Zámek Litomyšl a mystický hrad Svojanov


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

Zámek v Litomyšli, jehož fasády a štíty zdobí originální sgrafitová psaníčka, patří k nejkrásnějším renesančním stavbám střední Evropy. Kromě pozoruhodné architektury zaujme návštěvníky zámecké rodinné divadlo z roku 1797, které bylo v roce 2013 bylo zařazeno do mezinárodního projektu Evropská cesta historickými divadly (European Route of Historic Theatres). Projekt sdružuje historická divadla od Anglie po Balkán a od Švédska po Itálii. Další zajímavostí je zámecký pivovar, kde se narodil Bedřich Smetana. Nedaleko odtud, uprostřed hlubokých lesů nad romantickým údolí řeky Křetinky stojí hrad Svojanov, jeden z nejstarších hradů u nás a zároveň jediný, v jehož architektuře se mísí středověk s 19. stoletím. V minulosti tu bylo zazděno několik osob a dle mnohých svědků se tu objevují paranormální jevy. Ženy jménem Kateřina, které tu žily, byly prokleté. První byla zazděná za nevěru, druhá zešílela, na třetí spadlo dřevěné lešení. V jednom z pokojů visí portrét Slepé stařeny, která měla původně otevřené oči, které roku 2009 z ničeho nic zavřela.

Program: Dopoledne příjezd do Litomyšle. Prohlídka zámku a jeho dvanácti nejkrásnějších pokojů z přelomu 18. – 19. století a divadla, kde probíhal až do poloviny 19. století bohatý divadelní život. Členové hraběcí rodiny a její přátelé tady hráli pro potěšení své i publika z města oblíbené konverzační komedie. Divadlo se dodnes zachovalo včetně jevištní mašinérie a osvětlovací techniky. Cenný je jedinečný soubor dekorací Josefa Platzera, císařského divadelního malíře, autora dekorací pražského Nostitzova (Stavovského) divadla (1783) a vídeňského dvorního divadla.Navštívit můžete prostory bývalého zámeckého pivovaru, kde je zřízena expozice připomínající dobu Smetanova dětství. Projdeme se do Klášterní zahrady, která vždy sloužila jako užitková a okrasná. Je tu krásný výhled po okolí, altán, bazén z mlhovištěm a sochy Olbrama Zoubka. Následovat bude společná procházka na Smetanovo náměstí s pěkným podloubím. Individuální volno. Odpoledne odjezd na hrad Svojanov. V empírovém paláci si prohlédnete expozici života na hradě v 2 polovině 19. století a historii hradu. Dále uvidíte gotickou sloupovou síň, kuchyni, spižírnu a soukromý byt posledních majitelů. V empírových pokojích jsou dochovány nástropní malby. Projdete tajemným gotickým sklepením s expozicí o pověsti hradu a se středověkou mučírnou, kde uvidíte skřipec, klec pro nepoctivé obchodníky a pouliční děvy, rumpál nebo pranýř. Rovněž navštívíte goticko – renesanční dům zbrojnošů s expozicí o životě hradní posádky z konce 15. století. Samotný areál hradu nabízí rozhlednu na břitové věží, vyhlídkové ochozy, anebo obnovenou gotickou zahradu. Odjezd do Prahy v podvečerních hodinách.

Doprava: autokarem

Nástup / Výstup: PRAHA – 6:00 HOD PROTI HLAVNÍMU VLAKOVÉMU NÁDRAŽÍ, PARKOVIŠTĚ U SKLENĚNÝCH KOPULÍ
PODĚBRADY 07:00 – ČERPACÍ STANICE OMV NA D11, 36 KM

ČASY ODJEZDŮ JSOU POUZE ORIENTAČNÍ. CESTOVNÍ KANCELÁŘ SI VYHRAZUJE PRÁVO NA ZMĚNY ČASŮ ODJEZDŮ.

Pro pořádání zájezdu je stanoven minimální počet účastníků na 32 osob, pokud ve smlouvě o zájezdu, nebo v potvrzení o zájezdu není uvedeno jinak. Vega Tour s.r.o. má právo zrušit zájezd do 7 dnů před nástupem na zájezd při nenaplnění požadovaného počtu účastníků.


Cena nezahrnuje

  • Vstupné do objektů ( Zámek Litomyšl 240 Kč, Smetanův byt 60 Kč, Hrad Svojanov okruh A+B 230 Kč)
  • Cestovní pojištění