Severní Čechy - známé i neznámé krásy Libereckého kraje ***


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

SYCHROV - KRÁSNÁ - PŘÍCHOVICE - SKLANÍ HRAD SLOUP - LINDAVA - JABLONNÉ V PODJEŠTĚDÍ - LIBVERDA - HEJNICE - FRÝDLANT - JEŠTĚD - LIBEREC - SVIJANY

Program zájezdu

1. den: Ráno odjezd z Brna (předpokládaný odjezd v 7 hodin) na zámek Sychrov , prohlídka novogotického zámku známého i z pohádek Zlatovláska, Nesmrtelná teta nebo Nejkrásnější hádanka. Odpoledne odjezd k Jablonci nad Nisou do obce Krásná , kde navštívíme Kittelovo muzeum s expozicí lidového léčitelství a seznámíme se s prací a životem tohoto lékaře a léčitele, který se podle pověstí upsal čertu. Přejezd do podhorské vesničky Příchovice spojené se jménem největšího Čecha, Járy Cimrmana. Krátkou procházkou dojdeme k rozhledně Maják J.Cimrmana, nejmladší dřevěné rozhledně Jizerských hor. V budově před rozhlednou se nachází Muzeum Cimrmanovy doby, kde je umístěna expozice o Cimrmanovi a značná část exponátů z jeho pozůstalosti, které byly dříve uloženy v depozitářích divadla Járy Cimrmana. Večer odjezd na ubytování v Liberci.
2. den: Po snídani odjedeme do západní části Libereckého kraje a navštívíme Skalní hrad Sloup s tajemným labyrintem chodeb a místností vytesaných ve skále. Převážnou část prohlídkového areálu představují bývalé poustevny, skalní kostel, ambit, kaple, terasy a další objekty, které zde byly uměle vytvořeny v době baroka. Z horních partií hradu je pěkný výhled do okolí i na panorama Lužických hor. Po prohlídce přejedeme do Lindavy do sklárny AJETO, kde navštívíme sklářskou huť a své zážitky můžeme vstřebat u příjemného občerstvení či oběda ve stylové Sklářské krčmě nacházející se přímo v areálu sklárny. Po poledni přejedeme do města Jablonné v Podještědí s dominikánským klášterem, jedná se o barokní stavbu s hodnotnou poutní bazilikou sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Byl založen již ve 13. stol. Zdislavou z Lemberka, svatořečenou papežem Janem Pavlem II. v roce 1995. Pod bazilikou se nacházejí katakomby, ve kterých se nachází i krypta sv. Zdislavy. Po prohlídce kláštera se vrátíme do Liberce a volný čas můžete věnovat procházkám nebo pobytu v Centru Babylon (návštěva na 2-3 hodiny) s širokými možnostmi aktivního vyžití - Aquapark, IQpark, Lunapark aj.
3. den: Po snídani odjedeme do nejsevernějšího výběžku Liberecka. Nejdříve zavítáme do lázní Libverda s kolonádou a léčivým pramenem nazvaným Boží voda a klasicistním zámečkem. Poté přejedeme k blízkému františkánskému klášteru v Hejnicích , který je významnou památkou a známým poutním místem. Okolo poledne navštívíme atraktivní výletní restauraci Obří sud v dřevěné budově ve tvaru sudu o průměru cca 11 m a budeme mít čas na oběd či občerstvení. Odpoledne již budeme věnovat návštěvě města Frýdlant s městskou památkovou zónou a pseudorenesanční radnicí. Městu dominuje komplex skládající se ze středověkého hradu a renesančního zámku stojící na mohutné čedičové skále nad řekou Smědá. Patří k nejvýznamnějším památkovým celkům v Česku a byl pro turisty zpřístupněn již roku 1801, čímž se stal prvním hradním muzeem ve střední Evropě. Kromě obvyklých sbírek zámeckého nábytku a vybavení je součástí expozice také sbírka zbraní a dýmek a zámecká obrazárna. Nejznámějším majitelem frýdlantského panství byl Albrecht z Valdštejna. Po návštěvě tohoto nádherného komplexu a odpočinku v centru města se vrátíme na ubytování.
4. den: Po snídani odjedeme k dominantě libereckého kraje Ještědu . Visutou lanovkou vyjedeme na vrchol a navštívíme budovu vysílače s horským hotelem a restaurací, která patří k ozdobám české architektury. Po krásných výhledech do okolí návrat zpět lanovkou na úpatí Ještědu. Odsud se přesuneme do Liberce , kde se budeme věnovat prohlídce centra města s novorenesanční radnicí. Odpoledne odjedeme do města Svijany , kde navštívíme jeden z našich nejznámějších pivovarů. Během exkurze se můžeme seznámit se zdejší výrobou piva i ochutnat svijanské nefiltrované pivo. Náležitě občerstveni se pak vydáme zpět do Brna (předpokládaný příjezd ve 20 hodin).

Cena zahrnuje

  • dopravu klimatizovaným autobusem
  • 3× ubytování v hotelu
  • 3× snídani
  • průvodcovské služby

Cena nezahrnuje

  • pojištění storna zájezdu ERV pojišťovny (doporučujeme připlatit)
  • jednolůžkový pokoj 1800 Kč
  • předpokládaná částka na vstupy 800 Kč
  • SLEVY
  • 3. osoba na přistýlce -400 Kč