Pohodový týden na Islandu


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Krásy přírody

Island, ostrov ležící mezi Evropou a Amerikou, který sám o sobě je jedinečným světem, jaký jinde nenajdete. Země ohně a ledu, horké lávy staré tisíce nebo jen několik let, dechberoucích vodopádů, aktivních gejzírů, barvami hýřících hor a bublajících solfatarů, syčících fumarol, rozsáhlých bílých ledovců, vyhaslých či zaplavených kráterů a jezer. Ale také ostrov, kde vznikl nejstarší parlament na světě, kde si dnešní žáci mohou číst i v těch nejstarších spisech, ostrov, se zcela svébytnou kulturou a nelehkou historií. Země, která přešla ze středověku rovnou do věku atomu. Ostrov, který vás uchvátí svou magickou klidnou atmosférou, ostrov, na který se budete chtít znovu vrátit.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy/Vídně do KEFLAVÍKU, přílet v nočních hodinách, přejezd na ubytování.
2. den: Návštěva geoparku na poloostrově REYKJANES (UNESCO), fumaroly a solfatary u města Krysuvík, zastávka u jezera, horký pramen GUNNUHVER a krátká túra (cca 2 hod.) k nedalekému majáku a útesům na pobřeží, most mezi dvěma kontinenty - vystupující puklina mezi zemskými deskami. Prohlídka REYKJAVÍKU - Perlan - vodárna nad městem, místo s výhledem na celý Reykjavík, katedrála HALLGRIMSKIRKJA s prvky čedičových sloupů, hlavní třída Laugavegur, vila Hofdi - místo prvního setkání Gorbačova a Reagana, budova opery Harpa - nejnovější architektonický klenot města, přístav - možnost výletu lodí s pozorováním velryb (cca 90 €).
3. den: Pěší túra kolem nejvyššího islandského vodopádu GLYMUR (cca 3-5 hod., dle zvolené varianty), pokračování k vodopádu HRAUNFOSSAR, kde zpod mohutného lávového pole záhadně vytéká ledovcová řeka HVÍTÁ , procházka k vodopádu BARNAFOSS (cca 1 hod.), zastávka u 100°C horkého pramene DEILDARTUNGUHVER.
4. den: Výlet po jižním pobřeží pod sopkou HEKLA až po oblast pod sopkou EYJAFJALLAJOKULL , zastávka u vodopádu SELJALANDFOSS, za jehož padající vodní stěnou můžete procházet, malá procházka k vedlejšímu vodopádu schovanému ve skalní rozsedlině, návštěva skanzenu ve SKOGARU , vodopád SKOGAFOSS, jeden z nejhezčích vodopádů na Islandu a kratší túra kolem kaskád na řece Skóga. Procházka po černé pláži DYRHOLAEY , návrat na ubytování.
5. den: LANDMANALAUGAR - DUHOVÉ HORY - vulkanická oblast NP FJALLABAK ležící severně od ledovce MÝRDALSJOKULL , celodenní výlet do barevných obsidiánových a ryolitových hor s množstvím teplých i studených pramenů a s možností koupání v této úchvatné geotermální oblasti, okolní vrcholy hýří barvami, neuvěřitelná paleta barev je pastvou pro oči a rájem pro fotografy, ale hlavně jedinečným zážitkem. Pěší turistika v okolí střediska (cca 4,5 hod.), návrat na ubytování.
6. den: Výlet lodí k OSTROVŮM ZÁPADNÍCH MUŽŮ (cca 35 €), návštěva jediného obydleného ostrova HEIMAEY , výstup na stále aktivní, jen lehce dřímající sopku ELDFELD, která v roce 1973 málem pohřbila životně důležitý přístav, rozhledy na celé souostroví, procházka kolem ptačích kolonií.
7. den: Výlet na nejnavštěvovanější místa Islandu - THINGVELLIR - posvátné místo prvního parlamentu na světě, místo, kde můžete vidět, jak se od sebe odsunuje euroasijská a americká zemská deska (2-3 hod.). GEYSIR - otec všech gejzírů a jeho mladší kolega STROKKUR, který chrlí každých pár minut horký vodní sloupec do výšky až 20 m. GULLFOSS - snad nejkrásnější vodopád Islandu (procházka kolem vodopádu cca 1,5 hod), zastávka ve SKÁLHOLTU , místě starého biskupství, náboženském a kulturním centru Islandu v minulosti. V podvečerních hodinách návštěva vyhlášených geotermálních lázní MODRÁ LAGUNA postavených uprostřed lávového pole a zásobovaných modravou vodou z nedaleké geotermální elektrárny.
8. den: Přejezd na letiště a odlet zpět do Prahy nebo Vídně.

červen 2024

23.06. - 30.06.24 neděle - neděle
polopenze letecky
65 990 Kč
cena za 8 dní (7 nocí)

srpen 2024

25.08. - 01.09.24 neděle - neděle
polopenze letecky
65 990 Kč
cena za 8 dní (7 nocí)

Cena zahrnuje

  • letenku vč. letištních tax a poplatků
  • 7x nocleh ve ***hotelu
  • 7x snídani, 6x večeři (večeře ve vedlejším stravovacím zařízení vzdáleném cca 900 m)
  • transfery z /na letiště
  • místní dopravu dle programu
  • vedoucí zájezdu

Cena nezahrnuje

  • cena nezahrnuje vstupy a lodní výlety cca 150 Euro

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna do 65 000 Kč (příplatek: 1110 Kč)
  • vstup do Modré laguny - nutná rezervace předem v CK hned při přihlášení (příplatek: 2300 Kč)
  • vstup do Modré laguny děti 2-13 let - nutná rezervace předem v CK hned při přihlášení (příplatek: 200 Kč)
  • 1/1 pokoj (povinný) - na vyžádání v CK, omezený počet, již nelze v prvním termínu (příplatek: 17500 Kč)