusem se přesuneme na jih Laosu do města Pakse.

7.–10. Vydáme se na náhorní plošinu Bolaven Plateau, kde se pěstuje nejlepší laoská káva. Projdeme se džunglí k vodopádům Tad Fan a Tad Yeuang, užijeme si osvěžující vodu i ochutnávku místní kávy. Navštívíme starobylý khmerský chrám Wat Phou  a přesuneme se do malebné oblasti 4 000 ostrovů na Mekongu. Z ostrova Don Khone můžeme vyrazit lodí za pozorováním delfínů nebo si můžeme půjčit kajaky a prozkoumat menší ostrůvky. Pěšky či na kole zvládneme vyhlídky na mekongské katarakty a dost času zbyde také na lenošení a odpočinek. Následuje přesun do Kambodže.

11.–12. Vypravíme se na největší jezero Jihovýchodní Asie Tonle Sap a prohlédneme si barvitý život plovoucích vesnic. K večeru se přesuneme k chrámu Angkor Wat  a vychutnáme si neopakovatelnou atmosféru při západu slunce. Chrámovým komplexům z vrcholného období khmerské říše věnujeme celý další den. Ohromí nás chrám Bayon, džunglí prorostlý Ta Phrom a mnohé další. Mezi chrámy můžeme cestovat na kole či tuk tukem – místním tříkolým taxi. Nočním busem přejedeme do přístavu Sihanoukville.   

 13.–15. Lodí se přepravíme na ostrov Koh Rong. Další dny budou ve znamení odpočinku na písečné pláži, ráchání v moři či užívání vodních radovánek. Můžeme si půjčit mořské kajaky, potápět se, šnorchlovat anebo prozkoumat ostrovní džungli. Na závěrečný večer se přesuneme do kambodžského hlavního města Phnom Penhu a vychutnáme džbánek točeného na nábřeží Mekongu.

16. Podle času odletu naplánujeme prohlídku hlavního města. Nabízí se návštěva královského paláce či národního muzea. Otrlejší povahy mohou zavítat do neblaze proslulého vězení S21 a připomenout si smutnou kapitolu kambodžských dějin pod taktovkou Rudých Khmerů.

Pořadatelem zájezdu je KUDRNA s.r.o.

Cena zahrnuje

  • veškerou společnou dopravu na místě
  • 13x ubytování (podrobnější info v "nejčastějších dotazech")
  • 13x snídaně
  • vstup do jeskyně Pak Ou
  • vodopád Kuang Xi a návštěvu sloního tábora
  • tubing na řece Nam Song
  • projížďku na jezeře Tonle Sap
  • vstupné do Angkor Watu (37 USD)
  • 2x půjčení kola
  • průvodce
  • informační materiály a mapky
  • pojištění léčebných výloh a zákonné pojištění CKPOZOR: vstupy v rámci programu v hodnotě cca 3.000 Kč (seznam viz výše) máte zahrnuty v ceně zájezdu!

Cena nezahrnuje

  • zpáteční letenku v ceně od cca 28.000 Kč (včetně tax)
  • vstupní víza do Laosu (cca 30 USD) a Kambodže (cca 30 - 35 USD)
  • vstupné do ostatních památkových objektů a muzeí
  • fakultativní aktivity