Gruzie - Gruzínská Tushetie s pohodovou turistikou


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Po proslulé Svanetii jsme se rozhodli pro vás odkrýt i další nádherné kouty gruzínského Velkého Kavkazu. Hlavním současným průchodem hradbou hor na sever je dnes pro Gruzii tzv. "gruzínská vojenská cesta", která spojuje přes Křížový průsmyk údolí řek Aragvi a Tegri. Překvapí vás malebnost vedlejších údolí a opuštěnost ospalých vesnic. Zázemím nám bude vyhlášené středisko Gudauri. V druhé části výpravy se přesuneme do oblasti Tušetie, která je tak odříznutá od okolního světa, že na zimu ji radši opouští i většina místních obyvatel. Nicméně i zde již vzniká zázemí pro turisty, které tu má příjemně lidský rozměr. Provází M. Mitáš.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z ČR do TBILISI. Přílet do TBILISI, po zastávce v centru hlavního města přesun do střediska GUDAURI (2 000 m).
3. den: sjedeme do údolí řeky Tegri a ze STEPANCMINDI vystoupáme ke kostelíku Sv. Trojice, který je jedním ze symbolů Gruzie, a po travnatých stráních a srázech budeme šplhat i mnohem výše pod dohledem majestátní hory KAZBEK (5 055 m).
4. den: navštívíme údolí TRUSO. To skrývá nespočet minerálních pramenů, které vytvářejí travertinové náteky a hráze a jejich barevná koryta protkávají široké údolí. Jezírko Abano, probublávané podzemními plyny, upomíná na sopečnou aktivitu v kraji. Dalšími cíli našeho pohodového dne mohou být odlehlý klášter ABANO, rozpadlé vodní mlýnky ve vsi KETRISI, pobořená pevnost ZAKAGORI a pohraniční posádka dávající tušit blízkost osetínské hranice.
5. den: přesuneme se z oblasti KAZBEKU do TUŠETIE. Cestou do vinařské KACHETIE navštívíme pevnost ANANURI u ŽINVALSKÉ PŘEHRADY. Jednou z nejdivočejších cest světa se přes sedlo ABANO (2 926 m) dopravíme do OMALA (2 071 m).
6. den: ze sedla nad Omalem vyrazíme na turu po hřebeni Pirikita turistickou stezkou s nádhernými výhledy na hraniční hřebeny s ledovci, s leteckým pohledem do údolí na vesnici Dartlo zpět přes nejvýše ležící gruzínskou osadu BOCHORNA. V případě méně příznivého počasí se dovezeme k vesnici DARTLO. Vyšplháme k osadě KVAVLO a před vesnicí DANO se údolím PIRIKITA vrátíme zpět do DARTLA.
7. den: přes ostře zaříznuté údolí řeky PIRIKITA dojedeme ke vsi SHENAKO s kostelem sv. Jiří. Pěšky se pozvolnou cestou dostaneme až k odlehlé vsi DIKLO a k rozpadlé pevnosti DZVELI DIKLO. Odměnou nám budou pohledy do údolí řeky ANDI KOISU a na hranici s DAGESTÁNEM.
8. den: návrat do KACHETIE jedinou přístupovou cestou, klášter ALAVERDY a přesun na krátký nocleh do TBILISI.
9. den: odlet z TBILISI a návrat do ČR.