Languedoc a Roussillon


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: bez stravystrava: bez stravy
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Památky a umění

Země moře, hor a katarských hradů

Historický kraj na pomezí Francie a Katalánska, kde se Pyreneje setkávají se Středozemním mořem, památky UNESCO, katarské hrady a historie albigenských, kouzelná příroda, nejkrásnější vesnice Francie, skvělé víno a středomořská kuchyně, slavný „žlutý horský vláček“ i technický zázrak Canal du Midi. Dovolená za poznáním, přírodou a gastronomií s koupáním ve Lví zátoce.

CK si vyhrazuje právo drobných přesunů programu vzhledem k počasí.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v odpoledních hodinách. Noční přejezd přes Německo do Francie.
2. den: Cesta údolím Rhôny, krajinou Languedocu , pozdrav moři, pobyt na populárních plážích La Grande-Motte. PALAVAS, katedrála z 11. st. u moře. Koupání a odpočinek ve Lví zátoce. Místní dopravou do MONTPELLIER, správní centrum kraje, katedrála St-Pierre, park Promenade de Peyrou s vodním pavilonkem, spleť starých uliček, velkolepá moderní čtvrť Antigone (dílo Richarda Boffila).
3. den: Předhůří Cévennes a Svatojakubská cesta a přírodní park Haut Languedoc: pohledy na pohoří Causses. Kaňon řeky Hérault a Ďáblův most - tisíc let starý kamenný most. Aragonitová jeskyně Clamouse, krásné přírodní scenérie. St-GUILHELM-le-DÉSERT, starobylé městečko na Svatojakubské cestě sevřené horami, románský klášter z 10. st., křivolaké uličky a průchody, možnost odpočinku u kávy nebo kratší výstup na zříceninu strážního hradu. Koupání v zálivu řeky Hérault u středověkého mostu Pont-du-Diable. LA COUVERTOIRADE, opevněné městečko templářů. Variantně celodenní koupání na plážích, návrat na ubytování.
4. den: Cesta podél Golfe du Lion (Lví zátoka) : dle počasí koupání na plážích u městečka SÈTE nebo variantně město BÉZIERS s pohnutou katarskou historií. Ústí Canal du Midi (UNESCO) do moře, katedrála St-Nazaire s krásnou sochařskou výzdobou. Procházka podél zdymadel kanálu du Midi. Cesta vinařským krajem Pezenas. NARBONNE , někdejší hlavní město této oblasti Galie, horreum - podzemní starověké sýpky z 1. st. př. Kr., jedinečný komplex katedrály St-Just et St-Pasteur a Arcibiskupského paláce s křížovou chodbou ze 14. st. Opatství Fontfroide, gotický kostel, vycházka do okolí. Ubytování, večer ochutnávka místních specialit a vín Fitou a Corbières.
5. den: PERPIGNAN, metropole vévodství Roussillon , palác mallorských králů, katedrála z oblázků a cihel. Cesta krajem Roussillon : turistika v malém skalním městě zemních pyramid. Opatství Saint-Michel-de-Cuxa (starý předrománský katalánský klášter z 9. st., křížová chodba se vzácnými hlavicemi sloupů), nákup klášterního vína. Pobřeží Côte Vermeille, zde Pyreneje padají do moře. COLLIOURE, kouzelné město Mattisových barev, královský hrad Château Royal a Vaubanova pevnost, úzké křivolaké uličky. Mys Rederis, výhledy na moře, městská pláž a možnost koupání (dle počasí, variantně ELNE, katedrála Ste Eulálie z 11.–15. st. s krásnou rajskou zahradou).
6. den: Fakultativně výlet do podhůří Pyrenejí za katarskými hrady: kraj Corbières (vinice, voňavé porosty garrigue) a turistika ke katarským hradům: Quéribus na skalním útesu. Romantický hrad Peyrepertuse, fantastický výhled, hrad a malebné vesnice. Anebo návrat na koupání (dle počasí) nebo variantně celodenní koupání na Port Barcarēs, návrat, fakult. francouzská večeře za příplatek.
7. den: Celodenní cesta do Pyrenejí : VILLEFRANCHE DE CONFLENT (UNESCO), horské městečko se ubránilo i Maurům, Vaubanova pevnost vysoko nad strží, indiv. turistika k pevnosti nebo jeskyním s prohlídkou anebo místním taxi k opatství Prieure de Serrabone pod horou Canigou (svatá hora Katalánců, 2.784 m), jedinečné přírodní scenérie, návštěva kláštera Saint-Martin-du-Canigou. Fakultativně cesta pověstným „žlutým vláčkem“ Le Petit Train Jaune z r. 1910, úzkokolejka vede roklemi, viadukty až do pohoří Cerdagne, ráj pro fotografy, jedinečný zážitek, úchvatné výhledy, turistika horským údolím (nebo relax v horské osadě) a návštěva termálních lázní v horách a koupání. Večer městečko VILLEFRANCHE , katedrála a uličky katalánského rázu, možnost večeře nebo sklenka růžového či pastisu na rozloučenou. Odjezd večer.
8. den: Návrat do Prahy odpoledne.

nebyly nalezeny žádné termíny

Slevy

  • sleva pro 3. osobu na přistýlce (palanda) - pouze pro rodiny / společně přihlášené trojice (sleva: -1500 Kč)

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem
  • průvodce
  • 5x ubytování v hotelu (2lůžkové pokoje)

Cena nezahrnuje

  • pobytovou taxu, fakult. výlety a služby, místní dopravu a vstupy

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 280 Kč)
  • 1/1 pokoj - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 4900 Kč)
  • 5x snídaně (příplatek: 1000 Kč)
  • 1x večeře (příplatek: 650 Kč)
  • fakultativní výlet 6. den (uskuteční se od 15 os.) (příplatek: 800 Kč)