Severská království


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Oslo • Göteborg • Mölndal • Kodaň • Lund • NP Store Mosse • Jönköping • Stockholm

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Min. počet účastníků: 25.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do Osla. Transfer do hotelu, nocleh (2 noci).
2. den: po snídani se blíže seznámíte s malebným hlavním městem Norského království. Oslo , to je Edvard Munch, Henrik Ibsen či Vikingové. Projdete se po pěší zóně a prohlédnete si historické budovy - katedrálu, parlament, národní divadlo, knihovnu a na jejím konci Královský palác. Ve Vigeland parku se projdete mezi více než 200 sochami z bronzu, žuly či železa. Vytvořil je vynikající sochař Gustav Vigeland a představují jeho celoživotní dílo. Dále navštívíte poloostrov muzeí Bygdoy . Zajímá vás, jak ve skutečnosti vypadala vikingská plavidla? Díky expozicím Vikingského muzea se podíváte na 1100 let stará plavidla zcela zblízka. Na ostrově si lze prohlédnout i polární loď Fram , nejsilnější loď na světě, která doplula k jižnímu i severnímu pólu. Před odjezdem na ubytování si vychutnáte atmosféru města u Oslofjordu . Návrat na ubytování, večeře a nocleh.
3. den: po snídani se po mostě přes fjord Iddefjorden dostanete do druhého největšího švédského města Göteborgu . Zamíříte na náměstí Gustav Adolfs Torg, projdete se podél kanálu Stora Hamn a radnice Radhuset až ke katedrále Domkyrkan. Krátká zastávka v „Údolí mlýnů", ve městě Mölndal , jehož mlýny poháněla voda úzkých a dlouhých vodopádů. Nocleh.
4. den: snídaně. Krátký trajekt (cca 15 min.) z Helsingborgu do Helsingoru a foto zastávka u hradu Kronborg , do kterého anglický dramatik Shakespeare umístil děj Hamleta. Následuje prohlídka nejkrásnějšího dánského zámku - Frederiksborg Slot . Je postaven ve stylu holandské renesance na třech ostrovech jezera Slots. Příjezd do hlavního města Dánska. Pěší prohlídku Kodaně začnete u radnice, projdete se po pěší zóně Stroget k paláci Christianborg, cestou uvidíte také katedrálu a univerzitu. Poté si odpočinete při plavbě loďkou z idylického přístavu Nyhavn (žil zde Hans Christian Andersen) po městských kanálech kolem dalších významných památek Kodaně až k symbolu města - Malé mořské víle a zpět. Nocleh (2 noci).
5. den: snídaně. S historií Dánska se seznámíte během cesty po největším dánském ostrově Sj a lland . Nejprve navštívíte starodávné město Roskilde , kde se nachází katedrála s hroby 37 králů a muzeum Vikingů. Návrat do Kodaně a dokončení prohlídky. Projdete se nádvořím paláce Christianborg a budete pěšky pokračovat k dalšímu zámku – Amalienborgu a k Mramorovému kostelu, a dojdete k pevnosti Kastelet a do přístavu s Malou mořskou vílou . Nocleh.
6. den: snídaně. Do Švédska tentokrát přejedete přes unikátní stavbu klenoucí se přes Oresundskou úžinu - most Oresundsbro (v kombinaci s tunelem a s umělým ostrovem měří 18 km). Průjezd skrz město Malmö , které je zajímavé svou moderní architekturou, se zastávkou u nejvyšší stavby Skandinávie - mrakodrapu „Turning torso" a přejezd do univerzitního města Lund , které kdysi bývalo sídlem biskupů. Dále budete pokračovat švédskou krajinou s jezery a zastavíte v národním parku Store Mosse , kde se můžete projít po dřevěných stezkách krásnou krajinou u jezera Kävsjön nebo jen pozorovat z vyhlídkové věže zdejší faunu a flóru. Prohlídka města Jönköping . Nocleh.
7. den: po snídani přejezd do Stockholmu , kde se vydáte do současného sídla švédské královské rodiny - paláce Drottningholm (UNESCO). Posléze vás čeká první část prohlídky největšího města Skandinávie a hlavního města Švédska, kde vám budou úzké uličky, muzea a impozantní paláce vyprávět svou historii. Např. uvidíte stockholmskou radnici, kde se každoročně udělují Nobelovy ceny. Ubytování a nocleh.
8. den: snídaně. Dokončení prohlídky Stockholmu, během které uvidíte Gamla Stan - staré historické centrum, jehož dominantou je Královský palác , katedrálu Domkyrkan, Stortorget, Tyska kyrkan. Poté přejedete na poloostrov Djurgarden, kde můžete navštívit Vasa muzeum , v nemž objevíte v původní velikosti zrekonstruovanou válečnou loď Vasa , která se v r. 1628 potopila pár minut po vyplutí. Transfer na letiště a odlet do Prahy.