Srbsko - Na kole magickým pohořím Zlatibor a Zlatar


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Aktivní dovolená
    • Cyklistika

Poznejme ze sedla svého kola pestré, barevné a vstřícné Srbsko. Nechme se unést zeleným Srbskem, jehož jméno nám bude brzy znít mile. Poznáme velmi rozmanitá zákoutí největší části bývalé Jugoslávie. Srbsko nám nabídne plnou náruč příjemných tras pro horská i treková kola, pro závodníky i pohodáře. Cesty vinoucí se podél vodních toků, klikatící se rozkvetlými loukami a procházející hlubokými lesy, teprve čekající na houfy turistů, jsou tou pravou volbou pro romantiky na kolech. Zamíříme do národních parků, vystoupáme na nejvyšší srbské vrcholy, nad hlavami nám proletí supi, u historických klášterů se přeneseme o více jak 700 let zpět, odpočineme si u místních specialit a lahodného moku, v blízkosti vřící Bosny se budeme proplétat pančičovými smrky a až budeme stoupat úzkokolejkou, řekneme si s pocitem blaženosti, že "Život je zázrak". Vhodné pro treková i MTB kola.

Poznámka: Svozy platí jen pro pěší variantu.

Stravování: polopenze

polopenze.

Ubytování: hotel

6x nocleh v hotelu.

Program zájezdu

1. den: odpolední odjezd z ČR, noční přejezd přes Slovensko a Maďarsko do Srbska.
2. den: ranní příjezd do hotelu ve ZLATIBORU, ubytování dle možností hotelu. Po snídani a krátké relaxaci se seznámíme s městem ZLATIBOR a vyrazíme na kole na krátkou túru, vyjedeme k památníku GLAVUDŽA a okolo RIBNIČKA JEZERA se vrátíme zpět do hotelu (30 km).
3. den: na kole od hotelu se vydáme přes planiny Zlatiboru k dřevěnicím ukrytých ve vesničce JABLANICA, výjezd na kole nebo lanovkou na nejvyšší vrchol TORNIK (1496 m), dále přes malebnou vesničku STUBLO k ženskému klášteru DUBRAVA nad mohutným kaňonem řeky UVAC, návrat na kole zpět do hotelu (50-60 km).
4. den: projížďka historickou železniční úzkokolejkou po ŠARGANSKÉ OSMICI, která byla dobudována v roce 1925 a proslavena ve filmu Emira Kusturici "Život je zázrak", po výletu vyjedeme na kopec Mečavnik, kde slavný balkánský režisér nechal vystavět "první soukromé dřevěné městečko v Srbsku" DRVENGRAD. Na kolech přejedeme do národního parku TARA, přes sytě zelené louky vystoupáme do nitra NP za nádhernými horskými scenériemi, zajedeme se podívat na vyhlídku Banjskou stěnu s pohledy na jezero PERUČAC a hluboký kaňon řeky DRINY, která zde tvoří hranici s Bosnou a Hercegovinou, výlet zakončíme sjezdem ke klášteru RAČA ze 13. století skrytému uprostřed hor (40-50 km), autobusem návrat do hotelu.
5. den: celodenní výlet na kole nitrem nádherného "zeleného" pohoří ZLATAR, po makadamové cestě přes hlavní hřeben pohoří a přes zapomenuté a v horách ukryté vesničky sjedeme do údolí, kde navštívíme klášter MILEŠEVO z 13. století. Hlubokým údolím Mileševky se dostaneme až do cíle naší cesty městečka PRIJEPOLJE (50 km), autobusem zpět na ubytování.
6. den: dnes necháme kolo odpočívat a vydáme se pěšky k meandrům řeky UVAC. Ráno se přiblížíme autobusem k nástupu na pěší túru do pohoří ZLATAR, odkud vystoupáme k vyhlídce na kaňon řeky a hnízdiště supa bělohlavého. Z vyhlídky sestoupíme podél meandrů k nástupištím na lodě a vyrazíme na průzkumnou plavbu po řece UVAC s několika zastávkami u jeskyní a dalších vyhlídek. Autobusem návrat do hotelu. Pro cyklisty, kteří nechtějí nechat své kolo zahálet ani jeden den, je připraven okruh pohořím ZLATAR podél kláštera DUBNICA a UVAČKO JEZERA skrytém mezi vápencovými útesy.
7. den: dnes nás čeká celodenní cykloturistika v pohoří Zlatibor (60 km), po silničkách náhorní planiny projedeme ospalé horské vesničky, pro milovníky MTB možnost vystoupat k vrcholu ČIGOTA (1422 m), zastávka u vodopádu v GOSTIILJE, relaxace a občerstvení v horském koupališti BOŠKOVA VODA, na kole zpět do hotelu.
8. den: dopoledne autobusem návštěva SIROGOJNA se skanzenem zlatiborské vesnice, výbornou rakijí a věhlasnými zlatiborskými specialitami; prohlídka jeskyně STOPIČA PEČINA, menší sestra tureckého Pamukkale s říčkou Ponor tvořící přehrazené kaskádovité stupně; odpoledne opustíme Zlatibor a zamíříme na sever Srbska.
9. den: návrat přes Maďarsko a Slovensko do ČR.