Gruzie - země zaslíbená


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Tbilisi • Mstkheta • Ananuri • Kazbegi • Gori • Uplistsikhe • Batumi • Bodbe • Signagi • Velistsikhe

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: vzhledem k příletu do Tbilisi v časných ranních hodinách mají účastníci zájezdu zajištěny hotelové pokoje pro pohodlný odpočinek a hygienu. Jelikož jde o dobu kratší než běžný nocleh, není toto ubytování uvedeno v ceníku v celkovém počtu nocí, ale jako samostatná služba zahrnutá v základní ceně zájezdu.

Min. počet účastníků: 15.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do Tbilisi.
2. den: po příletu (zpravidla brzy ráno) transfer do hotelu, ubytování a odpočinek. Po pozdější snídani bude první zastávkou prohlídka bývalého hlavního města Gruzie - Mstkheta (UNESCO). Uvidíte klášter Jvari a velkolepou katedrálu gruzínské ortodoxní církve Svetitsk-hoveli, kde uchovávají cennou relikvii - útržek Kristova pláště. Návrat do Tbilisi a večeře v místní restauraci s představením gruzínského folklóru. Nocleh.
3. den: snídaně. Dopoledne prohlídka Tbilisi - okouzlující hlavní město Gruzie s fascinující historií, kde jsou všechna zajímavá místa velmi blízko u sebe. Prohlídku starého města začnete u Metekhi - kostela gruzínských králů z 12. st.- a pokračovat budete u katedrály Sioni z 5. st. zasvěcené Panně Marii a baziliky Ančischati ze 6. st. Dále uvidíte synagogu, četné paláce a nádherné lázeňské domy ze 17. st. ve čtvrti sirných lázní, které byly po staletí oblíbeným místem i takových hostů, jako byl Puškin, Tolstoj aj. Po procházce ve spleti uliček s obchůdky se ocitnete na náměstí Svobody a navštívíte Národní muzeum. Po prohlídce města bude následovat oběd a osobní volno. Nocleh.
4. den: snídaně. Dnešní výlet do Kazbegi začnete přejezdem průsmyku Jvari (2 395 m. n. m.), který je obklopen horskými velikány. Zažijete ohromující jízdu po staré vojenské cestě, která vás přivede nejdříve k pevnosti Ananuri a dále podél řeky Aragvi. V případě příznivého počasí zahlédnete jeden z nejvyšších ledovců Kavkazu - Mt. Kazbegi (5 047 m. n. m.). Cestou můžete ochutnat vynikající minerální vodu vyvěrající ze skal. Fakultativně možnost výjezdu autem z Kazbegi přes krásné údolí a lesy ke kostelu Nejsvětější Trojice v Gergeti , který se nachází v nadmořské výšce 2 170 m. Návrat do Tbilisi. Večeře a nocleh.
5. den: po snídani výlet do města Gori , kde se v r. 1879 narodil Stalin. Navštívíte muzeum, které mapuje jeho život od skromných začátků až do jeho smrti. Kousek odtud uvidíte naprosto unikátní jeskynní město Uplistsikhe , kudy procházela Hedvábná cesta. Celé město je komplexem kamenných ulic, domů, tajuplných tunelů, vodních nádrží a trhů, ale je tu i nejstarší divadlo v Gruzii. Odjezd do Batumi . Zde prozkoumáte bohatou a pestrou historii města s působivým výhledem na Černé moře. Večeře a nocleh.
6. den: snídaně. Volný den, který můžete strávit lenošením na břehu Černého moře. Možnost individuální návštěvy Etnografického muzea nebo botanické zahrady. Večeře a nocleh.
7. den: snídaně. Výlet do Prometheovy jeskyně , která je bohatá na stalaktity, stalagmity, zkamenělé vodopády, jeskynní perly, podzemní řeky, jezera. Po prohlídce delší přejezd do Tbilisi. Večeře a nocleh.
8. den: po snídani se vydáte do regionu Kakheti , který je proslulý pěstováním vinné révy a nejlepšího vína. Bohatá půda, spalující slunce a těžká práce nechaly vzniknout kolem 500 variací vína. Zdejší kraj je symbolem gruzínské pohostinnosti, přátelství, tolerance a klíčem k dlouhověkosti. Navštívíte klášter Bodbe s hrobkou sv. Niny. Užijete si dechberoucí pohledy na zdejší krajinu a zažijete nezvyklé charisma královského města Signagi . Procházka úzkými uličkami městečka, ležícího na horské terase s neobyčejným výhledem do Alazanského údolí. Pokračovat budete do Tsinandali , kde můžete navštívit muzeum z 19. století, které vlastní člen gruzínské královské rodiny a kde lze projít v krásné zahradě. Na závěr dne zastávka ve Velistsikhe , kde navštívíte rodinné vinařství, které nabízí velkou příležitost pro milovníky historie a vína. Ochutnávka vína, které je vyrobeno nejstarší metodou na světě, vč. oběda. Návrat do hotelu a nocleh.
9. den: transfer na letiště (zpravidla brzy ráno) a odlet do Prahy.