Panama - Z pulsujícího velkoměsta až na karibské ostrovy Bocas del Toro


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Pojeďte poznat ráj na Zemi v místech, kde se v Panamské šíji setkává Severní a Jižní Amerika a současně Tichý a Atlantský oceán. V okolí Panamského průplavu, který ještě nedávno patřil Spojeným státům Americkým a má tudíž severoamerického ducha, a hlavního města Panamy je velké množství historických pamětihodností a přírodních skvostů, které lemuje divoký deštný prales i nekonečné písečné pláže. A třešničkou na dortu tohoto pohodového putování bude nefalšovaný tropický ráj v souostroví Bocas del Toro, kde mezi rozeklanými skalami a písečnými plážemi v romantických scenériích stále žijí tradičním způsobem života domorodí Indiáni kmene Ngöbe-Buglé. Budeme ubytováni v hotelu či pensionu středoamerického standartu s vlastním sociálním zařízením, po celou dobu se snídaní. Večeře (fakultativně) budeme mít na našem hotelu či na našich výletech.

Ubytování: hotel

6x v lokalitě Veracruz, 3x v lokalitě Bocas na ostrově Isla Colón

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do PANAMY. Přesuneme se na 6 nocí do hotelu v letovisku VERACRUZ na tichomořském pobřeží.
2. den: po snídani zahájíme prohlídku hlavního města CIUDAD DE PANAMÁ (Panama City) symbolicky v nejstarší části města mezi ruinami města PANAMÁ VIEJO (UNESCO). Do zlatých časů koloniální éry se dostaneme také při prohlídce města CASCO VIEJO (UNESCO) zvaného též SAN FELIPE. Za městem nás v NÁRODNÍM PARKU METROPOLITANO čeká první seznámení s panenským tropickým pralesem, který je domovem více než dvou set druhů ptáků a savců jako je lenochod, aguti či opička s roztomilým názvem titi rezavý.
3. den: snídaně a pak pojedeme podél Panamského průplavu po Boyd-Rooseveltově dálnici zvané TRANSISTMICA protínající PANAMSKOU ŠÍJI se vydáme ke staré španělské pevnosti FUERTE SAN LORENZO (UNESCO) na březích Atlantiku. Cestou se zastavíme na vyhlídce na ZDYMADLA GATÚN LOCKS. Pak se přesuneme do malebného opevněného přístavního města PORTOBELO (UNESCO) založeného samotným Kryštofem Kolumbem a pyšnícího se hned několika památkami pevnostní architektury. Jednu cestu (tam nebo zpět) po Panamské šíji absolvujeme po vyhlášené TRANSPANAMSKÉ ŽELEZNICI.
4. den: ráno po snídani vyrazíme do návštěvnického střediska u ZDYMADLA MIRAFLORES LOCKS, odkud můžeme pozorovat vplouvání lodí do plavební komory Panamského průplavu. Posléze vyrazíme kolem pevnosti AMADOR po hrází na mys PUNTA CULEBRA na ostrově NAOS, kde se nachází MUZEUM MOŘSKÉHO SVĚTA s akváriem, a vyplujeme na "Květinový ostrov" ISLA TABOGA, kde se můžeme projít po rybářské vesničce, užít si písečnou pláž anebo vyšlápnout na 300 metrů vysoký vrchol CERRO VIGIA s úžasným výhledem do okolní krajiny.
5. den: snídaně, tento den se budeme věnovat přírodním krásám Panamy v okolí města GAMBOA. Nejprve navštívíme vyhlášené BOTANICKÉ A ZOOLOGICKÉ ZAHRADY SUMMIT, které založili Američané v dobách, kdy vlastnili Panamský průplav. Následně se v PRALESNÍM STŘEDISKU GAMBOA svezeme lanovkou v korunách stromů deštného pralesa až na vyhlídkovou věž, přičemž se cestou můžeme setkat tváří v tvář s opicemi i nejrozmanitějšími opeřenci. Kromě samotné procházky pralesem můžeme ještě navštívit motýlí farmu, zahradu orchidejí a terárium s nejjedovatějšími panamskými živočichy.
6. den: snídaně, koupací den s možností fakultativního výletu do vesnice NUEVO VIGIA, odkud vyplujeme na člunu po jezeře LAGO ALAJUELA do NÁRODNÍHO PARKU CHAGRES a při plavbě navštívíme vesničky indiánského kmene EMBERÁ, u nichž si můžeme zakoupit etnické řemeslné výrobky jako třeba vyřezávané sošky, masky či misky. Odpoledne se ještě vrátíme na koupání na pláži nedaleko hotelu.
7. den: po snídani přeletíme na ostrovy BOCAS DEL TORO na severozápadě země v Karibském moři nedaleko hranic se sousední Kostarikou, kde se ubytujeme na tři noci v hotelu v letovisku BOCAS na ostrově ISLA COLÓN s vyhlášenými plážemi nedaleko města. Tři příjemné dny a noci strávíme ve světě, kde nám lodivody budou ostřílení Indiáni z kmene NGÖBE-BUGLÉ.
8. den: po snídani vyrazíme na celodenní lodní výlet na korálové ostrovy CAYOS ZAPATILLAS. Nejprve se po dopolední projížďce MOŘSKÝM NÁRODNÍM PARKEM ISLA BASTIMENTOS seznámíme mezi mangrovníky a mořskou flórou s mořským ptactvem, a především zde žijícími delfíny, následně obeplujeme ostrov ISLA BASTIMENTOS do korálové zátoky CORAL CAY, kde se budou moci zájemci věnovat potápění, a nakonec zamíříme na příjemnou karibskou koupačku na pláži PLAYA LARGA.
9. den: snídaně a koupací den s možností fakultativního lodního výletu, tentokrát kolem největšího ostrova ISLA COLÓN k romantické mořské bráně na atolu ISLA DE LOS PÁJAROS šlehané divokými mořskými vlnami a obývané exotickým melodicky švitořícím ptactvem. Dalším zastavením bude pobřežní vesnička BOCAS DEL DRAGO a opět skončím na pláži, tentokrát na PLAYA DE ESTRELLA, které vévodí písečná pláž s průzračnou vodou a hospůdkami s mořskými specialitami.
10. den: po snídani přeletíme do CIUDAD DE PANAMÁ, odkud budeme pokračovat letadlem zpátky do Evropy.
11. den: návrat do ČR.

nebyly nalezeny žádné termíny