Výprava do Weddellova moře


  • ubytování: loď / jachtaubytování: loď / jachta
    strava: plná penzestrava: plná penze
    doprava: vlastnídoprava: vlastní
    • Plavby

Expediční plavba na trase Ushuaia - Drakeův průliv - Weddellovo moře - Antarktický poloostrov - Jižní Shetlandské ostrovy - Drakeův průliv - Ushuaia.

Program je pouze orientační, může se lišit v závislosti na místních ledových podmínkách, počasí a možnostech míst na vylodění. O konečné podobě itineráře bude rozhodovat vedoucí expedice a kapitán lodi.

Stravování: plná penze

snídaně, obědy, večeře

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění, případně doprovodný program v destinaci před/po plavbě.

Ubytování: loď

Ushuaia

Třída: INSb Ice Class C
Délka: 84 metrů
Šířka: 15.5 metrů
Ponor: 5,5 metrů
Počet palub. 5
Tonáž: 2923 GRT
Postavena: 1970, kompletní přestavba
Kapacita: 84 osob max. (41 kabin)
Motory: 2 ALCO 1600hp každý motor
Rychlost: 14 uzlů max.; 12 uzlů plavba
Vlajka/Domovský přístav: Komorské strovy/ Toledo,Ohio, USA
Napětí v zásuvkách. 110 V, 60Hz

Plavidlo má 41 kabin s příslušenstvím, z toho 5 čtyřlůžkové apartmány, 39 dvoulůžkových kabin a 10 superior kabin. Dále na palubě najdete restauraci/přednáškovou místnost, knihovnu, obchod, pozorovací místnost s barem a mnoho míst na palubě vhodných pro pozorování. Ve výbavě je také 7 zodiaků.

Program zájezdu

1. den: V odpoledních hodinách nalodění na plavidlo Ushuaia, kde Vás přivítá expediční a odborný personál. Až se zabydlíte v kajutách, poplujete slavným Beagle Channel a malebným Mackinlay Pass.
2. den: Dnes proplujete Drakeovým průlivem, který byl pojmenován po slavném objeviteli - Siru Francisu Drakeovi, který zde proplul v roce 1578. Tento průliv také odděluje hranici Antarktické konvergence - biologické hranice, kde ledová polární voda klesá pod teplejší severní vodu. To vytváří bohatý zdroj potravy pro místní biodiverzitu. Drakeův průliv se také vyznačuje množstvím antarktických mořských ptáků. Lektoři Antarpply Expeditions zahájí program přednášek a budou na palubě k dispozici a nápomocni identifikovat mořské ptactvo. Budete moci navštívit kapitánský můstek a sledovat lodní důstojníky při navigaci, případně pozorovat odsud velryby. První ledovce a zasněžené vrcholy jsou signálem, že se blížíte k Jižním Shetlandám. Ty tvoří skupina 20 ostrovů a ostrůvků, které první spatřil kapitán William Smith v roce 1819. V případě příznivých podmínek v Drakeově průlivu zažijete již během třetího dne plavby první setkání s tučňáky a tuleni.
3. den: viz 2.den
4. den: Weddellovo moře je místem s velkými deskovými ledovci. V některých letech jsou zálivy Erebus a Terror a Weddellovo moře zaplněné ledem, nabízí tak napínavou plavbu ledem. Pokud si přivstanete, tak okolo 3:30 h zažijete východ slunce, který nikde jinde nezažijete. Obrovské deskové ledovce se oddělují z Larsenova, Ronneového a Filchnerova šelfového ledovce a spojují se s jednoletým a víceletým mořským ledem a vytvářejí tak plovoucí zvlněné panorama členité ledové krajiny. Celí bílí buřňáci sněžní většinou krouží nad ledovými kry, často následováni buřňáky černobílými. Obvyklý průchod na východní stranu Antarktického poloostrova se klikatí průlivem Antarctic Sound, který je 48 km (30 mil) dlouhý a 11-19 km (7-12 mil) široký a vede od severozápadu k jihovýchodu. Hope Bay a Argentinská stanice Esperanza leží na západní straně průlivu. Brown Bluff, výběžek poloostrova Tabarin, se nachází na jihu Hope Bay. Na obou místech bychom mohli přistát. Weddellovo moře představuje středisko populace tučňáků kroužkových na poloostrově. Ostrovy Devil, Paulet a již zmíněná místa by nám o tom měla poskytnout dostatečný důkaz. Množství tučňáků je dechberoucí. Někdy jsou k vidění na plujících ledových krách dospívající tučňáci císařští, ale není to v této oblasti pravidlem. Tento region také oplývá zvučnou historií badatelů. Nejbizarnějším z těchto příběhů se týká Švédské antarktické expedice v letech 1901-1903 pod vedením geologa Otto Nordenskjölda. Čtyři návštěvní místa odkazují na tuto expedici: Hope Bay, ostrov Paulet, ostrov Snow Hill, Cape Well-Met na ostrově Vega. Náš expediční tým se s vámi rád podělí o tento vzrušující příběh. Nordenskjöldova expedice byla první, která přezimovala na Antarktickém poloostrově. Jeho loď Antarctic po velením známého norského velrybářského kapitána Carla Antona Larsena uvízla v ledu a potopila se. Muži ale přežili na různých místech a dokonce dosáhli splnění podstatné části vědeckého výzkumu v oblasti.
5. den: viz 4.den
6. den: viz 4.den
7. den: Historie Antarktického poloostrova vám poskytne druh vzrušení, který je často spojený s dávnými badateli. Budete mít spoustu času na probádání úchvatné krajiny, která je tvořena sněhem, ledem, horami, vodními cesty a širokým spektrem živočichů. Kromě tučňáků kroužkových, oslích a uzdičkových a jiných mořských ptáků je možné spatřit zblízka lachtany Wedellové, krabožravé a leopardí a také kosatky a plejtváky. Poplujeme jedněmi z nejkrásnějších vodních cest: Gerlache Strait, Errera Channel a Neumayer Channel. Možná místa přistání zahrnují Paradise Bay, který je pravděpodobně nejpříhodněji nazvaným místem na světě díky úchvatným čelům ledovců a hor, dále ostrov Cuverville obklopený horskými a plovoucími ledovci, kde se nachází největší kolonie tučňáka oslího na poloostrově, a nakonec i Britské muzeum a poštu na Port Lockroy. Naše další objevování nás zavede na Jižních Shetlandské ostrovy. Skupinka vulkanických ostrovů je útočištěm pro mnoho živočichů. Obrovská hnízdiště tučňáků a tuleni vynořující se na mořský břeh vám poskytnou nezapomenutelné zážitky. Plavba úzkou částí do zaplavené kaldery ostrova Deception je vskutku ohromující stejně jako návštěva ostrova Half Moon ve tvaru půlměsíce s dechberoucím okolím, který je domovem pro tučňáka uzdičkového. Také bude příležitost navštívit tajemný Sloní ostrov. Příznivci Sira Ernesta Shackletona nepotřebují představovat tento historický, větrem bičovaný ostrov. V roce 1916 byl Shackleton nucen opustit 22 svých mužů poté, co uvázli na pobřeží, a vydal se s dalšími pěti v záchranném člunu na neuvěřitelně zoufalý záchranný pokus. To co následovalo je jeden z největších záchranných příběhů všech dob. Každého cestujícího uvede toto poutavé vyprávění plné dobrodružství do skutečně pozoruhodné části světa.
8. den: viz 7.den
9. den: viz 7. den
10. den: Dnes se vydáte na zpáteční cestu přes Drakeův průliv. Můžete se připojit k odborným lektorům a přírodovědcům na palubě, pozorovat mořské ptáky, velryby a užít si tak poslední z výkladů.
11. den: viz 10. den

Pořadatelem zájezdu je Antarpply Expeditions

Slevy

  • dítě do 16 let ZDARMA (s 2 dospělými v třílůžkové kabině Superior nebo Suite)

Cena zahrnuje

  • plavbu ve zvolené kabině na lodi Ushuaia
  • cena zahrnuje osobu ve dvoulůžkové kabině
  • celodenní stravování během plavby na lodi Ushuaia
  • káva a čaj dostupné během celé plavby
  • exkurze na pevninu a další aktivity na zodiacích
  • odborné přednášky lektory
  • přístavní taxy a servisní poplatky
  • rozsáhlý předodjezdový informační materiál
  • podrobný lodní deník po plavbě

Cena nezahrnuje

  • doprava do místa nalodění, ubytování před/po plavbě
  • transfery do přístavu
  • komplexní cestovní pojištění
  • osobní výdaje na palubě (nápoje, telekomunikační poplatky)
  • spropitné pro posádku