Na cestě po Balkánu


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Bělehrad • Zlatibor • Višegrad • Sarajevo • Mostar • Trebinje • Kotor • Dubrovnik

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Min. počet účastníků: 15.

Program zájezdu

1. den: přílet do Bělehradu, ubytování, nocleh.
2. den: po snídani se vydáme na prohlídku Bělehradu , hlavního města, které je dobře známé svými různorodými architektonickými styly, historií a fantastickým výhledem na jeden z největších soutoků řek v celé Evropě. Začneme prohlídkou Jugoslávského muzea historie, pamětního komplexu věnovaného životu a činům Josipa Broza Tita, politického vůdce Jugoslávie. Poté se projdeme kolem stadionu FC Red Star, bývalého mistra Evropy a Světového poháru, a dále zamíříme do chrámu sv. Sávy, symbolu a patrona Bělehradu. Prohlédneme náměstí Slavija, kostel sv. Marka, srbský národní parlament a Bílý palác na Náměstí Republiky, které je nejvýznamnějším bodem Bělehradu a je obklopen místními kulturními institucemi, Národním divadlem a Národním muzeem. Dále se vydáme procházkou živou ulicí Knez Mihailo, hlavní pěší a nákupní zónou, a navštívíme pravoslavnou katedrálu, přímo naproti budově srbského patriarchátu. Na sklonku dne stihneme ještě vidět nejstarší tavernu ve městě, projít si park Kalemegdan a vidět pevnost Bělehrad. Návrat do hotelu, nocleh.
3. den: snídaně, ranní odjezd z Bělehradu a cesta směrem na západní Srbsko přes malebný Ovcar-Kablar Canyon , který se táhne nad meandry západní řeky Moravy. Pokračujeme k proslulému pohoří Zlatibor a do národního parku Tara , jehož krásy si můžeme vychutnat prostřednictvím autentického balkánského vlaku Sargan 8 Railway . Na počátku 20. století patřil k železnici z Bělehradu do Sarajeva. Cesta retro vlakem vás přivede zpět do minulosti a umožní vám vychutnat si horské scenérie a četné tunely a viadukty. Pokračujeme do etno-vesnice „Dřevěné město“ neboli Drvengradu, kterou postavil přední filmový režisér Emir Kusturica . V nerušeném tichu pohoří Mokra Gora si během večeře vychutnáte tradiční srbské jídlo a přenocujete v místním hotelu.
4. den: po snídani pokračuje naše cesta do Bosny a Hercegoviny , první zastávka nás zavede do Visegradu , kde Emir Kusturica využil své představivosti a kreativity k vybudování Andricgradu neboli „Kamenného města“. Je to kulturní centrum s řadou budov a zařízení postavených na břehu řeky Drina nedaleko slavného mostu (památka pod ochranou UNESCO). Most byl popsán v románu nositele Nobelovy ceny spisovatele Iva Andriče „Most na Drině“. Zde si můžeme objednat oběd v neobvyklé restauraci Zlatna moruna, jejíž interiér zdobí fresky známý umělce Biseniya Tereshchenka. Dále budeme pokračovat do Sarajeva, hlavního města Bosny a Hercegoviny, kde nahlédneme pod roušku všech hlavních památek: Budova Vijecnica neboli Sarajevská radnice dokončená v období rakousko-uherského, staré centrum města zvané Bashcharshiya, historické a kulturní centrum Sarajeva s autentickými obchody z Osmanské éry, pravoslavný kostel ze 16. století, mešita Gazi Husrev-bey, Sahatská věž ze 17. století a první veřejné WC v Evropě. Poté pokračujeme k Latinskému mostu , kde Gavrilo Princip zastřelil nástupce rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda, a zapříčinil tak začátek první světové války. Poté se dostanete do Bezistánu, tržního komplexu ze 16. století, a dále na hlavní pěší zónu Ferhadiya se synagogou z roku 1580 a katolickou katedrálou z roku 1881. Ubytování v hotelu, nocleh.
5. den: po snídani se vydáme do jednoho z nejkrásnějších měst balkánského poloostrova - Mostaru. Během prohlídky města navštívíme symbol tohoto města a nejfotografovanější místo země - Starý most (památka UNESCO) . Dále uvidíme mešitu Koski Mehmed pasa, Křivý most a starou čtvrť Tabhana. Oběd si můžeme vychutnat na břehu řeky Neretvy, s úžasným výhledem na most, který se tyčí nad vámi. Naše cesta pokračuje do městečka Blagaj (památka je na předběžném seznamu UNESCO), starého města z 15. století, kde vládla šlechtická rodina Kosaca. Blagaj byl také kolébkou ??islámu dnešní Bosny a Hercegoviny, když derviš Sari Satluk postavil khanqah u řeky Buna. Během krátké prohlídky si můžete vychutnat výhled na klášter, který se nachází v pohádkovém prostředí pod útesy na břehu smaragdově zelené řeky Buna. Dalším cílem dne je Trebinje, malebné město s nádhernou kombinací památek, které pocházejí z různých kultur. Začněte s prohlídkou mostu umělců a fotografů Arslanagica. Tento kamenný most a jeho klidná atmosféra vás přenese 400 let zpět. Během procházky úzkými uličkami starého města uvidíte nejdůležitější místa Trebinje. V tomto krásném městě natočil Emir Kusturica, světově proslulý režisér, jeden ze svých posledních filmů s Monikou Belluci v hlavní roli. Ubytování, nocleh.
6. den: snídaně. Tento den je věnován Černé Hoře, zemi, která se může pochlubit bohatým dědictvím a nesmírnou přírodní krásou. Na cestě k nádhernému Kotoru se zastavíte u města Perast, malé osady v barokním stylu. Z Perastu se vydáme na relaxační plavbu lodí po Boka Kotorska Bay na malebný ostrov Our Lady of the Rock. Po projížďce lodí se dostaneme do Kotoru, starého středomořského města, které se datuje do 12. a 14. století. Nalezneme zde významné památky: kostel sv. Mikuláše, katedrálu sv. Tryphona a další kulturní památky. V Kotoru budete mít volný čas na procházku po starém městě nebo na oběd na jednom z romantických náměstí starého města. Dalším naším cílem je Dubrovník, jedna z nejvýznamnějších památek na světě a jedno z nejzachovalejších měst v Evropě. Staré město je obklopeno 2 km dlouhou zdí, která poskytuje skvělou příležitost vidět starý Dubrovník z výšky. V historickém centru Dubrovníku navštívíme hlavní náměstí Stradun, zvané také Placa, Pile Gate, Rektorský palác, palác Sponza, Staroměstské hradby, kostel sv. Blaise, katedrálu, jezuitský kostel, Orlandův sloup, Onofriho fontánu, městský přístav a další skryté drahokamy města. Ubytování, nocleh.
7. den: snídaně, odlet do Prahy.