Jak chutná Apulie? Jdeme na to! Zkusíte vyhlášený křupavý chléb z Altamury. Romantické Alberobello vás dostane. Zjistíte vše o výrobě pravé mozzarelly. Zamíříte do filmovými záběry proslulé Matery. Prozkoumáte skrytá zákoutí přístavního Bari. Okoštujete skvělá vína a naučíte se vařit po italsku. Nechte se vtáhnout jihem Itálie – nalaďte své smysly a objevte Apulii!
Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.
V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.
Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.
Cestovní pojištění: Srovnání pojištění
Stravování: snídaně
snídaně formou bufetu
v průběhu dne bude dostatek času na občerstvení
Ubytování: hotel ***
3* hotel v Bari
Program zájezdu
1. den: Přímý let z Prahy do Bari, přesun na ubytování a dle časových možností bude případně možná krátká procházka městem.
Po příletu do Bari se přemístíme do hotelu, kde se ubytujeme a odpočineme si. Pokud nám to letový řád dovolí, vydáme se na krátkou společnou procházku městem.
2. den: Dnes se vypravíme do nedaleké Altamury. Projdeme se historickým centrem a zaposloucháme se do příběhu Altamurského člověka. Navštívíme pekárnu a okusíme vyhlášený křupavý chléb. Pak vyrazíme do filmaři oblíbené Matery, která nás nadchne půvabnými domky a jeskyněmi.
Dnešní dopoledne věnujeme prohlídce malebného města Altamura. Svůj název dostalo podle vysokých hradeb, které kolem něj nechal postavit císař Fridrich II.
Historické centrum a romantická atmosféra není jediným důvodem k návštěvě. Poblíž města, ve vápencové jeskyni byl nalezen zvápenatělý, 400 tisíc let starý Altamurský člověk .
Město je také proslulé neobyčejně křupavým chlebem , který jako jediný v Evropě získal označení D.O.P. (denominazione di origine protetta), které označuje chráněný původ a které jinak získávají například vyhlášená italská vína.
Navštívíme místní pekárnu , kde se dozvíme nejednu zajímavost o výrobě zdejší pekařské speciality, jejímž základem je mouka z tvrdé pšenice. Celým programem nás bude provázet ředitel pekárny a s radostí nám odpoví na všechny dotazy. A na závěr si samozřejmě nenecháme ujít ochutnávku vyhlášené čerstvě upečené pochoutky .
Po prohlídce se vydáme do místa označovaného jako „město hanby“ Matera. Matera se skládá ze čtvrtí Sasso Caveoso a Sasso Barisano. Tyto čtvrtě dohromady tvoří Sassi di Matera neboli Kameny Matery – jedno z nejdéle trvale obydlených míst na světě.
Jedná se o unikátní systém malých domků a jeskyní vytvořených zdejšími obyvateli napříč staletími. O tom, že se město těší velké oblibě filmařů, se přesvědčíme sami. Při procházce spletí kouzelných uliček se necháme unášet místní atmosférou.
K večeru se vrátíme zpět na hotel v Bari.
3. den: Čeká nás okruh přes městečko Alberobello do oblasti kolem Putignana. V Alberobellu budeme moci obdivovat proslulé domečky trulli i místní architekturu. Nedaleko města Putignano pak navštívíme bio farmu s výrobou mozzarelly.
Dnes si prohlédneme Alberobello (UNESCO) – město s velmi unikátní architekturou, která je v jeho centru zastoupena bílými kruhovými domy postavenými z kamene bez použití malby – jde o tzv. trulli. V současnosti domy slouží nejen k bydlení, ale také coby obchody se suvenýry.
Projdeme se různými čtvrtěmi Alberobella a navštívíme náměstí Piazza del Popolo , kde stojí palác, který je současným sídlem radnice. Naproti němu je Casa d’Amore – Dům lásky . Žádné záhady v jeho funkci ovšem nehledejte, pojmenován byl jednoduše podle svého majitele Francesca d’Amore.
Po příjemné procházce úchvatným městečkem se přemístíme do oblasti poblíž Putignana, kde se nachází bio farma Querceta , která byla založena v roce 1980.
Zde budeme moci zhlédnout krok po kroku tradiční výrobu mozzarelly a výsledek této práce na konci exkurze ochutnáme. Samozřejmě budeme mít možnost si zakoupit a odvézt výborné produkty (chléb, sýry, víno, uzeniny aj.) z místního malého obchůdku.
K večeru se přesuneme zpět do hotelu.
4. den: Po vydatné snídani vyrazíme prozkoumat Bari. Přístavní město nás okouzlí křivolakými uličkami a románskou katedrálou San Sabino. A to není vše. Připraveni na gastro zážitek? Kurz vaření s pravou italskou babičkou „nonou“ a degustace vín na závěr budou skvělým rozloučením s úchvatnou Apulií.
Po snídani si dopřejeme procházku po Bari . Jedná se o druhé největší město jižní části Itálie. Staré město nabízí krásná zákoutí s křivolatými uličkami, románskými kostely, schodišti, městskými hradbami a nedalekým přístavištěm.
V centru se nachází katedrála San Sabino se vzácnými románskými ornamenty. Severněji pak najdeme baziliku San Nicola s ostatky Bony Sforzy , která byla vdaná za polského krále Zikmunda I. Bazilika je také poutním místem díky ostatkům sv. Mikuláše z Bari , který je patronem námořníků, zajatců dětí a žáků.
Plni nových zážitků se vydáme za dalším – vaření vlastního oběda po italsku . A příjemnější bude ještě o to, že se při něm potkáme s autentickou italskou babičkou, která nám předvede kouzlo italské kuchyně .
Naše chuťové pohárky budou plesat blahem, jelikož si uvaříme tradiční puglijské orecchiette . Těstoviny, které lze připravit na mnoho způsobů. Oběd nás skvěle zasytí a vzpomínky a zkušenosti si odvezeme s sebou.
Den zakončíme ochutnávkou úžasných italských vín ve vinárně. Apulie byla v minulosti známá spíše pro svou kvantitu než kvalitu vín. To se v posledních letech změnilo a v oblasti Apulie vznikly malé rodinné vinárny , které šly proti proudu a vyrábí kvalitní italská vína . A my jednu takovou vinárnu navštívíme. Na zdraví!
5. den: Odlet zpět do Prahy.