Irsko - Tři prsty jihozápadního Irska pěšky - hostel


  • ubytování: hostelubytování: hostel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Aktivní dovolená

Vydejte se s námi do jihozápadní části Irska oblasti Cork a Kerry. Beara nás přivítá svým příjemným klimatem, jsme kousek od golfského proudu, kde cestu lemují nádherné vykvetlé fuchsie či hortenzie, kde spodní patra lesů připomínají dobu pravěkou a spolu s nádhernými výhledy na moře bičující irské pobřeží nám celkově umocní zdejší krajinu. Jako krajina z "Pána prstenů" jeví se mohutná hradba horského hřebenu, jehož četné vrcholy halí se do mraků a doliny pokrývá nízko ležící mlha. Krajina, jež nás nenechá na pochybách, že duch starých Keltů stále dřímá v nitru hor - to je Iveragh (Kerry), největší z poloostrovů jihozápadu. Na Dinglu si připomeneme dobu raného křesťanství, k prvním misionářům v čele se Sv. Brandonem "objevitelem", který se zde narodil a dle legendy v 5. století doplul až do Ameriky. Na pár dní se staneme jeho následovníky a prozkoumáme jeho rodný kraj. Krajina, ve které konfrontuje keltská kultura a tradice s kulturou křesťanskou. Za příznivého počasí nás fakultativní lodní výlet zavede na Skellig Islands, jedno z nejnádhernějších duchovních míst Evropy. Vydejte se s námi do věčně zelené země, za pasoucími se stády oveček, dobrosrdečnými lidmi a dobrým pivem, do míst, kde možná na konci duhy najdeme pověstný poklad.

Poznámka: Při nedostatečné naplněnosti bude mít zájezd společnou dopravu s cyklovariantou zájezdu, která je koncipovaná tak, že si obě skupiny nebudou navzájem překážet.

Stravování: snídaně

7x kontinentální snídaně. Možnost přikoupení českých večeří.

Ubytování: hostel

7x nocleh v hostelu ve vícelůžkových pokojích, 1x transferový hostel.

Program zájezdu

1. den: brzy ráno odjezd z ČR přejezd přes Německo, Belgii a Francii. Nočním trajektem do Anglie.
2. den: příjezd do přístavního města PEMBROKE, odkud vyplujeme do hlavního města Irska - DUBLIN. Odpolední prohlídka centra města: Grafton Street, O‘Conell Street, Trinity College, kolem řeky Liffey k Halfpenny Bridge, posezení v typické dublinské hospůdce ve čtvrti TEMPLE BAR. Odjezd na ubytování ve večerních hodinách. Nocleh u Dublinu.
3. den: ráno odjezd ke CORKU. Dále přejezd do království "irských hor", k jezeru GOUGANE BARRA s poutním kostelíkem a hospůdkou. Procházka kolem jezera k vyhlídkovému bodu nad jezerem. Zpět do vesničky MACROOM. Noční příjezd na ubytování v hrabství KERRY v okolí Killarney.
4. den: snídaně, přejezd do známého GAP OF DUNLOE. Dech beroucí průsmyk byl formován ledovci před dvěma miliony let. Vzhůru soutěskou a pěší túra v národním parku KILLARNEY pod štíty nejvyššího irského pohoří Macgilly Cuddy’s Reeks. Přes BLACK VALLEY a CUMMEENDUFF GLEN. Podél řeky Cummeenduff River, cíl u jezera LOCH ACOOSE (22 km, převýšení 450 m). Zpět na ubytování.
5. den: snídaně, pěší túra na západě poloostrova IVERAGH. Kolem poloostrova vede Ring of Kerry, která patří k nejznámějším atrakcím Irska. Vyjdeme u řeky Inny nedaleko DROMOD. Po Kerry Way k jezeru LOUGH CURRANE a dále kolem Eagles Hill do hezké vesnice CAHERDANIEL s relaxem na plážích DARRYNAME BAY (20 km). Zpět na ubytování.
6. den: snídaně, busem na západ poloostrova IVERAGH. Za příznivého počasí fakultativní lodní výlet na 13 km vzdálené SKELLIG ISLANDS, trvá celkem cca 4,5 hodiny. Na ostrově máme asi 2,5 hod. času k prozkoumávání. SKELLIG MICHAEL je jedním z nejnádhernějších duchovních míst v Evropě (na seznamu UNESCO). Schodiště o více než 500 stupních, stáří přes 1 000 let, nás vede k mnišskému osídlení s kupolovitými kamennými obydlími, pozůstatky kostela, hřbitovem, oratoří, kamennými kříži, svatými prameny. Přejezd na ostrov VALENTIA. Procházka k dramatickým útesům BRAY HEAD na západě ostrova. Zpět na ubytování.
7. den: snídaně, odjezd na jih na poloostrov BEARA s krásnými vyhlídkami na oceán i horské scenérie. Bouřící moře se zakusuje do pevniny četnými zátokami, na skalnatých útesech se pasou stáda oveček. Z východiště v ARDGROOM jdeme po části Beara Way. Míjíme 5,3 m vysoký stojící kámen s ogamským nápisem BALLYCROVANE OGHAM STONE. Za vesničkou EYERIES, se vzdálíme pobřeží a pokračujeme k jihozápadu. Cíl v ALLIHIES s pozůstatky těžních jam (26 km, převýšení 350 m). Zpět na ubytování.
8. den: snídaně, odjezd na jeden z nejmagičtějších poloostrovů v Irsku - DINGLE se stejnojmenným přístavním městečkem. Místo, kde se keltská kultura a tradice střetávají s raným křesťanstvím a to celé v hávu podmanivé irské přírody. Z parkoviště pod horou MT. BRANDON po cestě poutníků a dále po COSAN NA NAOMH, cestě svatých. Ruiny kostelíků, kamenné kříže, pevnosti. U Murreagh kolem světoznámé GALLARUS ORATORY. Cíl na jižním pobřeží poloostrova ve VENTRY (22 km, převýšení 500 m). Zpět na ubytování.
9. den: snídaně, turistika v okolí jezera LOCH MUCKROSS, které je součástí NP KILLARNEY s možností návštěvy hradu ROSS CASTLE, opatství MUCKROSS ABBEY. Lodní výlet (přejezd cca 10 minut) na ostrov INNISFALLEN s ruinami stejnojmenného opatství z 12. století. Pokračování v trase k vodopádu TORC WATERFALL, pro zájemce výstup na vyhlídkový kopec TORC MOUNTAIN (535 m n. m.). Alternativy 20-24 km, převýšení 500 m. Zpět na ubytování.
10. den: odjezd na odpolední trajekt do Francie. Nocleh v kajutě (plavba 17-20 hodin).
11. - 12. den: připlutí do Francie a pokračování v cestě přes Německo do ČR. Příjezd v dopoledních hodinách.