Nejkrásnější místa Ománu


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Muscat • Bimmah • Wadi Shab • Sur • Ras Al Hadd • Al Kamil • Wadi Bani Khalid • Wahiba Sands • Bahla • Al Hamra • Nizwa • Birkat al Mawz • Muscat

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: Toužíte-li tuto zemi navštívit a poznat, doporučujeme knihu Omán – písek, růže, kadidlo, kterou si u nás můžete objednat v sekci Novinky/Kniha: Omán - písek, růže, kadidlo nebo zakoupit přímo na pobočce Chomutov a Praha – Národní. Tato kniha vám zároveň poslouží i jako milá vzpomínka na tento zážitek.

Min. počet účastníků: 16

Program zájezdu

1. den: v odpoledních hodinách odlet z Prahy, přílet do Dubaje v pozdních nočních hodinách, čekání na navazující spoj do ománského Muscatu .
2. den: v časných ranních hodinách odlet navazujícím spojem z Dubaje do Muscatu , předpokládaný přílet do Muscatu v brzkých ranních hodinách. Po vyřízení nezbytných formalit bude následovat transfer do hotelu, ubytování ihned po příletu. Snídaně, individuální volno na odpočinek. V odpoledních hodinách odjezd do staré části města a přístavu Mutrah Corniche , kde kotví soukromé jachty vladaře. Projdete se po nábřeží lemovaném nejstaršími stavbami v Muscatu, ve kterých žili bohatí obchodníci. Následuje prohlídka jednoho z nejstarších tržišť světa, Mutrah souk . Labyrint uliček skrývá obchůdky se skutečnými poklady - nejvzácnější ománská kadidla, stříbrné tepané dýky kandjar, tradiční těžké šperky, zlato, jemné šátky, vonné esence a parfémy. Čilý ruch, vůně a zvuky typické pro arabské tržiště vás zaručeně okouzlí. Ve večerních hodinách přejezd na předměstí Muscatu, kde navštívíte místní rodinu, která pro vás připraví tradiční ománskou večeři a povídání o místních zvycích. Návrat do hotelu na nocleh.
3. den: po snídani v hotelu se vydáte na prohlídku hlavního města Muscat . Nejdříve navštívíte moderní část metropole, které vévodí nejkrásnější mešita v zemi Velká mešita sultána Qaboose . Fascinující stavba je obklopená rozlehlou zahradou, má nádherné bohatě zdobené interiéry a je originálním příkladem současné arabské architektury. Dalším bodem programu bude voňavá návštěva ománské luxusní parfumářské manufaktury Amouage . Vyzkoušíte si orientální niche parfémy patřící mezi nejdražší vůně světa. Následuje zastávka u exteriérů Královské opery , první svého druhu na celém Arabském poloostrově. Zdejší akustika je excelentní a pravidelně tu vystupují slavné hudební hvězdy. Poté projedete kolem rozsáhlého parku a pobřežní promenády Shatti Qurum, oblíbeného místa k trávení volného času. Čtvrtí ministerstev a ambasád se pak přesunete do staré části města obklopené zbytkem hradeb se vstupními branami. V půvabném muzeu Bait Al Zubair , bývalém paláci, uvidíte bohatou soukromou sbírku připomínající dávné tradice a způsob života obyvatel Ománu. Následuje prohlídka exteriérů sultánského paláce Al Alam , nad kterým se na kopci tyčí portugalské pevnosti Jalali a Mirani. Návrat do hotelu v odpoledních hodinách, individuální volno, večeře a nocleh.
4. den: po snídani v hotelu opustíte velkoměsto a vydáte se do přírody směrem na Sur, město námořníků. První část cesty povede kolem pohoří Hajar , které je považované za skutečný ráj pro geology. Rozmanité skalní útvary i jednotlivé vrstvy hornin můžete pozorovat po celou cestu. Nejdříve zastavíte na pobřeží u propadliny Bimmah , která vznikla zřícením vápencového stropu podzemní jeskyně. Ománci ji nazývají Místo padlé hvězdy. Zajímavý přírodní úkaz, kde si kromě pořízení hezkých fotografií můžete i zaplavat v tyrkysové vodě. Následuje zastávka u ústí jednoho z nejkrásnějších wádí v Ománu, kaňonu Wádí Shab . Je vklíněn do divokého skalnatého pobřeží a horské prameny tu vytváří nádherné přírodní scenérie. Podle časových možností a dispozic účastníků krátká procházka ve wádí. Oběd v místní restauraci u pláže, případně obědový balíček (piknik). Přejezd do starého města Sur s námořním muzeem pod širým nebem a tradiční loděnicí, kde se dodnes ručně vyrábí pýcha Ománu, dřevěné lodě dhow. Poslední zastávkou tohoto dne bude nejvýchodnější místo sultanátu, přírodní rezervace Raas Al Hadd . Každoročně sem připlouvá velké množství želv karet, aby na zdejších plážích nakladly svá vejce. Budete ubytováni v blízkém hotelu a ve večerních hodinách se podíváte na jedno z míst, kde želvy, s trochou štěstí, budete moci pozorovat. Večeře a nocleh v hotelu.
5. den: po snídani opustíte pobřeží a pojedete do tajemného ománského vnitrozemí. Zastavíte se v malém městečku Al Kamil se starými strážními věžemi a malým tržištěm, kam beduíni z pouště jezdí nakupovat zásoby. Po kraji pouště kolem oranžových dun pojedete dál do okouzlujícího Wadi Bani Khalid . Křivolaká cesta mezi horskými úbočími vás zavede do dlouhého řečiště, obklopeného vesnicemi a úrodnými plantážemi. Voda vytékající z několika pramenů je zachycována v průzračných jezírkách, k nimž se dostanete po četných pěšinkách a můstcích. V průzračné vodě se můžete i vykoupat. Oběd v místní restauraci, případně obědový balíček (piknik). Poté následuje výlet do překrásné pouště Wahiba (též Sharqiya) Sands, kde si můžete vychutnat jedinečnou atmosféru arabské pouště jako z pohádek Tisíc a jedna noc. Seznámíte se se způsobem života beduínů, kteří zde stále žijí a starají se o svá stáda velbloudů. Večeře a nocleh v pouštním kempu s pozorováním západu slunce a sjížděním pouštních dun ve vozech 4x4 je vždy skvělým zážitkem. Fakultativně jízda na velbloudech nebo čtyřkolkách.
6. den: po snídani v pouštním kempu odjezd do oblasti Dakhiliyah, kde se nachází největší množství hradů, pevností a strážních věží v Ománu. Nejprve navštívíte hrad Jabreen , který stojí osamoceně na pusté pláni na pozadí horského masivu Jabal Akhdar . Jemná výzdoba interiérů a zdobené dřevěné stropy patří k nejkrásnějším v zemi. Oběd v místní restauraci, případně obědový balíček (piknik). Následuje krátký přejezd do Bahly , města hrnčířů a čarodějů. Bahle vévodí obrovská, nově opravená hliněná pevnost, zapsaná na seznamu UNESCO, s přilehlým tržištěm a pověstmi opředenou zdí. Po prohlídce rozlehlé pevnosti pojedete do podhorského městečka Al Hamra , které se pyšní rozsáhlým komplexem původních hliněných staveb. Z některých se dochovaly jen krásné zdobené dveře, jiné znovu ožily a slouží jako muzeum nebo stylové ubytování pro turisty. Zastávka na fotografování na vyhlídce nad městečkem, v dálce uvidíte i nejvyšší ománskou horu Jabal Shams . V odpoledních hodinách ubytování v hotelu v Nizwě, večeře a nocleh.
7. den: po snídani krátký přejezd do historického centra města Nizwa , které bylo po dlouhou dobu hlavním městem Ománu, sídlem imámů a náboženské školy. Město, obklopené zelenými palmovými háji, si dodnes zachovává původní středověkou atmosféru. V Nizwě se také nachází nejdelší systém zavlažovacích kanálů v zemi (falaj), který přivádí vodu z blízkých hor. Zde si prohlédnete exteriéry impozantní pevnosti ze 17. století, které dominuje 40 metrů vysoká kulatá věž. Prozkoumáte vyhlášený souk, nejznámější tržiště v Ománu. Na rozdíl od tržnice v Mutrah tady najdete především datle, koření, zeleninu, ovoce, růžovou vodu, jemné stříbrné šperky a v některých dnech i domácí zvířata. Cesta vás dále zavede do vesnice Birkat al Mawz , malé palmové oázy na úpatí hor Jabal Akhdar , kde si prohlédnete zbytky původních hliněných obydlí, někdy i částečně obydlených, a funkční vodní kanál falaj. V odpoledních hodinách návrat do Muscatu , ubytování a večeře v hotelu Mysk**** v luxusní rezidenční čtvrti Al Mouj. Tento den je možné program rozšířit o fakultativní výlet do hor Jabel Shams vozy 4x4, s anglicky mluvícím průvodcem, návrat do Muscatu ve večerních hodinách.
8. den: individuální volno v hotelu Mysk****, polopenze. Volno můžete využít ke koupání na blízké soukromé pláži, procházce po přilehlé moderní marině nebo po četných parcích a zahradách čtvrti Al Mouj. V bezprostřední blízkosti hotelu je mnoho kaváren, restaurací a obchodů a k dispozici je shuttle bus do nákupního centra, za malý poplatek. V nočních hodinách odhlášení z hotelu a krátký transfer na letiště Muscat .
9. den: předpokládaný odlet z Muscatu v časných ranních hodinách, přílet do Dubaje ráno. Následuje dopolední navazující let z Dubaje do Prahy , předpokládaný přílet do Prahy v brzkých odpoledních hodinách.