Bohatství Saúdské Arábie


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY DO RIJÁDU: Sraz na letišti a odlet do Saúdské Arábie.
2. den: HISTORIE A SOUČASNOST SAÚDSKÉ ARÁBIE: V nočních hodinách přílet do Rijádu, transfer do hotelu a ubytování. Po snídani se vydáme na prohlídku metropole Saúdského království. Postupně navštívíme jedno z nejstarších tržišť, souq Al Zal, prohlédneme si hliněnou pevnost Al Masmak ve starobylé čtvrti Darijah s nádherně malovanými interiéry pocházející z 19. stolení, která byla úhelným kamenem bojů o sjednocení, a národní muzeum mapující historii země. Během dne oběd v restauraci, kde ochutnáme tradiční saúdskou kuchyni a atmosféru místní gastronomie. Nocleh v Rijádu.
3. den: SÍDLO KRÁLŮ AT-TURAIF: Po snídani odjezd do historického předměstí Rijádu At-Turaif, kde se nachází prapůvodní sídlo královské rodiny Saúdů. V této oblasti se nacházelo první hlavní město Saúdského království. Procházka zrestaurovaným starým městem z hliněných cihel, které je zapsané na seznamu UNESCO. Odpoledne odjezd na letiště a odlet do města Tabuk, transfer do hotelu, ubytování a nocleh v Tabuku.
4. den: WADI AL DISAH: Snídaně a následný odjezd na celodenní výlet do pohádkově krásného údolí Wadi Al Disah. Během dne obědový piknik s ochutnávkou tradiční lokální gastronomie. Dobrodružný průjezd stinným kaňonem, který díky svěží říčce oplývá na místní poměry neobyčejně bujnou vegetací a hojností palem. Skalní útvary obklopující toto zelené údolí dokreslují magickou atmosféru místa. Odjezd do Al Ula, ubytování a nocleh.
5. den: SKALNÍ MĚSTO HEGRA: Jste-li ranní ptáče, pokochejte se pestrobarevným divadlem paprsků vycházejícího slunce. Po snídani ve stínu ozářených skal dopolední prohlídka další památky UNESCO uprostřed rozpáleného písku – města Hegra, jež náleželo k říši Nabatejců, dávných obchodníků s kořením, kteří vybudovali rovněž skalní město Petra v Jordánsku. Návrat do bývalé pouštní osady Al Ula nacházející se v místě biblického Dedanu. Prohlídka pozůstatků starobylé oázy, jejíž historie se začala psát v 6. století před Kristem, kdy tudy po trase tzv. Kadidlové stezky putovaly karavany z Mezopotámie do Evropy, Sýrie či Habeše. Den zakončíme šálkem pravé arabské kávy vychutnaným pod zapadajícím slunkem ozářenou Sloní skálou. Návrat do hotelu, nocleh.
6. den: SAÚDSKÉ VNITROZEMÍ - KHAYBAR: Dopoledne procházka útulnými zákoutími typické arabské oázy Dedan. Po té se vydáme podmanivým saúdským vnitrozemím směrem na jih po stopách dávných civilizací Arabského poloostrova. Zastavíme se v Khaybaru, kde budeme moci obdivovat další příklad původní architektury a prohlédneme si prastarou pevnost, jež byla kdysi středobodem tohoto regionu. Naše další cesta nás dovede do Medíny, která spolu s Mekkou a Jeruzalémem patří mezi tři nejposvátnější místa islámu. Po příjezdu na hotel je možno vydat se do ulic na první průzkum. Nocleh v Medíně.
7. den: POSVÁTNÉ MĚSTO MEDÍNA: Naše kroky povedou po snídani k muzeu Hidžáské dráhy, neboli Dráhy poutníků, železničního spojení mezi Damaškem a Medínou vybudovaného za vlády osmanského sultána Abdülhamida II. -Rovněž si prohlédneme druhou největší mešitu na světě – mešitu Prorokovu, kterou samotný prorok Mohamed založil. Ačkoliv nemuslimové do mešity vstoupit nemohou, důstojnost a duchovno prostupuje vším, nač oko pohlédne, jak se ostatně na nádvoří tohoto výsostného svatostánku sami přesvědčíte. Prohlídku Medíny dokončíme u mešity Qiba. Dle časových možností nákup suvenýrů. Po té, co se rozloučíme s bohabojnou atmosférou Medíny, se přesuneme do Džiddy. Příjezd do hotelu, ubytování a volno k případné večerní procházce. Nocleh v Džiddě.
8. den: DŽIDDA - PERLA HIDŽÁZU: V pozvolném tempu posnídáme a vyrazíme na krátkou procházku po pobřežní promenádě. Dále navštívíme jedno z muzeí a dopřejeme si příležitost k nákupům, než se vydáme do zákoutí starého města, čtvrti Al Balad. Spleť úzkých uliček, tajemných průchodů a půvabných náměstí ve stínu několikapatrových budov představujících nám tradiční architekturu domů a paláců hidžázské společenské elity nás zcela pohltí. S přivřenými víčky vnímáme všudypřítomné aroma směsí vonného koření. Později opustíme přívětivý ruch tak charakteristický pro ulice plné malých obchůdků, neboť nás čeká rozlučková večeře. Nocleh v Džiddě.
9. den: NÁVRAT DO PRAHY: Odlet z Džiddy, přílet do Prahy.

duben 2024

21.04. - 29.04.24 neděle - pondělí
polopenze letecky (Praha)
92 990 Kč
cena za 9 dní (7 nocí)

listopad 2024

10.11. - 18.11.24 neděle - pondělí
polopenze letecky (Praha)
92 990 Kč
cena za 9 dní (7 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu Praha - Rijád, Džidda - Praha s přestupy
  • přelet Rijád - Tabuk
  • 7x nocleh ve 3* hotelech se snídaní
  • 2x oběd, 1x večeře
  • program včetně vstupů, transfery
  • služby česky hovořícího průvodce (min. 16 osob)

Cena nezahrnuje

  • vyřízení víza do Saúdské Arábie 3.800 Kč
  • pojištění léčebných výloh
  • spropitné