Nejkrásnějšími kouty Arménie


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Jerevan • Echmiadzin • Ambert • Khor Virap • Areni • Noravank • Dilijan • Garni • Gerhard

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: vzhledem k možnému příletu do Jerevanu časně ráno mají účastníci zájezdu zajištěny hotelové pokoje pro pohodlný odpočinek a hygienu. Jelikož jde o dobu kratší než běžný nocleh, není toto ubytování uvedeno v ceníku v celkovém počtu nocí, ale jako samostatná služba zahrnutá v základní ceně zájezdu.

Min. počet účastníků: 20.

Program zájezdu

1. den: večer odlet do Jerevanu.
2. den: ráno po příletu transfer do hotelu, ubytování, snídaně a odpočinek. Dopoledne odjezd do Echmiadzinu , což je od 15. století sídlo katolikose - nejvyššího představitele arménské apoštolské církve. K pokladům Echmiadzinu patří klášter s katedrálou ze 4. století se zlatým pokladem arménské církve a starobylý kostel Hripsime . Cestou zpět prohlídka zřícenin architektonického skvostu – chrámu Zvartnots vypovídajícím i po zničení zemětřesením o své majestátní kráse a bohatosti. Uvítací večeře v arménské restauraci. Nocleh v Jerevanu.
3. den: snídaně. Prohlídka hlavního města Jerevanu . Zastávka u pevnosti Erebuni z 8. století a prohlídka historického muzea v centru města, které nabízí sbírku objektů od starověku po současnost. Oběd v arménské restauraci. Návštěva světoznámé Jerevan Brandy Factory s ochutnávkou. Individuální volno. Návrat na nocleh.
4. den: snídaně. Celodenní výlet do kraje u řeky Kasakh. Pěší procházka po úbočí k pevnosti Amberd na svazích hory Aragats (2 300 m. n. m.). Prohlídka klášterních komplexů a vesnic Sagmosavank a Hovhannavank vytvářejících s okolní krajinou a horou Aragats nádherné scenérie. Oběd v místní restauraci. Nocleh v Jerevanu.
5. den: snídaně. Návštěva jednoho z nejsvatějších míst Arménie - kláštera Khor Virap s panoramatickým výhledem na biblickou horu Ararat. Ochutnávka známého vína ve vesnici Areni . Oběd v místní kavárně. Kaňon Noravank s pestrými přírodními scenériemi a unikátním komplexem kostelů a kamenných křížů kláštera Noravank. Poté přejezd na jih. Večeře a nocleh v Gorisu.
6. den: snídaně. Dopoledne návštěva kláštera Tatev s prohlídkou mistrovského díla středověké architektury budované od 9. stol. Možnost přejezdu nejdelší lanovkou na světě (5,7 km). Oběd v místní restauraci. Přejezd po stopách karavan přes sedlo Selim k pozoruhodně zachovalé Selimské karavanseraji - důležité zastávce na staré Hedvábné stezce k tyrkysovému jezeru Sevan ležícímu ve výšce 1 900 m. n. m., a procházka podél břehů „Modré perly". Večeře a nocleh u jezera Sevan.
7. den: snídaně. Dopoledne projížďka lodí po horském jezeru vulkanického původu Sevan , u něhož leží i klášter Sevanavank z 9. století. Prohlídka kláštera s vyhlídkou na jezero. Přejezd přes město Dilijan , obklopené zalesněnými horami, se známým sanatoriem, k Parz Lich (cestou oběd). Pěší procházka (cca 2,5 hod.) lesní cestou od horského jezera Parz ke klášteru Goshavank z 13. století. Přejezd na nocleh v Jerevanu.
8. den: snídaně. Dopoledne návštěva Matenadaran muzea , které ukrývá jednu z nejstarších a největších sbírek knih na světě. Poté odjezd do chrámu v Garni – letního sídla arménských králů postaveného v 1. století. Je to jediný dochovaný pohanský chrám v Arménii, který nebyl zničen po přijetí křesťanství. Procházka nádherným kaňonem s čedičovými stěnami. Oběd v místní pekárně. Po prohlídce středověkého jeskynního kláštera Gerhard návrat do Jerevanu. Rozlučková večeře v arménské restauraci. Nocleh v Jerevanu.
9. den: brzy ráno transfer na letiště a odlet do Prahy.