To nejlepší ze severního Polska + MALBORK + TORUŇ (autobusem z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

Velké zážitky, příběhy a překvapivá zákoutí jen kousek od hranic? Ano! Severní Polsko odkrývá své poklady. Křižácký hrad Malbork a jedinečná oblast Trojměstí vám učarují. Projdete se gdyňským přístavem, po nejdelším mole Evropy v Sopotách i středověkým Gdaňskem. A ještě vyrazíte do Koperníkova rodiště. Objevujte nevšední Polsko – s průvodcem, který se vyzná lépe než místní!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových a dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování je v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: První den zahájíme na impozantním hradu Malbork a poté se přesuneme do poklidného lázeňského městečka Sopoty. Kolem půlnoci odjezd z Prahy, nástupní místa dle trasy. Kolem poledne dorazíme do městečka Malbork , kde nás bude čekat prohlídka stejnojmenného hradu, který patří k největším hradům na světě. Křižácký hrad Malbork byl vystavěn ve 13. století v gotickém slohu a do poloviny 15. století byl ve vlastnictví řádů křižáků (později se stal majetkem polských králů). Na konci druhé světové války byl hrad značně poničen, nicméně později byl zrekonstruován a v roce 1997 byl zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO . Po prohlídce budeme mít chvilku volného času na odpočinek, případně nákupy. Odpoledne se vydáme autobusem za krásami polského pobřeží do města Sopoty, prvního ze tří měst Trojměstí. Sopoty jsou přímořským letoviskem polské smetánky, kde můžeme obdivovat secesní vily, příjemné parky, lesy  a zejména kouzelnou atmosféru tohoto místa. V individuálním volnu se můžete projít po zdejším mole, které je s délkou přes 500 metrů (511,5 metru) nejdelším dřevěným molem v Evropě, nebo si vychutnat drink či večeři v některé z místních stylových restaurací nebo barů. Večer odjezd na ubytování.
2. den: Dnes strávíme dopoledne v jednom z nejzajímavějších přístavů vůbec, v Gdyni, a po obědě se přesuneme do přírody, na poloostrov Helská kosa. Po snídani si prohlédneme druhé z měst Trojměstí – Gdyni. Užijeme si procházku po gdyňském přístavu s možností navštívit místní oceánografické muzeum nebo některou z místních vystavených lodí (Blyskawica a Dar Pomorza). Poté se společně přesuneme na poloostrov Helská kosa. Naši procházku městem Hel, které leží na samé špici této kosy, začneme na ulici Wiejska, která je hlavní promenádou a na které najdete radnici a dřevěný rybářský dům z poloviny 19. století. Společně si také prohlédneme  rybářský přístav ,  přírodní rezervaci Helské duny  nebo například  Fokarium (minizoo, která pečuje o nalezené a zraněné tuleně) .
3. den: Tento den bude věnován největšímu a nejznámějšímu z měst tzv. Trojměstí – Gdaňsku. Projdeme se malebným historickým centrem města a smočíme nohy i v Gdaňském zálivu. Po snídani vyrazíme do Gdaňsku, posledního města z tzv. Trojměstí.  Gdaňsk  je jedním z nejstarších měst v Polsku a zároveň i nejznámější z trojice, které se běžně říká Trojměstí. Gdaňsk byl během druhé světové války kompletně vybombardován a následně celý obnoven  ve středověkém duchu . Proto se můžete těšit nejen na  nádherné měšťanské domy se štíty zdobenými erby . Poznávání města zahájíme na poloostrově Westerplatte , kde 1. září 1939 začaly první boje druhé světové války. Uvidíme 25 metrů vysoký pomník obránců Westerplatte a pozůstatky dalších objektů z bitvy o Westerplatte, která probíhala od 1. do 7. září 1939. Poté nasedneme na loď, která nás doveze kolem známých gdaňských loděnic až do samotného centra Gdaňsku. Projdeme se kolem  Gdaňské radnice , kde každou hodinu můžete slyšet zvonkohru, která hraje Beethovenovu Ódu na radost, až k hlavnímu náměstí Dlouhý trh, kde je k vidění symbol města –  Neptunova fontána . Výhled na celé město si můžeme užít z  věže Mariánského kostela , do které vede 400 schodů. Den zakončíme prohlídku pivovaru Browar Piwna s degustací a případně dle zájmu i večeří.
4. den: Cestou zpět do ČR nevynecháme rodiště Mikuláše Koperníka, město Toruň, a také město Lodž. Ráno se společně vydáme do Toruně. Toto město vystavěli křižáci již ve 13. století, v 19. století pak bylo přestavěno na pevnost a obehnáno dvojitou obrannou zdí. Městské jádro je zapsáno na  Seznamu světového dědictví UNESCO  právě z toho důvodu, že nebylo poničeno během druhé světové války. Ve spleti starých uliček se nachází  centrální náměstí se sochou slavného místního rodáka Mikuláše Koperníka  a překrásnou radnicí. Město je plné překrásných kostelů (kostel sv. Ducha, kostel sv. Jakuba, kostel Nanebevzetí Panny Marie, katedrála sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty), jednou z dominant je budova   Toruňského planetária a také rodný dům Mikuláše Koperníka. Na zpáteční cestě se zastavíme ve městě Lodž, jež je v dnešní době charakterizováno zejména jako místo plné umělecké kreativity a designu. Prohlídku začneme u Starého rynku, budeme pokračovat ulicí Ogrodowa, která nám nabídne pohled na několik nejzajímavějších památek města – zejména se jedná o palác průmyslníka Izraela Poznańského, který je vystavěn a vyzdoben všemi možnými architektonickými styly, nebo areál jeho bývalé továrny, který byl na začátku tohoto tisíciletí přestavěn na kulturní a nákupní centrum. Procházku ukončíme na Piotrkowské ulici , která je s délkou přes 4 kilometry jednou z nejdelších ulic v Evropě. Uvidíme např. místní chodník slávy (tzv. Aleja Gwiazd ) a na závěr budete mít možnost posezení v některé z místních restaurací nebo kaváren.  Ve večerních hodinách odjezd z Lodže, směrem do ČR.
5. den: Návrat do ČR a příjezd do Prahy v brzkých ranních hodinách.

13.06. - 17.06.24 čtvrtek - pondělí
snídaně autokarem
9 990 Kč
cena za 5 dní

Cena zahrnuje

  • doprava autobusem
  • 3x ubytování
  • 3x snídaně
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné cca 400 PLN (včetně vstupného a dopravy na místě)
  • vybrané sedadlo v autobuse 200 Kč/osoba
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 600 Kč